Peres Berlin'e geldi

Güncelleme Tarihi:

Peres Berline geldi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2010 12:25

İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres, Yahudilerin trenlerle toplama kamplarına gönderildiği Berlin- Grunewald garına Alman Cumhurbaşkanı Horst Köhler'le birlikte çelenk koydu.

Haberin Devamı

ULUSLARARASI Yahudi Soykırımı (Holocaust) Anma Günü vesilesiyle resmi bir ziyarette bulunmak üzere önceki akşam Berlin'e gelen İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres dün öğleden önce Alman Cumhurbaşkanı Horst Köhler'le biraraya geldi. Cumhurbaşkanı Sarayı Bellevue'de yapılan görüşmeden sonra Peres ile Köhler, Yahudilerin vagonlara doldurularak toplama kamplarına gönderildiği Berlin-Grunewald'daki garın 12 nolu peronuna çelenk koydular. Peres, Cumhurbaşkanı Köhler'den sonra Başbakan Angela Merkel ile de görüştü. Bu görüşmede ağırlıklı olarak iki ülke arasındaki ilişkilerin her alanda geliştirilmesi ve Orta Doğu barış süreci üzerinde duruldu.

Konuşma yapacak
İsrail Devlet Başkanı ile Alman Cumhurbaşkanı öğleden sonra “Max-Liebermann Evi”nde İsrailli ve Alman öğrencilerle buluştu. Auschwitz toplama kamplarındaki Yahudilerin Kızıl Ordu tarafından 27 Ocak 1945 tarihinde kurtarılmasının 65'inci yıldönümü vesilesiyle bugün Federal Meclis'te düzenlenecek anma törenine Peres de katılacak. Peres Federal Meclis'te bir konuşma yapacak. İsrail Devlet Başkanı Peres'in yarın sona erecek resmi ziyareti nedeniyle Berlin'de sıkı güvenlik önlemleri alındı. Tarihi Brandenburg Kapısı ve çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alınırken bazı caddeler trafiğe kapatıldı. Ziyaret boyunca 3 bine yakın polise görev verildiği açıklandı.

Tören: Tarihten ders alalım
Hür Demokrat Partili (FDP) Federal Meclis milletvekili Serkan Tören, Almanya'nın tarihinin yalnız Almanları değil ülkede yaşayan tüm insanları yakından ilgilendirmesi gerektiğini söyledi. Tören, Uluslararası Holocaust Anma Günü vesilesiyle yaptığı yazılı açıklamada, “Yahudi düşmanlığı ve Yahudi soykırımı inkarının hala toplumumuzda var olması korkunç bir durumdur. Aynı zamanda göçmen kökenliler arasında da Holocaust ve İsaril'e dönük eleştirisel bir tutum gözlenmektedir. Yalnız Almanları değil, göçmen kökenlileri de bu anma günü vesilesiyle Almanya'nın tarihiyle yakından ilgilenmeye cesaretlendirmek istiyorum. Tarihten ders alıp, dışlamaların ve ırkçılığın engellenmesi bu göç toplumu için bir fırsat ve şanstır” satırlarına yer verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!