Pazartesi günkü gösteri iptal edildi

Güncelleme Tarihi:

Pazartesi günkü gösteri iptal edildi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2015 00:00

Almanya genelinde son aylarda yaptığı gösterilerle ülkeyi geren yabancı ve İslam karşıtı Pegida hareketinde yaşanan sorunlar büyüyor. 12 yöneticiden beşinin istifa ettiği hareketin parçalanması bekleniliyor. Pazartesi yapılaması planlanan Dresden'deki gösteri iptal edildi.

Haberin Devamı

ALMANYA'nın Dresden kentinde geçtiğimiz Ekim ayında 300 kişilik gösteri ile ilk kez ortaya çıktılar. Ardından her Pazartesi 'Biz Halkız' sloganıyla gösterilerini sürdürdüler. Her gösterilerine katılım arttı. 17 binlere kadar ulaştı.

Uzantıları Almanya'nın diğer kentlerinde de ortaya çıktı. Şimdi ise parçalanmayla karşı karşıyalar. İslam ve yabancı karşıtı 'Batının İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar' (Pegida) Hareketi'ni yöneten 12 kişiden beşi şimdiye kadar istifa etti.

PEGİDA BÖLÜNÜYOR

Yabancılara ve göçmenlere hakaret ve küfür ettiği için hakkında savcılığın inceleme başlattığı Pegida Hareketi'nin sabıkalı lideri Lutz Bachmann geçtiğimiz hafta istifa etmişti. Önceki gün de aralarında Pegida'nın en çok kamuoyunda tanınan ismi Kathrin Oertel'in de bulunduğu dört yönetici Bachmann'a tepki gösterip hareketten ayrıldı.

İstifalar Pegida hareketinin ikiye bölüneceği yorumlarına yol açtı. Pegida içinde aşırı sağcılar ve daha ılımlıların kavgasının olduğu daha önce biliniyordu.. Almanya'da yaptığı siyasi analizlerle tanınan Hajo Funke, yaşanan istifaları “Pegida'da sonun başlangıcı' olarak değerlendirdi. Irkçılıkla mücadele eden Amadeu Antonio Vakfı Uzmanı Timo Reinfrank ise daha temkinli bir yorum yaparak “Bitiyorlar demek için daha erken” değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

FARKLI SESLER YÜKSELİYOR

Daha önce tüm görev ve sorumluluklarından istifa ettiği halde Salı günü yapılan toplantıya katılan ve Oertel ile tartıştığı ortaya çıkan Bachmann, son yaşananlarla ilgili olarak “İyi ki ben artık içinde değilim. Artık bir şey yapmak itemiyorum” derken Pegida içinde bir grubun Almanya için Alternatif AfD ile ortak hareket etme eğiliminde olduğu belirtiliyor. Hareketin ılımlılarının AfD Partisi'ne geçmesi bekleniyor. Öte yandan yaşanan kriz nedeniyle her Pazartesi günü Dresden'de yapılması planlanan Pegida gösterisi ise iptal edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!