Pastırma yazı

Güncelleme Tarihi:

Pastırma yazı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 03, 2011 00:00

Geçtiğimiz hafta Papa’nın Alman Meclisi'ndeki konuşması tartışılırken, bu mekanda başka kimlerin konuşma yaptıklarını araştırdım. Tabii ki başta ABD Başkanlarından George W. Bush, babası George Bush, Ronald Reagan ve Richard Nixon olmak üzere, Fransız Cumhurbaşkanları Sayın Jacques Chirac ve Francois Mitterrand ve aynı zamanda Nobel Barış Ödülü sahipleri Şimon Perez, Kofi Annan, Mihail Gorbatçov ve Nelson Mandela meclis kürsüsünde konuşma yapmışlar.

Haberin Devamı

1951’de Federal Almanya Cumhuriyeti’nin meclisinin ilk yabancı konuşmacılarından birisi olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin ilk Başkanvekili Muhlis Tumay konuşma yapmış.

Atatürk’ün kurduğu Türkiye henüz 30 yaşında bile değilken, genç Alman Devleti de sadece 2 yaşında idi. O zamanlar Bonn'daki parlamentoda hiç kimse günün birinde Türklerin Almanya’ya geleceğini, sadece mecliste milletvekili olarak değil, eyalet hükümetlerinde de bakan olarak göreve alabileceklerini tahmin bile edemezdi.

Bu hafta sonunda iki Almanya'nın birleşmesi anısına bir dizi kutlamalar başlayacak. Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti (NRW), Eyaletler Meclisi'nin dönem başkanlığını üstlendiği için resmi birleşme kutlamalara bu yıl bu eyalette bulunan Almanya'nın eski başkenti Bonn ev sahipliği yapacak,

Türklerin en yoğun yaşadığı bu eyalette, aynı zamanda geleneksel NRW Eyalet Şenliği de düzenlenecek. Yüzbinlerce insanın kutlamalara katılması bekleniyor. Size tavsiyem ailenizle birlikte Bonn’a gidin ve hafta sonunu eğlenceye katılarak geçirin.

"Federweisser" kelimesini bilir misiniz? Sadece sonbaharın başında, yani bu sıralar satın alınabilir. Federweisser mayalanma esnasında oluşan ve bir kaç gün içinde tüketilmesi gereken üzüm suyuna deniliyor. Yanında taze yapılmış soğanlı hamurişi yenilmesi tavsiye edilir. Üzüm hasadı ve ilk Federweisser elde edildiğinde, bir yılın daha sonuna yaklaştığımızı anlıyoruz.

Taraftarların aslında ceza olarak verilen kararı nasıl hayata geçirdikleri, beni oldukça etkiledi. Çıkan kavgalar nedeniyle Fenerbahçe - Manisaspor maçına sadece kadın ve çocuklar alındı. 41 bin formalı taraftar, söylediği İstiklar Marşı, tezahüratlar ve oluşturduğu muhteşem atmosferle takım kaptanı Alex de Souza dahil herkesin beğenisini topladı. Bazen bunu Almanya için de hayal ediyorum: Schalkeli bazı erkek taraftarlar, geçen hafta Bayern'in yeni kalecisi Neuer’e karşı cenaze ilanı havaya kaldırdı. Böyle çirkin bir hareketi kadınların yapabileceğine inanmıyorum.

Böyle güzel ve sıcak sonbahar havasına Almanya'da "Altweibersommer" yani "Pastırma Yazı" deniyor. Bu sıcak günleri tarif eden Almanca deyimin içinde bulunan "weib", kadınlar için kullanılan bir argo sözcüktür ve aslında pastırma yazı ile de hiç ilgisi yok. Oysa "Weiben" sözcüğü eskiden yüksek Almanca’da, bu mevsimde yaygın olan örümcek ağlarının örülmesine denir. O yüzden sadece stadyuma gidenlere değil, bütün kadın ve erkeklere bu hafta sonunda güzel bir "Pastırma Yazı" diliyorum.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!