Paris’te dostluk tazelendi

Güncelleme Tarihi:

Paris’te dostluk tazelendi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2023 17:29

İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra komşu ama birbirine düşman olan Fransa ile Almanya arasında imzalanan Elysee Sözleşmesi’nin 60’ıncı yıldönümü vesilesiyle Paris’te düzenlenen kutlamalarda dostluk tazelendi.

Haberin Devamı

22 Ocak 1963’te dönemin Fransa Devlet Başkanı General Charles de Gaulle ile Almanya Federal Cumhuriyeti’nin ilk Başbakanı Konrad Adenauer’in imzaladığı Elysee Sözleşmesi olarak bilinen ‘Dostluk Anlaşması’nın 60’ıncı yıldönümü Paris’teki Sorbonne Üniversitesi’nde düzenlenen bir etkinlikle kutlandı. 150’nin üzerinde milletvekili ve tüm kabine üyeleriyle birlikte kutlamalara katılan Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Fransa’ya dostluğundan dolayı teşekkür etti. Şansölye Scholz, hem Fransız halkına hem de Fransa Devlet Başkanı Emmanuel Macron’a Fransızca olarak ‘kalpten teşekkür’ ederek, Fransız-Alman dostluğunu pekiştirdi. Zaman zaman bazı konularda görüş ayrılığı yaşansa da Avrupa’nın bağımsızlığının korunması için Fransa ile Almanya arasında her alanda iş birliğini sürdürmeye önem verdiklerini belirten Scholz, bunun devam edeceğinin altını çizdi. Almanya ile Fransa arasındaki görüş alışverişinin Avrupa Birliği’nde (AB) ortak bir noktada buluşulmasında merkezi bir rol oynadığını vurguladı. Almanya’nın da AB’nin de sonuna kadar Ukrayna’nın yanında olduğunu ve olacağını ifade eden Şansölye Scholz, şunları söyledi:

Paris’te dostluk tazelendi
‘PUTİN’İN EMPERYALİZMİ KAZANAMAYACAK’
“Alman-Fransız motoru bir uzlaşma makinesidir, iyi yağlanmıştır ama yoğun çalıştığı için bazen yüksek ses çıkarır. Dünyadaki değerlerimizin güvenliği, otoriter güçlere karşı demokrasimizin korunması için güçlerimizi birleştirmeliyiz. Tabii modern teknoloji rekabeti, hammadde güvenliği ve uzay bilimi ve yolculuğu gibi alanlarda da. Ukrayna’ya gereken her alanda ve her türlü desteği sürdüreceğiz. Biz Avrupalılar, Avrupa barış projesini birlikte savunacağız. Putin’in emperyalizmi kazanamayacak. Biz Avrupa’da, şiddetin, politikanın yerini almasına, kıtamızın kin ve ulusal rekabet ve sürtüşmeler nedeniyle parçalanmasına izin vermeyeceğiz.”

Haberin Devamı

‘AVRUPA’NIN ÖNCÜSÜ OLMALIYIZ’
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da iki ülke arasındaki dostluğun altını çizerken, “Almanya ile Fransa, bizim Avrupa’nın yeniden kurulmasının öncüsü olmalı. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra bu iki komşu ülke barış yolunda birlikte hareket etti. Biz bu rolü üstlenmeliyiz. Aynı zamanda AB’nin dünyada jeopolitik bir güç hale gelmesi için birlikte hareket etmemiz şart” dedi. İki ülkenin kabine üyeleri daha sonra Elysee Sarayı’na geçerek ortak bir toplantı da yaptı.

BAKMADAN GEÇME!