Parayla adalet olur mu?

Güncelleme Tarihi:

Parayla adalet olur mu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 2014 15:50

Formula 1 patronu davası, parayla saadet olmaz, ama adalet olur tartışmasını başlattı

Haberin Devamı

Formula 1'in patronu multi milyarder Bernie Ecclestone Almanya'da 44 milyon dolar rüşvet suçlamasıyla yargı önüne çıktı. Yasalar 10 yıl hapis öngörüyordu. Ancak Ecclestone 100 milyon Dolar ödedi ve dava düştü. Şimdi sabıkası bile yok. Fakat davanın düşmesi kamuoyu vicdanında parayla adalet olur mu sorularına yol açtı.

SAVCILIKLA PAZARLIK
Kamuoyuna sızan bilgilere göre kapalı kapılar ardında sanıkla savcılık arasında sıkı pazarlık yaşandı. Savcılık 150 milyon Euro istedi. Sonra 100 Milyon Euro'ya indi. Ama iyi bir pazarlık yapan Formula 1'in patronu Ecclestone, savcıları 75 milyon Euro'ya razı etti. 100 milyon dolara aklandı.

MİLYONLAR NEREDE?
Almanya'da para karşılığı davanın düşmesini ceza yasasının 153a maddesi düzenliyor. Miktarı sanığın mal varlığına orantılı olarak hesap ediliyor. Formula 1'in patronu dava için duruşmadan önce özel uçağıyla Londra'dan Münih'e gelerek, pazarlık yaptı. Avukatları ceza miktarının belirlenmesi için Ecclestone'ın vergi beyannamelerini mahkemeye sundu. Yargıç Peter Noll, “Siz multimilyarder olarak biliniyorsunuz ama, bu belgeler böyle göstermiyor. Miktarı ödeyebilecek misiniz” diye sordu. Sanık bir hafta içinde havale sözü verdi.

Haberin Devamı

İSPATI ZOR
Uzlaşmayı kabul eden savcılığın ve mahkemenin gerekçesi şöyle: Dava yıllar alır. Bazı suçlamaları ispat etmek zor görünüyor.
Sanığın 100 milyon Dolar para ödemeyi kabul etmesi, suç itirafı değil mi? Hayır, sanık uzlaşmak istiyor. Ecclestone'ın 44 milyon Dolar rüşvet verdiği banka yöneticisi Gribkowsky, 8.5 yıl hapse mahkum oldu.

PARA NEREYE
Almanya'da 2012 yılında para karşılığı düşen dava sayısı 210 bin. Bu paralar nereye gidiyor? Buna savcılık ve mahkeme karar veriyor. Ecclestone davasında karar açık. 99 milyon Dolar devlet kasasına girecek, 1 milyon Dolar ise bir çocuk vakfına. Ama genelde paranın büyük miktarı kamu yararına çalışan kuruluşlara gidiyor.
Mahkeme Başkanı Noll, sanıkla şöyle vedalaştı: "Sanırım bir daha televizyonda görüşürüz". Ecclestone'ın yanıtı ise şöyle oldu: "Parayı ödeyeceğim. Burdaki bay ve bayanlarla bir daha karşılaşmayacağım.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!