Paniğe gerek yok

Güncelleme Tarihi:

Paniğe gerek yok
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2011 12:06

Almanya'nın Göttingen kentinde iki kişinin domuz gribinden ölmesi endişe yarattı. Özellikle 60 yaş üstü, hamileler ve kronik hastalıkları bulunanlara aşı yaptırmalalrı tavsiyesinde bulunan uzmanlar şu anda tehlikeli bir durumun olmadığını söylüyor.

Haberin Devamı

ALMANYA'nın Aşağı Saksonya Eyaleti'nin Göttingen kentinde biri çocuk iki kişinin domuz gribi nedeniyle ölmesi endişe yarattı. H1N1 virüsü tespit edilen üç yaşındaki kız çocuğu ile 51 yaşındaki bir adamın hayatını kaybetmesi domuz gribi salgını korkusunu yeniden ortaya çıkarırken, yetkililer şu anda tehlikeli bir durum olmadığını söylediler.

AŞI TAVSİYESİ
Aşağı Saksonya Eyaleti Sosyal İşler, Kadın, Aile, Sağlık ve Uyum Bakanı Aygül Özkan, domuz gribine bağlı ölümlerle ilgili olarak paniğe gerek olmadığını açıkladı. Özellikle 60 yaş ve üzerindekiler, hamileler ve kronik hastalığı bulunanların dikkatini çeken Özkan, bu kişilerin gribe karşı aşı olmasını tavsiye etti.

İLK VAKALAR DEĞİL
Bernhard Nocht Enstitüsü'nden Christian Meyer de Frankfurter Rundschau'ya verdiği demeçte, hastalığa neden olan virüsün şu ana kadar tehlikeli denilebilecek bir seviyede olmadığını söyledi. Meyer, H1N1 virüsünün grip vakalarının arttığı dönemlerde tekrar ortaya çıkmasının normal olduğuna dikkat çekti. Bu arada uzmanlar Göttingen'deki ölümlerin domuz gribiyle ilgili bu yılki ilk vakalar olmadığını belirttiler. Domuz gribi vakalarının beyan edilmesi zorunluluğu olmadığı için, Almanya'da yeni grip sezonunda şu ana kadar H1N1'den ölen kişi sayısının bilinmediği ifade edildi.

İSVEÇ'TE BİR ÖLÜ
Öte yandan İsveç'te de 7 yaşındaki bir çocuğun domuz gribinden öldüğü açıklandı. Yetkililer, çocuğun Helsingborg kentinde hastaneye kaldırıldıktan sonra H1N1 virüsünden öldüğünü duyurdu.
Virüs nedeniyle tedavi gören iki kişi daha olduğu ve bu hastaların başka rahatsızlıkları nedeniyle risk grubunda olduğu açıklandı.

H1N1 NEDİR?
Domuz gribi virüsü olarak bilinen H1N1,genetik özelliklerini kuşlardan, domuzlardan ve insanlardan alan grip mikrobunun yeni bir çeşididir. İnsandan insana geçer. Henüz yeni bir virüs olduğu için insan vücudu bu hastalığa karşı etkili bir direnç gösterememektedir. Domuz gribi kış aylarındaki normal grip ile benzer belirtileri gösterir. Hastalarda ateş, öksürük, baş ve uzuv ağrıları, yorgunluk, iştahsızlık, bulantı, kusma ve ishal görülebilir.

NASIL BULAŞIR?
Bulaşma, insandan insana ve özellikle damlacık enfeksiyonu yoluyla olur. Yani hapşırma, öksürme, konuşma ve öpüşme ile bulaşır. Virüs barındıran damlacıklar, aynı zamanda kapı kolu ve benzeri yüzeylerde kalırlar ve oradan da eller yoluyla ağız, burun veya göz mukozasına ulaşırlar. Bu nedenle özellikle grip virüsünün yayıldığı dönemlerde sık sık el yıkamak gibi basit temizlik kurallarına daha çok dikkat etmek gerekir. Hastaların bir hafta boyunca etrafa virüs saçacağı öngörülmektedir. Yani hastalığa yakalanmış olanlar bir hafta boyunca diğer insanlara bu hastalığı bulaştırabilirler. Hatta, bu gribe yakalanan bazı kişilerin, hastalığın belirtileri ortaya çıkmadan da virüsleri etrafa yayacağı kabul edilmektedir. Virüsün kuluçka dönemi, virüsün bulaşmasından hastalığın ortaya çıkmasına kadar geçen süre olup, genelde bir veya iki gündür. Fakat kuluçka dönemi sezonluk gripte olduğu gibi 4 güne kadar da uzayabilir.

KİMLER İÇİN TEHLİKELİ?
Hastalık rizikosu özellikle astım, şeker gibi kronik hastalığı olanlar, 60 yaş ve üzerinde olanlar, bağışıklık sistemi zayıf insanlar ve hamilelerde yüksektir.

HASTALIKTAN NASIL KORUNULUR?
Virüsten korunmak için basit temizlik kurallarına grip dönemlerinde özellikle uymak da fayda var. Buna göre ellerinizi sık sık yıkayıp yüzünüzden uzak tutun. Hapşırırken ve öksürürken başka insanlarla aranıza mesafe koyunuz. Ağzınızı elinizle kapatmak yerine, eylemi dirseğinizin içine doğru veya tek kullanımlık mendilin içine yapın. Hastalık durumunda evde kalın. Kendinize zaman ayırınız ve hastalığı tedavi edin. Hastalık halinde, öpüşmek, kucaklaşmak gibi vücut kontaklarından kaçının Havadaki virüs sayısını azaltmak için, kapalı alanları düzenli olarak havalandırın. Ev içerisindeki eşyaların üst yüzeylerini düzenli olarak temizleyin. Bu tedbirlere ilişkin daha detaylı bilgiyi www.wir-gegen-viren.de internet adresinde bulabilirsiniz.

AŞININ FAYDALARI NELER?
Sezonluk gribe karşı uygulanan aşı, domuz gribine karşı koruma sağlamaz. Bu yüzden H1N1 karşı virüsün muhtevasını taşıyan özel bir aşı geliştirilmiştir. Aşı klinik araştırmalarda 20 binin üzerinde insanda denenmiş olup, bağışıklık sistemi reaksiyonlarını destekler. Aşının dozajı, diğer etkenlerin yanı sıra yaş grubuna bağlıdır. Ateşli akut hastalıklar veya aşı içeriğinde olan maddelerden birisine karşı alerjik reaksiyonlar, durumunda aşı uygulanmaz.

AŞI KİMLERE TAVSİYE EDİLİR?
Sağlık sektöründe ve hastalarla veya enfeksiyonlu malzemelerle kontak halinde olan görevliler, bir hastalık nedeniyle sağlık yönünden tehlike altında bulunan 6 aylıktan itibaren bütün insanlar, hamileler, lohusalar, bağışıklık sistemi zayıf olanlar, yaşlılar, kamusal hayatın düzenini sağlamada önemli olan kurumlarda çalışanlar (öncelikli olarak polis ve itfaiye çalışanları gibi)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!