Baskılara dayanamadı, istifa etti

Güncelleme Tarihi:

Baskılara dayanamadı, istifa etti
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2022 11:36

Almanya Federal Aile Bakanı Anne Spiegel, hem kendi partisinden hem de muhalefetten gelen baskılara dayanamayarak istifa ettiğini açıkladı.

Haberin Devamı

ALMANYA’da geçen yıl sel felaketinin yaşandığı dönemde Rheinland-Pfalz Çevre Bakanı olan Anne Spiegel’in, selden 10 gün sonra ailesiyle birlikte dört haftalığına Fransa tatiline gitmesi eleştirilmiş, CDU’lu ve CSU’lu politikacılar tarafından Federal Aile Bakanlığı görevinden istifa etmesi istenmişti. Davranışının bir hata olduğunu kabul eden Spiegel, dün özür diledi, bugün de istifa etti. Spiegel, önceki akşam geç saatlerde aniden bir basın toplantısı düzendi ve duygu dolu bir konuşma yaptı. Mart 2021’de eşinin beyin kanaması geçirdiğini belirten Spiegel, “Strese girmemesi gerekiyordu. Ama pandemi nedeniyle bu kolay olmadı. Pandemi, 4 çocuklu ailemizde de iz bıraktı. Ailemizde kırmızı çizgiye ulaşmıştık. Eşim dayanamayacak hale gelmişti. Her şeyi çok iyi ölçüp biçmem gerekiyordu. Bu sel felaketi Almanya’nın tarihindeki en büyük felaketti. Eşimin stresten uzak kalması için tatile gittik. Bu kadar uzun süre bir tatile çıkmak hataydı. Özür diliyorum” demiş, istifadan hiç bahsetmemişti. Federal Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Federal Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck ile Yeşiller Eş Başkanları Ricardo Lang ve Omid Nouripour’un ise hafta sonu Bakan Spiegel’e istifa etmesi için baskı yaptıkları ileri sürülmüştü.

Haberin Devamı

‘POLİTİK BASKILAR NEDENİYLE’
Spiegel, hem parti içinden hem de muhalefetten gelen baskılara daha fazla dayanamadı ve dün istifa ettiğini duyurdu. Spiegel, yaptığı yazılı açıklamada, “Sayın bayanlar ve baylar, politik baskılar nedeniyle bugün (dün) Federal Aile Bakanlığı’nı bırakma kararı aldım. Büyük politik meydan okumalarla karşı karşıya olan bakanlık makamına zarar vermemek için yaptım bunu. Özellikle dayanışma sergileyerek bana destek verenlere ve bakanlığın tepesindeki ekibe bilhassa teşekkür ediyorum. Federal Aile, Yaşlılar, Kadınlar ve Gençlik Bakanlığı çalışanlarına kalben iyilikler ve özellikle de önemli konuların hayata geçirilmesinde başarılar diliyorum” ifadelerine yer verdi.
Spiegel’e bu tutumundan dolayı teşekkür eden Yeşiller Eş Başkanları Ricarda Lang ile Omid Nouripour, bu cesaret ve istifa kararına saygı duyduklarını vurguladılar. Spiegel’in hem Eyalet Aile Bakanı hem de Federal Aile Bakanı olarak çok cesur kararlar aldığını ve başarılı çalışmalar yaptığını hatırlatan iki eş başkan, teşekkürü hak ettiğini söylediler. Başbakan Olaf Scholz da Bakan Spiegel’in kararına saygı duyduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

Baskılara dayanamadı, istifa etti
MERZ, ESSER’İ ÖRNEK GÖSTERDİ
Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) başta olmak üzere muhalefet partileri, Spiegel’in istifa etmesi için yoğun baskı yapmıştı. CDU Genel Başkanı Friedrich Merz, kendi partisinden olan Kuzey Ren Westfalya Eyaleti Çevre Bakanı Ursula Heinen-Esser’in aynı dönemde yaşanan sel felaketi günlerinde yakın arkadaşlarıyla birlikte İspanya’da eşinin doğum gününü kutlamasına tepkiler nedeniyle istifa ettiğini hatırlatarak, Yeşiller’li Bakan Anne Spiegel’in de istifa etmesi gerektiğini söylemişti. Hatta Başbakan Olaf Scholz’a, Spiegel’i görevden alması için çağrıda bulunmuştu.
Geçen yıl Almanya’daki sel felaketinde 180’den fazla kişi hayatını kaybetti, Rheinland-Pfalz eyaletinin Ahrtal bölgesinde binaların yanı sıra köprüler çöktü, otoyollarda büyük ölçüde hasarlar meydana geldi. Her ne kadar hem eyalet hükümeti hem de federal hükümet mali yardımda bulunsa da hâlâ bazı kesimlerde sel felaketinin izlerinin giderilemediği belirtildi. 

BAKMADAN GEÇME!