Özür bile dilemiyor

Güncelleme Tarihi:

Özür bile dilemiyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 09, 2005 00:00

Türkleri Avrupa’ya sokmamak için her zaman son kale rolü görecekleri ve Türklere karşı savunmayı tarihte olduğu gibi bugün de sürdürecekleri demeciyle yoğun tepkilere yol açan Avusturya’nın Graz kenti Büyükşehir Belediye Başkanı Siegfried Nagl, kendini savundu.

Haberin Devamı




Siegfried Nagl,
Belediye Meclisinin sözlerine açıklık getirmesini istediği Nagl’ın özür bile dilemeyen küstah tavrı dikkat çekti.

Türkiye’nin Avrupa’ya girmesini önlemek için Osmanlı döneminde olduğu gibi şimdi de Graz kenti olarak kale rolü üstlenecekleri demeciyle içte ve dışta yoğun tepkilere yol açan Belediye Başkanı Siegfried Nagl bu sözlerinden dolayı Türklerden özür bile dilemedi.


``Arkasındayım’’

Muhafazakar Halk Partisi ÖVP’li Nagl, tam tersine Belediye Meclisinde kendisini savunduğu konuşmasında Türkiye ve Türkler hakkında sarfettiği sözlerin sonuna kadar arkasında duracağını söyledi.

Nagl’ın en azından Türklerden özür dilemesini isteyen Yeşiller grubu Belediye Başkanı´nın küstah tavrı üzerine oturumu terketti.

Açıklık getirsin

Graz Belediye Meclisindeki ÖVP dahil koalisyon ortağı Sosyal Demokratlar SPÖ ve Yeşiller Perşembe günkü oturumda Belediye Başkanından Türkiye hakkındaki sözlerine açıklık getirmesini istedi.

Bunun üzerine kürsüye gelen Nagl, Uluslar arası Af Örgütü Aİ’ın Türkiye’de insan haklarının ihlal edildiğini anlatan rapordan bölümler okudu.

Hodri meydan

AB’yi kendisinin de bir barış projesi olarak gördüğünü iddia eden Belediye Başkanı Nagl, ``Ben sözlerimin arkasındayım, bu önümdeki rapor ve içindeki argümanlar, Türkiye’yle tam üyelik için müzakerelere başlanmasının yanlış olduğunu gösteriyor ve müzakerelerin derhal durdurulması lazım.

Ben ve grubum bu yönde Brüksel’e önerge vereceğiz’’ dedi. Ancak Belediye Başkanının istediği önerge mecliste çoğunluğun oylarını alamadığı için çıkmadı.

Meclis onaylamıyor

Graz Belediye Meclisi ise Başkanın sözlerini onaylamadığına dair önergeyi onayladı. Meclisin, Belediye Başkanının Türkiye hakkındaki sözlerine karşı olduğunu yazan önerge SPÖ, Yeşiller ve KPÖ’nün oylarıyla kabul edildi.

Böylece Belediye Başkanının sözlerinin sadece kendini bağladığı sonuçlandı. Yeşillerin Belediye Başkanı Nagl hakkında güven oylamasına gidilmesi talebine ise öteki partiler yanaşmadı. Yeşillerin güven oyu talebi 14 oy alamadığı için boşa çıktı.

Özür istenmişti

Graz’da yaşayan 4 bin Türk ve öteki yabancılar Belediye Başkanının Türklerden özür dilemesini istemişti. Ancak Belediye Başkanının özür dilememesi üzerine Avrupa insan hakları kenti birliğine giren Graz’ın bunu hak edip etmediğinin belediye tarafından incelenmesi kararlaştırıldı.

Celal ÖZCAN / MÜNİH

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!