'Özel hastasına' öncelik verince işinden oldu

Güncelleme Tarihi:

Özel hastasına öncelik verince işinden oldu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2015 12:22

İngiltere’nin ilk pankreas nakli ameliyatını gerçekleştiren, ülkenin en başarılı ve saygın cerrahlarından biri kabul edilen 57 yaşındaki Dr.Nadey Hakim, Ulusal Sağlık Sistemi (NHS) bünyesinde tedavi ettiği bir hastasının ameliyatını özel bir hastasıyla ilgilenmek için 4 saat erteleyince NHS Imperial College Healthcare’deki 20 yıllık işinden kovuldu.

Haberin Devamı

Dr.Hakim işini geri alabilmek için açtığı davada, 30 yıllık kariyeri boyunca 2000’den fazla organ nakli gerçekleştirdiğini, böbrek nakli ameliyatlarında "devrim yaptığını" ve işini kaybetmesinin hem hastalarının sağlığına hem de yürüttüğü araştırma projelerine büyük zarar verdiğini söyledi. Ayrıca işini kaybetmesine neden olan bu zor kararı verirken tüm hastalarının çıkarlarını göz önünde bulundurmaya çalıştığını da belirtti.

Sıkı bir Muhafazkar Parti destekçisi olan ve geçmişte David Cameron’ın bronz bir heykelini yaparak 90 bin sterline sattığı için gazete manşetlerine çıkan Dr.Hakim, kariyeri boyunca Orta Doğu ve Afrika’da da bir çok yardım amaçlı organ nakli gerçekleştirdiğini ve onlarca hayat kurtardığını söyledi.

NHS HASTASINI GEREKSİZ RİSKE SOKTU

Haberin Devamı

Mahkemede Dr.Hakim hakkında meslektaşı Jeremy Crane’in şikayeti üzerine soruşturma başlatıldığı ve yapılan incelemeler sonucunda onun “finansal kazançlarını hasta sağlığından önde tutarak” bir NHS hastasının sağlığını gereksiz yere riske attığına karar verildiği belirtildi.

Crane verdiği ifadede, Dr.Hakim’in Hammersmith Hastanesi’nde pankreas ve böbrek nakli yaptıracak olan hastasını 4 saat boyunca bekletip, onunla ilgilenmek yerine Cromwell Hastanesi’nde iki yabancı özel hastasına baktığını söyledi.

Dr.Hakim kendini savunmak adına verdiği ifadede,özel hastalarının uzun süredir organ nakli için bekleyen erkek kardeşler olduğunu ve “NHS hastasına uygun organ bulunduğunda, ameliyata girmek üzere hazırlamaya başladığı iki kardeşin ameliyatını iptal etmenin etik olmayacağını düşündüğünü” söyledi.

NHS hastasının ameliyatının ertelenmesinin “ideal” bir durum olmadığını kabul eden Hakim, “Tüm hastalarımın çıkarlarını göz önünde bulundurarak doğru bir karar verdiğime inanıyor” dedi. Dava devam ediyor.

BAKMADAN GEÇME!