Oy sandığı için düğmeye basıldı

Güncelleme Tarihi:

Oy sandığı için düğmeye basıldı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2011 14:33

Türkiye dışında Türk vatandaşlarının yaşadıkları ülkelerde oy kullanabilmeleri için konsolosluklardailk çalışmalar başlatıldı. Başkonsolosluklarda işlem yaptırmaya gelen seçmenyaşındaki vatandaşlara kimlik bilgilerini içeren adres beyan formu doldurtuluyor.

Haberin Devamı

Türkiye’de yapılacak ilk genel seçimlerde yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının bulundukları yerde oy kullanmasını sağlamak için ilk adımlar atılmaya başlandı. Başkonsolosluklarda işlem yaptırmaya gelenlere, kimlik bilgilerini içeren adres beyan formu da doldurtuluyor. İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü antetli ‘Adres Beyan Formu’nun sadece yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları tarafından doldurulabileceği, Mavi Kart sahipleri veya sadece geçtikleri diğer ülke vatandaşlığına sahip olan vatandaşların ise bu işleme tabi tutulmadığı kaydedildi.

Talimat verildi

Mainz Başkonsolosluğu’ndan Muavin Konsolosu Osman Acar, “İki hafta önce Brüksel’deki muavin konsoloslar toplantısında başkonsolosluklarımıza da adres beyan formunun vatandaşlar tarafından doldurulması için talimat verildi. Gelecek seçimlerde oy kullanacak Türk vatandaşlarımızın belirlenmesi için, herhangi bir işlem yaptırmak için gelen Türk vatandaşına bu formu doldurtuyoruz. Mavi Kart ve diğer ülke vatandaşlığına geçenlerin seçme ve seçilme hakkı bulunmadığı için onlara bu beyanı doldurtmuyoruz” dedi.

Oy kullanma insan hakkı

1995 yılında yapılan Anayasa değişikliği ile oy hakkı tanınmış olmasına rağmen, bugüne kadar yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları, seçim döneminde yurda giriş-çıkış yaparken oy kullanabiliyor. Temel insan haklarının başında gelen seçme ve seçilme hakkı için kenetlenen Avrupalı Türkler, yaşadıkları ülkelerdeki yerel ve genel seçimlerin yanı sıra Türkiye’de yapılan genel seçimlerde de artık söz sahibi olmak istiyor.

Ankara’ya gönderiliyor

Kişinin adı, soyadı, TC Kimlik Numarası ile en son ikamet ettiği adres ve evde kaç kişinin yaşadığına ilişkin bilgilerin yer aldığı adres beyan formunun bir nüshası vatandaşa diğer nüshası da Ankara’ya İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne gönderiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!