"Osmanlılar Almanlar'da Türkçe şartı aramamıştı"

Güncelleme Tarihi:

Osmanlılar Almanlarda Türkçe şartı aramamıştı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 2011 12:40

Geçmişten bugüne Türk Alman İlişkileri'ni anlatmak için Melle Şehir Kütüphanesi'nde konferans veren tarihçi Dr. Latif Çelik, iki milletin dünü ve bugünü ile ilgili ilginç benzetmelerde bulunup "Osmanlılar, Alman göçmenlerden o yıllarda, Türkçe bilme şartını hiç aramamıştı" dedi.

Haberin Devamı

Almanya'nın Melle Şehir Kütüphanesi'nde geçmişten bugüne Türk Alman ilişkileri hakkında bir konferans veren tarihçi Dr. Latif Çelik, iki milletin dünü ve bugünü ile ilgili ilginç benzetmelerde bulunup "Osmanlılar Alman göçmenlerden o yıllarda 'Türkçe bilme şartı" hiç aramamıştı" dedi. Dr. Latif Çelik, "İki milletin ortak tarihini bilmeyenlerin entegrasyon çabaları boşunadır. Türk-Alman ilişkilerinin tarihin derinliklerinde olan köklerini tanımak, iki milletin ortak geleceği için son derece önemlidir" diye konuştu.
İlgi büyüktü
Çok sayıda Alman'ın büyük ilgi gösterdiği konferansta Dr. Latif Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türk ve Almanlar'ın 7 asırdan beri devam eden ilişkileri var. Ortak tarihinden haberi olanlar iki milletin özelliklerini de iyi bilenlerdir. Günümüzde ön planda bulunan entegrasyon tartışmalarında tarafların tarihinden haberlerinin olmaması, ne yazık ki bu iyi niyetli çabaların da boşa gitmesine neden olmaktadır."

Kitabından bölümler okudu
"Türkiye'de Alman İzleri" adlı kitabından da bölümler okuyan Dr. Çelik, “Bağdat Demiryolu inşaatı 19. Yüzyıl sonlarında bölgedeki en önemli yatırımdır. Osmanlı'nın demiryolu siparişleri sayesinde Krupp Çelik Sanayi karşı karşıya olduğu iflastan kurtulmuştur. Türk-Alman silah anlaşmaları da Alman endüstrisine ciddi bir rekabet gücü ortaya kazandırıp Almanya'nın daha da güçlenmesinin önünü açmıştır" diye konuştu.

Konferansa katılan tarih ve edebiyatseverlerin sorularını da yanıtlayan Dr. Çelik " 19. Yüzyıl ortalarında Osmanlı'ya sığınan Almanlar için Osmanlı Devleti'nin çıkardığı yabancılar yasasında ülkeye yerleşen Alman göçmenlerden Türkçe bilme şartı aranmadı. Hatta, bir dilim ekmek için Osmanlı Devleti'ne sığınan yeni vatandaşlar Rumeli'de 6, Anadolu'da 12 yıl vergiden muaf olarak yaşadılar. Osmanlı'nın yabancılar yasası günümüz Almanya'sının Türkler için uyguladığı yasaların çok daha ötesinde çok daha demokratik idi. Demek ki sadece halkın değil, yaşadığımız Almanya'da siyasetçilerin de tarihi iyi bilmesi gerekiyor" açıklamasında bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!