Oskar, Merkel’i sallıyor

Güncelleme Tarihi:

Oskar, Merkel’i sallıyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 2005 00:00

Almanya’da 18 Eylül´de erken seçimin gündeme gelmesiyle başbakan koltuğuna oturmayı düşleyen Hıristiyan Demokrat/Sosyal Birlik CDU/CSU başbakan adayı Merkel’in uykuları kaçıyor.

Haberin Devamı




Oskar Lafontaine
Son kamuoyu araştırmasında Birlik Partileri´nin oyları yüzde 5 düştü. Buna karşın Lafontaine’nin liste başı olduğu Sol Parti´nin oyları giderek yükseliyor.

Almanya’da Başbakan Schröder hükümetinin güvenoyu alamaması üzerine 18 Ekim´de yapılması planlanan erken seçimlerden çok ümitli görünen Hıristiyan Demokratik/Sosyal Birlik Partileri CDU/CSU giderek kamuoyu desteğini kaybediyor.

Demokratik Sosyalizm Partisi PDS ve Sosyal Demokrat Parti SPD’den ayrılan WASG’nin seçim ittifakı yaptığı Sol Parti´nin liste başı adayı Oskar Lafontaine’nin ise yıldızı giderek parlıyor.

Almanya’nın güvenilir kamuoyu araştırma enstitüsü Emnid’in son yaptığı ankette Birlik Partileri (CDU/CSU) birkaç hafta içinde yüzde 5 oy kaybına uğradı. Kamuoyu araştırmasında CDU/CSU’nun oyları yüzde 43’e düştü.

Yüzde 12




Angela Merkel
Hıristiyan Birlik Partileri hızla oy kaybına uğrarken, Oskar Lafontaine ve Gregor Gysi’nin başını çektiği Sol Parti´nin oyları yüzde 12’ye yükseldi.

Araştırmada SPD´nin de oylarını artırdığı ortaya çıktı. SPD oyları yüzde 27’ye çıktı. Siyasi gözlemciler CDU/CSU’nun başbakan adayı Merkel’in başbakan olma rüyasını Lafontaine’nin bozacağı yorumunu yaptı.

Anket ve araştırma şirketi Emnid’in Başkanı Klaus Peter Schöppner, kamuoyu araştırma sonuçlarını Alman Bild Gazetesi´ne değerlendirdi.

Emnid Başkanı, Kuzey Ren Vestfalya eyaletindeki CDU’nun seçim zaferi ve arkasından gelen erken seçim sinyalinin Hıristiyan Birlik partilerini güçlendirdiği, ancak bu partilerin iktidara gelmeleri durumunda katma değer vergisini artırma kararı almasının seçmenleri olumsuz etkilediği değerlendirmesini yaptı.

Araştırma şirketi Emnid’in Başkanı, Lafontaine ve Gysi’nin tepki oylarının sembolü olduğunu ve tepki oylarını mıknatıs gibi çektiklerini vurguladı.

Emnid Başkanı Sol Parti´nin alacağı yüzde 12 oyun yüzde 6’sının eski PDS seçmeni, yüzde 3’ünün SPD sol seçmeni, yüzde 2’sinin de seçime gitmeyenlerden geldiğini belirtti ve Sol Parti´nin en çok alacağı oyun bu kadar olacağını kaydetti.

Yeni durum

Kamuoyu araştırmasında seçmenlerin yüzde 61’inin hükümet değişikliğinden yana olduğu sonuçlandı. Bir önceki seçimlerde bu oranın yüzde 51 olduğuna dikkat çekildi. Yine şimdiki kamuoyu araştırmalarına göre seçmenlerin yüzde 34’ünün SPD-Yeşiller koalisyonun kalmasından yana olduğuna, ancak bir önceki seçimlerde bu oranın yüzde 48 olduğuna işaret edildi.

Kamuoyu araştırmasının sonuçlarını değerlendiren Emnid Başkanı, FDP’nin seçimlerde meclise girememesi durumunda SPD ve Yeşiller’in oylarının da hükümet kurmak için yeterli gelmeyeceğini, bu durumda Lafontaine’nin başbakanı belirleyeceği yorumunu yaptı.

Lafontaine’nin seçimlerden güçlü çıkması durumunda Lafontaine ve Gysi’yi iktidardan uzak tutmak için SPD ve CDU/CSU’dan oluşan büyük bir koalisyonun gündeme geleceğini belirten Emnid Başkanı, ancak bunun da kötü bir seçenek olduğunu, çünkü seçmenlerin kesin bir hükümet değişikliğinden yana olduğunu kaydetti.

Celal ÖZCAN / MÜNİH

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!