Oryantalizm rüzgarı

Güncelleme Tarihi:

Oryantalizm rüzgarı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2011 12:09

Avrupa’da 18. ve 19. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu’ndaki yaşamı romantik ve erotik olarak resmedenünlü ressamların eserinden oluşan sergi açıldı.

Haberin Devamı

Avrupa’da sanatta 18. ve 19. yüzyılın modası oryantalizm akımının eserlerinden oluşan dev bir sergi açıldı. “Avrupa’da Oryantalizm” adıyla Münih Hypo Kunsthalle’de açılan dev sergide Osmanlı saraylarındaki masalımsı bir yaşamı romantize eden 150 tablo ve heykel sergileniyor. Sergide Fransız romantik ressamları İngres ve Delacroix’dan Kandinsky’ye kadar uzanan 100 Avrupalı ressamın ünlü tablolarının yanında Osman Hamdi Bey’in tablosu da yer alıyor. Fransız ressam İngres’in 1863 yılında yaptığı “Türk Hamamı”, Lecomte du Nouy’un 1888’de çizdiği “Beyaz Köle” tabloları Batılı ressamlar arasındaki oryantalizm modasına damgasını vuran eserlerin başında geliyor. Sergideki resimler aynı zamanda ressamların İslam dünyasına bakışını yansıtıyor. Sergi 1 Mayıs’a kadar her gün saat 10 ile 20 arasında ziyarete açık.

ORYANTALİZM NEDİR?

Oryantalizm ya da diğer adıyla Doğu bilimi, şarkiyatçılık olarak adlandırılan sanat akımı, 18. ve 19. yüzyılda oluştu. Osmanlı’nın zayıflaması sonucu Batılı ülkelerin Osmanlı İmparatorluğu’na bağlı İslam ülkelerini hakimiyeti altına alma dönemine denk düşen oryantalizm, Doğu’yu romantik, erotik ve geri kalmış bir masal dünyası olarak gösteren bir akım oldu. Osmanlı sultanlarının ihtişamlı sarayları ve harem yaşamı bu tabloların en önemli konusu oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!