Ortaklık değil, erken seçim

Güncelleme Tarihi:

Ortaklık değil, erken seçim
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2023 11:24

CSU Federal Meclis Grup Başkanı Alexander Dobrindt, koalisyon dağılsa bile SPD ile ortaklık etmeyeceklerini söyledi. Dobrindt, “Biz şu anda iktidar olmaya hazırız ve hükümet etme yetisine de sahibiz” dedi.

Haberin Devamı

ALMANYA’da SPD, Yeşiller ve FDP’den oluşan koalisyon hükümetine destek düşerken, erken seçim tartışmaları yoğunlaştı. CSU Genel Başkanı ve Bavyera Başbakanı Markus Söder, “Trafik lambası koalisyonu iflas etmiştir” diyerek gelecek yıl haziran ayında yapılacak Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerine paralel olarak Almanya’da genel seçimlere gidilmesini gündeme getirdi, diğer muhalefet partileri de bu öneriye tam destek geldi. CDU Genel Başkanı ve CDU/CSU Federal Meclis Grup Başkanı Friedrich Merz, “Bizim bu hükümete güvenimiz kalmadı. Bu hükümet ne kadar erken giderse, o kadar çok halkın yararına olur” diyerek erken seçimden yana olduklarını söyledi. CDU’lu Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Başbakanı Hendrik Wüst ile yine CDU’lu Hessen Başbakanı Boris Pistorius da “Erken seçim” dedi. AfD Eş Başkanı Alice Weidel, “Erken seçim kaçınılmaz oldu” derken, Sol Parti eski milletvekili Sahra Wagenknecht, “Felaket bir durumda olan trafik lambası koalisyonunun iktidara yapışıp kalmaması iyi olur. Ve biz de en kısa zamanda erken seçime gideriz” diye konuştu.

Haberin Devamı

CSU KAPIYI KAPATTI
CSU Federal Meclis Grup Başkanı Alexander Dobrindt, koalisyon hükümeti dağılsa bile SPD ile ortaklık etmelerinin söz konusu olmayacağını söyledi. Daha önceki aylarda hükümette yaşanan krizlerin ülke yararına atlatılması için Olaf Scholz başbakanlığında ortaklık teklif ettiklerini ve bunun kabul edilmediğini hatırlatan Dobrindt, şunları söyledi: “Bizim için SPD ile ortaklık kapısı kapanmıştır. Koalisyonun dağılması halinde erken seçime gidilmelidir. Biz şu anda iktidar olmaya hazırız ve hükümet etme yetisine de sahibiz. Anayasaya uygun bir 2024 bütçesi sunacak güçteyiz. Düzensiz göçe karşı bizim programımız çok açık. Enerji krizini atlatma ve acil çözülmesi gereken sorunların üstesinden gelme programımız da hazır.” Dobrindt, olası bir erken seçimde muhafazakâr kanadın başbakan adayı favori listesinin başında CDU Genel Başkanı Friedrich Merz’in yer aldığını söyledi.

Ortaklık değil, erken seçim

Christian Lindner

Haberin Devamı

‘VAZGEÇİN BUNDAN’
Hükümetin küçük ortağı FDP Genel Başkanı ve Federal Maliye Bakanı Christian Lindner, erken seçim spekülasyonlarından vazgeçilmesi çağrısında bulundu. Bu tür tartışmaların ülkeye zarar verdiğini belirten Lindner, “Parti taktiği nedeniyle hükümet krizinden bahsedenlere ve hükümet krizi yaratmak isteyenlere Hollanda’ya bakmalarını tavsiye ederim” dedi. Lindner, bu söyleriyle Hollanda’da yapılan erken seçimlerden aşırı sağcı Geert Wilders’in lideri olduğu Özgürlük Partisi’nin (PVV) kazandığını ima ederek, Almanya’da böyle bir durumda sağ popülist Almanya için Alternatif’in (AfD) güçleneceği tehlikesine dikkati çekti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!