‘Orijinal AfD biziz’

Güncelleme Tarihi:

‘Orijinal AfD biziz’
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 2023 13:39

Sağ popülist Almanya için Alternatif’in (AfD), Almanya’nın Magdeburg kentinde başlayan kongresinde tam bir dayanışma sergilendi. Partinin programının da saptanacağı iki hafta sonu yapılacak kongrenin açılışında AfD’nin iktidara talip olduğu da vurgulandı.

Haberin Devamı

SAĞ popülist Almanya için Alternatif’in (AfD) eski Doğu Almanya’nın Magdeburg kentinde başlayan ve gelecek hafta sonunda da devam etmesi öngörülen kongresinin açılışında tam bir dayanışma sergilendi. 600’ye yakın delege ve Almanya’nın çeşitli kesimleriyle bazı Avrupa ülkelerinden 900’ün üzerinde konuğun katıldığı kurultayın açılış konuşmasını yapan AfD Eş Başkanı Tino Chrupalla Almanya’da iktidara talip olduklarını söylerken yoğun alkış aldı. “AfD 10 yaşında”, “AfD daha fazlaya hazır” sloganıyla düzenlenen kongredeki konuşmasında, “Biz 10 yaşındayız, ama küçük değiliz. Biz artık yetişkin olduk” diyen Chrupalla, parti içinde yaşanan sürtüşmelerin aşılarak son bir yıldır sergiledikleri disiplin, armoni ve birliktelik sayesinde partiyi güçlendirdiklerini vurguladı.

Haberin Devamı

‘SORUMLULUK ÜSTLENMEYE HAZIRIZ’
“Biz hükümette sorumluluk almaya hazırız” diyen AfD lideri, bu yıl Hessen ve Bavyera’da, gelecek yıl da Brandenburg, Saksonya, Thüringen’de Eyalet Parlamentosu seçimleri yapılacağına işaret ederken, gelecek yılki seçimlerin üçünden de “en güçlü parti” olarak çıkabileceklerini de söyledi. Ancak bu hedefe ulaşılması için tüm AfD’lilere birlikte hareket ederek dayanışma sergileme çağrısında da bulundu. Eski Doğu Almanya’da 1989 yılında sokaklara dökülerek iki Almanya’nın birleşmesi yolunu açan demokrasi sevdalılarının “halk biziz” sloganını da konuşmasında kullanan AfD lideri her alanda sorumluluk üstlenmeye hazır olduklarını da dile getirdi.

‘Orijinal AfD biziz’

‘ORİJİNAL AfD BİZİZ’
Tino Chrupalla, konuşmasında Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Genel Başkanı Friedrich Merz’in kısa bir süre önce verdiği bir demecindeki “CDU Özlü Almanya için Alternatif’tir” söylemine de değindi. Partisinden de eleştiriler gelmesi üzerine Merz’in “Federal hükümetin gerçek alternatifi biziz. Almanya için, Almanya’da alternatif biziz” açıklamasında bulunduğunu Chrupalla “Orijinal Almanya için Alternatif biziz” görüşünü vurguladı. Tino Chrupalla, Almanya’da hükümet ortağı Yeşiller’i ‘yeşil enerji’ politikasıyla Almanya’yı çıkmaza sürüklemekle suçladı. Yeşiller’in Rusya ve Çin’e yaptırımlar uygulanması talebine sert tepki gösterirken, kendilerinin barıştan ve dünyanın diğer ülkeleriyle olduğu gibi bu ülkelerle de her alanda ilişkilerin sürdürülmesinden yana olduğunu söyledi. “Alman tanklarında genç Ukraynalılar ölmekte” diyen Tino Churupalla, Ukrayna’ya silah verilmesine karşı olduklarını da yineledi. Gelecek yıl yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimleri için aday listesinin de belirleneceği kongredeki konuşmasında Chrupalla ayrıca seçimlerden sonra Avrupa Parlamentosu’nda da söz sahibi olmak istediklerini de söyledi.

Haberin Devamı

YEŞİLLERLE KOALİSYONA ‘HAYIR’
Diğer yandan AfD Eş Başkanı Tino Chrupalla, yurttaşların çıkarı doğrultusunda politika yapacak tüm partilerle ortaklık etmeye hazır olduğunu da söyledi. Ancak Yeşiller’in Rusya ve Çin’le savaş istediğini ileri sürerek “Bu zeytin yeşili Yeşillerle ortaklık yapmayız” dedi. Yeşillerli Federal Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock’un ‘değer odaklı’ bir dış politika sürdürdüğünü ve bu politikasıyla Almanya’yı Ukrayna’daki savaşın içine çektiğini de ileri sürdü. Rusya’nın Ukrayna’da sürdürdüğü savaşla ilgili somut açıklamada bulunmaktan kaçınırken, “Ama şunu belirtmek gerekir ki, Rusya müzakere ve arabuluculuk önerilerini de kabul etmemiştir” açıklamasıyla yetindi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!