Organize suç örgütlerine karşı yeni strateji

Güncelleme Tarihi:

Organize suç örgütlerine karşı yeni strateji
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 2022 11:42

Almanya İçişleri Bakanlığı, organize suçlara ve suç örgütlerine karşı savaş açtı. Bakanlık, uyuşturucu ticareti, insan kaçakçılığı ve para aklamaya karşı etkin mücadele için strateji geliştirdi.

Haberin Devamı

ALMANYA Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser, Federal Kriminal Dairesi’nin (BKA) sonbahar toplantısında organize suçlarla mücadele konusunda hazırlanan stratejiyi tanıttı. Hedef, ‘suç yapılarını sürdürülebilir bir şekilde dağıtmak’ ve suç örgütlerinin para kaynağını kurutmak. Uzun zamandır organize suçların ‘yeterince ciddiye alınmadığını’ belirten Bakan Faeser, “İnsan kaçakçılığı, uyuşturucu kaçakçılığı, kara para aklama gibi organize suçun tüm alanlarının ortak bir noktası var; Faillerinin vicdansızca kâr ve güç peşinde koşması” dedi. Faeser, Almanya’daki mali zararın ise 2021 yılı için 2.2 milyar Euro olduğunu açıkladı. İnsanların organize suça bakışının sinema ve televizyon filmleriyle şekillendiğini belirten Faeser, ancak burada gösterilen hikâyelerin gerçeği yansıtmadığını, suçları önemsizleştirdiğini ve mağdurlarla alay ettiğini söyledi. Şiddet eğiliminin de arttığına dikkati çeken Faeser, “Silahlı çatışmaların devlet temsilcilerine de yönelmesi tehlikesinin giderek arttığını görüyoruz” uyarısında bulundu. Faeser, Hollanda ve İsveç gibi Avrupa ülkelerinin bu konuda ‘acı deneyimler’ yaşadığını kaydederken, Almanya’da bu tür gelişmelere izin vermek istemediklerini vurguladı.

Haberin Devamı

NAKİT ÖDEME SINIRI
Bir İçişleri Bakanlığı Sözcüsü de ödemelerde Avrupa çapında bir nakit üst sınırı getirilmesinin organize suçlarla mücadelede yardımcı olacağını söyledi. Daha önce Faeser’in de açıkladığı gibi bu üst sınırın 10 bin Euro olması gerektiği belirtildi. Bazı Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde hâlihazırda benzer limitlerin bulunduğunu kaydeden sözcü, İtalya’da bu limitin 2 bin Euro olduğuna dikkati çekti. Strateji belgesinde, nakit ödemeye sınırlama getirilmesinin, büyük varlıkların kaynağının gizlenmesi tehlikesini azaltacağı belirtiliyor. Buradaki amaç ise büyük suç örgütlerinin yasa dışı işlemlerden elde ettikleri gelirlerle lüks otomobiller, gayrimenkuller ve diğer şeyler için nakit ödeme yapmalarına ve böylece parayı temiz bir şekilde aklamalarına artık izin verilmesinin önlenmesi.

Haberin Devamı

ORTAK PLATFORM OLUŞTURULACAK
Faeser’in konsepti ayrıca Federal Kriminal Dairesi’nin değerlendirme, analiz ve soruşturma kapasitelerinin genişletilmesini ve organize suç örgütleriyle mücadele için federal ve eyaletler arasında ortak platformun oluşturulmasını da içeriyor. Ayrıca, örgütlü suçlardan gelen gelirlerle elde edilen varlıkların tespitini kolaylaştıracak tedbirler de planlanıyor. Bu durum özellikle gayrimenkul sektörü için geçerli. Bu nedenle, ilk kez ülke çapında merkezi bir ‘Emlak ve Konut Sicili’ oluşturulacak. Burada toplanacak verilere organize suçla mücadele birimleri kolayca erişebilecek ve hangi gayrimenkulün hangi parayla elde edildiği tespit edilebilecek.

Haberin Devamı

AŞİRET TÜRÜ YAPILARA SAVAŞ
Öte yandan büyük aileler ve aşiret yapılanmalarıyla mücadelede ilk kez ülke çapında bir durum raporu hazırlanacak. Bakan Faeser, “Suç işleyen aşiret mensuplarının anayasal devletimizin dışında kendi aile yapıları içinde ve kendi değer sistemlerine göre izole bir şekilde yaşamaları kesinlikle kabul edilemez” dedi. Bu tür gelişmelerle mücadele etmek için hukuk devletinin tüm araçlarının kullanılması gerektiğini belirten Faeser, “Kimse yasaların üstünde değildir ve bunu aşiret üyeleri de öğrenmek zorunda. Gerekirse zor yoldan” dedi.

BAKMADAN GEÇME!