"Onlar Türkiye'ye güvendiler"

Güncelleme Tarihi:

Onlar Türkiyeye güvendiler
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2008 15:42

İspanya'nın Madrid Avrupa Üniversitesinde (UEM) tarih boyunca çeşitli sebeplerden dolayı Türkiye'ye sığınanların anlatıldığı "Onlar Türkiye'ye Güvendiler" adı altında bir sergi açıldı.

Haberin Devamı

Türkiye ile İspanya arasında diplomatik ilişkilerin başlamasının 225. yıl dönümü dolayısıyla yaklaşık iki aydır Madrid’de düzenlenen kültürel ve sanatsal etkinlikler, UEM’de açılan sergiyle son buldu.

Sergi, 28 Kasıma kadar açık kalacak. Sergide, başta Osmanlı İmparatorluğu dönemi olmak üzere tarih boyunca Türk topraklarına sığınan Macar, Rus, Polonyalı, Romanyalı, Afgan, Kazak, İranlı ve Iraklı gibi birçok ulustan gelen önemli şahıslar, sığınma sebepleri ve Türkiye’de yaşantıları anlatılıyor.

Üniversitede sergi açılması dolayısıyla düzenlenen konferansta konuşan Türkiye’nin Madrid Büyükelçisi Ender Arat, Türkiye’nin tarih boyunca sığınmaya muhtaç farklı kültürlerden, uluslardan binlerce kişiye kapılarını açtığını belirtti.

Büyükelçi Arat, "Türkiye’ye güvenenler" arasında Macar Prensi İmre Thököly, 2. Ferenc Rakoczi, Kossuth Lajos, Miklos Kallay, İsveç Kralı 12. Karl gibi isimlerin Türkiye’deki yaşantılarını anlatırken, İspanya iç savaşı sırasında, 1937 Mayıs ayında 712 kişilik bir grup İspanyol’un Madrid’deki Türkiye Büyükelçiliğine sığındığını ve bu kişilerin Valencia’dan Karadeniz adlı gemiye bindirildiğini, ancak geminin Sirakuza limanına geldiğinde İspanyolların Mussolini’nin İtalya’sında kalmayı tercih ettiklerini söyledi.

Arat, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero’nın eş başkanlığında BM nezdinde yürütülen Medeniyetler İttifakı projesinin öneminden de söz etti. Büyükelçi Arat, konferansın ardından UEM Rektörü Antonio Banares Canizares ile birlikte sergiyi gezdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!