Onbinlerce göçmenin kaderi konuşulacak

Güncelleme Tarihi:

Onbinlerce göçmenin kaderi konuşulacak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2009 13:59

Geçici oturum statüleri (Duldung) bulunan yaklaşık 180 bin göçmene kalıcı oturum almaları için tanınan süre 31 Aralık'ta sona eriyor. Bremen'de yapılacak İçişleri Bakanları Konferansı'nda göçmenlerin kaderi belirlenecek.

Haberin Devamı

ALMANYA'da 2007 yılında iki yıllığına yürürlüğe konan ve iş bulan geçici oturum müsaadesi (Duldung) sahibi göçmenlere kalıcı oturum izni verilmesini öngören uygulama 31 Aralık'ta sona eriyor. Onbinlerce Duldung statüsündeki göçmen sınır dışı korkusuyla yaşarken, Bremen'de alınacak kararı heyecanla bekliyorlar. 2-4 Aralıkta Bremen'de yapılacak İçişleri Bakanları Konferansı'nda gündeme gelecek konu için SPD ve Sol Parti “kalıcı çözüm” talebinde bulundular.

Görüşler çok farklı
Bu konuda karar alacak İçişleri Bakanları Konferansı'nda CDU ve SPDli bakanlar arasındaki görüşler çok farklı. CDU sadece iş bulanlara ve ciddi bir şekilde iş aradıklarını ispatlayanlara 1-2 yıl arasında bir süre daha tanımak isterken, SPD'li bakanlar daha uzun vadeli kalıcı çözümden yana. SPD'li bakanların sözcüsü Berlin İçişleri Senatörü Ehrhart Körting, “Sekiz yıl veya daha fazla bir süreyle Duldung statüsünde olanlar, çocukları burada doğanlar var. Onları sınır dışı edemeyiz. Kalıcı bir çözüm için 6 yıldan fazla Duldung ile aramızda yaşayan göçmenlere kalıcı oturum izni verilmeli” dedi. Konferansta ancak oybirliğiyle kararlar alınabildiği için gözlemciler CDU ve SPDli bakanlar arasında sert tartışmaların yaşanacağını belirtiyorlar.

Temel haklardan yoksunlar
Federal Parlamento milletvekili ve parlamentonun içişleri komisyonu üyesi Aydan Özoğuz (SPD), Bremen'de geçici oturum müsaadesi (Duldung) olan göçmenlerin temel insan haklarından yoksun bir yaşam içinde olduklarını söyleyerek, “Büyük bir çoğunluk iş bulamadı ve sınırdışı edilmek ile karşı karşıyalar. Çeşitli öneriler bulunmasına rağmen CDUlu İçişleri Bakanları çözüm yollarını bloke etti. Artık bıçak kemiğe dayandı. İnsanlık adına bir çözüm bulunmalı” dedi.

Krizde nasıl iş bulsunlar
Sol Parti Hamburg eyalet milletvekili Mehmet Yıldız, Christiane Schneider ve Mülteciler Konseyi Başkanı Hermann Hardt ise “İş bulma şartını” ancak çok küçük bir grubun yerine getirdiğini belirterek, “Krizde vasıflı kişiler bile iş bulamazken, geçici oturum sahiplerinin iş bulmalarını beklemeleri hayaldi. 2007'den bu güne Almanya genelinde 180 bin Duldung statüsünde olanlardan sadece 30 binine iş buldukları için yıl sonuna kadar geçici oturum izni verildi. Ancak bunların da 15 bini buldukları işlerde yeterli kazanç elde edemedikleri için yıl sonunda zaten şartlı verilen oturum izinleri uzatılmayacak. Biz kalıcı çözüm istiyoruz” dediler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!