Öldürüldüğü yerde adı yaşayacak

Güncelleme Tarihi:

Öldürüldüğü yerde adı yaşayacak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 2012 13:36

Hamburg’da Aralık 1985’te neonazi dazlaklar tarafından öldürülenRamazan Avcı’nın anısına 19 Aralık’ta Landwehr’e anıt taşı dikilecek.

Haberin Devamı

ARALIK 1985’de neonazi dazlaklar tarafından dövülerek öldürülen Ramazan Avcı anısına, 19 Aralık’ta cinayetin işlendiği Landwehr semtindeki alana dikilecek anıt taş hazırlandı.

Daha henüz Nasyonal Sosyalist Yeraltı Örgütü’nün (NSU) cinayetler dizisi ortaya çıkmamışken, 2010’da avukat Ünal Zeran’ın teklifi üzerine kurulan ve o günden beri Avcı’nın öldürüldüğü Landwehr semtinde bir anıt dikilmesi ve sokak isminin değiştirilmesi için kamuoyu oluşturan Ramazan Avcı İnisiyatifi’nin (RAI) önerisi Hamburg Senatosu ve Belediye Başkanı Olaf Scholz tarafından benimsenerek, desteklendi.

İçinde Ramazan Avcı’nın eşi Gülistan Avcı, ölümünden 11 gün sonra doğan ve kendisiyle Δ aynı ismi taşıyan oğlunun da bulunduğu Ramazan Avcı İnisiyitafi’nin önerisi doğrultusunda Almanca, İngilizce ve Türkçe olarak hazırlanan 50x60 santim ebadındaki anıt plaketi, beton taş üzerine Landwehr tren istasyonunun önündeki, Ramazan Avcı Platz adını alarak dikilecek. Plakette,

“21 Aralık 1985’de uğradığı ırkçı saldırıda öldürülen Ramazan Avcı anısına” cümlesi üç dilde yer alacak.

AİLENİN ONAYI ALINDI
Plaketin tasarımı ve içeriği hazırlandıktan sonra Gülistan Avcı ve oğluna gösterilip onayları alındı. Ayrıca meydandaki otobüs durağı ve bisiklet istasyonu da ‘Ramazan Avcı Platz/Landwehr’ adını alacak.

Bunun için 19 Aralık’ta Gülistan Avcı ve oğlunun yanı sıra senato temsilcilerinin de katılacağı bir tören düzenlenecek.

Sopa ve tekmelerle ölümüne dövülmüştü
21 Aralık 1985’de Ramazan Avcı, Landwehr tren istasyonunun yakınındaki otobüs durağında ağabeyi ve bir arkadaşıyla beklerken, 30 kadar dazlağın saldırısına uğradı.

Ağabeyi ve arkadaşı son saniyede bir otobüse binerek kurtuldu. Neonaziler otobüse de saldırdı. Panik içinde kaçmaya çalışan Ramazan Avcı caddeye fırlayınca bir araba kendisine çarptı. Dazlaklar yere düşen Avcı’yı beysbol sopaları, balta sapları ve tekmelerle öldüresiye dövdü.

Ağır yaralanan 26 yaşındaki Avcı, 24 Aralık gecesi hastanede öldü. 30 kadar neonaziden sadece Ralph Axel Lach, Uwe Podein, René Wulff ve Volker Kummrow yargılanarak 3 ile 10 yıl arasında değişen gençlik cezası aldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!