Okullarda Türkçe dersi olmalı

Güncelleme Tarihi:

Okullarda Türkçe dersi olmalı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2008 17:26

Almanya'da Hessen Eyaleti'nin Sosyal Demokrat Partili başbakan adayı Thorsten Schaefer-Gümbel, Hessen okullarında Türkçe'nin seçmeli yabancı dil olarak okutulmasından yana olduğunu söyledi. SPD'li başbakan adayı, "18 Ocak'taki seçimlerde Türk kökenli seçmenlerin oylarına talibiz" dedi.

Haberin Devamı

Almanya'da, Hessen Eyaleti'nde Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) başbakan adayı Thorsten Schäfer-Gümbel, okullardaki Türk kültür derslerinin geleceği olmadığını belirterek, bunun yerine Türkçe'nin seçmeli ikinci yabancı dil dersi olarak okutulmasından yana olduğunu söyledi.
Geçen ocak ayında yapılan seçimde eyalet milletvekili seçilen Turgut Yüksel ile birlikte Mörfelden-Walldorf'taki Hürriyet Gazetesi'ni ziyaret eden SPD'li başbakan adayı Schaefer-Gümbel, 18 Ocak'ta yapılacak eyalet seçimlerine dönük çalışmaları hakkında bilgi verirken şunları söyledi:

Bunu hep istedik
"Türkçe'nin Hessen okullarında okutulmasına hiçbir zaman karşı çıkmadık. Zaten koalisyon sözleşmesinde okullarda çok dilli eğitimin teşvik edileceği yer almıştı. Hatta mevcut hükümete yönelttiğimiz soru önergesinde, Hessen'de Türkçe ve Rusça olarak iki kültürlü eğitim verildiği okulların sayısının artırılmasını ve Türkçe'nin okullarda 2 veya 3. seçmeli yabancı dil olarak okutulmasını gündeme getirmiştik. SPD Fraksiyonu olarak, genelde öğleden sonra okullarda verilen Türk kültür derslerinin verimli olmadığı kanaatindeyiz. Bu nedenle, Türkçe öğleden önce, seçmeli yabancı dil dersi olarak okul müfredatına alınmasını istiyoruz" dedi.

Anlamsız teklif
Schaefer-Gümbel, Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi'nin (CDU), Alman Anayasası'na "Almanya'nın resmi dili Almanca'dır" ifadesinin yer alması yönündeki önerisini anlamsız bulduğunu belirterek, "Alman Anayasası zaten Almanca yazılmıştır. Dolaysıyla CDU'nun bu önerisini saçma buluyorum. Bu teklifin Almanca öğrenilmesine veya öğretilmesine hiçbir katkısı olmayacak. Bu öneri iş güzarlıktan başka bir şey değil. Almanca'nın yeri anayasa değildir, dil insanların kafasının içinde olmalı" diye konuştu.

Uyum öncelikli konumuz
SPD başbakan adayı Thomas Schaefer-Gümbel, uyumun önemli olduğunu, bu amaçla bir süre önce Frankfurt'ta başbakan adayı olarak çıktığı ilk seçim gezisinde bu konuya ağırlık verdiğini dile getirdi. Schaefer-Gümbel, "Frankfurtlu Türk esnafı ziyaret ettiğimde, benim ve partim için uyumun en önemli konulardan biri olduğunu söyledim. Uyum, karşılıklı saygı ve kültürel özelliklerin kabul edilmesiyle mümkün olabilir. Bu söylediklerimi somut olarak politikada ve eğitim alanında uygulayacağız. Diplomasız okuldan ayrılanların sayısı göçmen kökenli gençler arasında en yüksek. Biz bu sayıyı azaltmak için, bir dizi tedbirler almak istiyoruz. Meslek eğitim politikamızı da, diplomasız gençlere meslek kazandırmak üzerine kuracağız. Bu amaçla, şirketleri de meslek eğitimi vermeleri konusunda teşvik etmek istiyoruz" dedi.


Oy hakkı verilsin
Yerel seçimlerdeki oy hakkına da değinen SPD'li Schaefer-Gümbel, "Göçmen kökenlilere de yerel oy hakkının verilmesinden yana olduğunu söyledi. Geçen ocak ayında yapılan seçimde eyalet milletvekili seçilen Turgut Yüksel ile birlikte Mörfelden-Walldorf'taki Hürriyet Gazetesi'ni ziyaret eden Schaefer-Gümbel, göçmen kökenlilerin yerel seçimlerde oy kullanabilmeleri amacıyla SPD olarak Hessen Eyalet Meclisi'ne bir önerge sunduklarını hatırlatarak Schaefer-Gümbel, CDU'nun buna karşı çıkmasının kabul edilemeyeceğini dile getirdi.

Kültürlerarası diyalog
SPD'li Thomas Schaefer-Gümbel, Hessen'de faaliyet gösteren Uyum Konseyi'nin, eyalet hükümetinin halkla ilişkiler çalışmalarını yürüten bir kurum olmaktan çıkarıp, kültürlerarası diyaloğu geliştiren ve uyuma yönelik çalışmalar yapan bir kurum haline getirmek istediklerini ifade etti. Dinlerarası diyaloğu da geliştirmeyi hedeflediklerini kaydeden Schaefer-Gümbel, "Ancak bu yolla biz karşılıklı saygı ve hoşgörüyü yaygınlaştırabiliriz. Politikacıların, bu konuda arabulucu ve teşvik edici görevi vardır.

Andrea Ypsilanti: Sorumluluk bende
Hessen'de son seçimlerin yapıldığı geçen ocak ayından bu yana iki kez başlattığı hükümeti kurma girişimi başarısızlıkla sonuçlanan SPD Hessen teşkilat başkanı Andrea Ypsilanti, Alsberg'de bu hafta düzenlenen parti kurultayında yaptığı konuşmada, 18 Ocak seçiminden çıkacak sonucun siyasi sorumluluğunu şimdiden üstlendiğini dile getirdi.
"İşimiz zor, ama ümitsiz değilim" diyen Ypsilanti, SPD'nin son kamuoyu yoklamalarındaki oy oranının düşük çıkmasından, Sol Parti destekli SPD-Yeşil koalisyon hükümetine destek vermeyen 4 SPD'li vekili sorumlu tuttu. Ypsilanti, "Oy oranımızın düşmesine şaşırmamalıyız, zira bizim oyuncularımız kendi kalelerine gol atmıştır" diye konuştu. SPD lideri Franz Müntefering'in de hazır bulunduğu SPD kurultayında dün seçim programının yanı sıra belirlenen milletvekili aday listesinin başına, Ypsilanti'den başbakan adaylığını devralan Giessen milletvekili adayı Thorsten Schaefer-Gümbel seçilirken, ikinci sırada ise Ypsilanti yer aldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!