Oksijen tüpüyle uçağa alınmadı, Türkiye’de kaldı

Güncelleme Tarihi:

Oksijen tüpüyle uçağa alınmadı, Türkiye’de kaldı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 2022 12:14

Almanya’dan eşi ile Türkiye’ye giden 59 yaşındaki Kemal Kılıç’a, solunum yetmezliği tanısı konuldu. Tedavisinin ardından doktorlar tarafından kendisine önerilen solunum tüpü ve cihazı ile Almanya’ya dönmek isteyen Kılıç, oksijen tüpünün uçağa alınamayacağı gerekçesiyle biletleri iptal olunca Türkiye’de kaldı.

Haberin Devamı

Almanya’dan yaz tatili için eşi ile İstanbul-Pendik’e giden Kemal Kılıç (59), Türkiye’de rahatsızlanınca doktora başvurdu. Doktorlar, hava değişimi nedeniyle Kılıç’a solunum yetmezliği tanısı koydu. Kılıç, yapılan tedavinin ardından doktorlar tarafından aldığı ‘Seyahat edilmesinde herhangi bir problem yoktur’ belgesi ve doktorlar tarafından kendisine önerilen solunum cihazı ve tüpü ile Almanya’ya dönmek istedi. Ancak Kılıç, iddiaya göre Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan Almanya’ya dönmek için 1 hafta arayla Türk Hava Yolları ve AnadoluJet firmasından aldığı biletlerin, oksijen tüpünün uçağa alınmayacağı nedeniyle iptal edildiğini öğrenince hayatının şokunu yaşadı. Çocuklarının ve torunlarının Almanya’da olduğunu ve eşinin ise önümüzdeki günlerde işe başlayacağını belirten Kılıç, bir an önce Almanya’ya dönmek için yetkililerden yardım istedi:

Oksijen tüpüyle uçağa alınmadı, Türkiye’de kaldı
‘TORUNLARIM BEKLİYOR’
“1 ay önce Almanya’dan Türkiye’ye geldim. Normal şartlarda hiçbir rahatsızlığım yoktu. Geldikten 3-4 gün sonra hava değişikliğinden dolayı rahatsızlandım. Doktora gittik, bize bu solunum cihazlarını ön gördüler. 1 hafta hastanede yattım entübe oldum. Şu anda sağlığım çok iyi. Fakat bu makineleri beraberimde Almanya’ya götürmem gerekiyor. Ama Türk Hava Yolları ve uçaklar müsaade etmiyor. Tüm evraklarım hazır doktorların ‘Yurt dışına çıkabilir’ evrakları da hazır. Doktorlar bu raporların hepsini verdi. Doktorun verdiği raporları İngilizceye bile çevirttik. Burada kaldık, perişan olduk. Hanım işe gidecek, gidemiyor. Çoluk çocuğumuz Almanya’da. Yani 2-3 sefer bilet aldık, onlar da iptal oldu. Yetkililerden bir çare istiyoruz. Perişan vaziyetteyiz. Nasıl çıkacağım, nasıl gideceğim Almanya’ya. Hanımın da işi yanarsa, işten çıkışını verirlerse ne olacak. Ben kendim geçici olarak malûlen emekliyim. Çalışmıyorum, durumumuz da iyi değil. Oksijen tüpü ile yurt dışına çıkmam gerekiyor, oksijen lazım bana. Yurt dışına çıkmam için de yetkililerin bana yardımcı olması lazım. Türk Hava Yolları veya onun yan kuruluşu AnadoluJet bizi kabul etmiyor. Oksijen tüpü almak yasakmış. Neden yasak oluyor. Diyelim ki, bir vatandaş uçağın içinde rahatsızlandı ona müdahale etmek gerekmiyor mu, yani oksijen vermeleri gerekmez mi. Beni Almanya’da torunlarım bekliyor. Nasıl gideceğim bilmiyorum.”
Oksijen tüpüyle uçağa alınmadı, Türkiye’de kaldı
‘NE YAPACAĞIMI BİLMİYORUM’
Almanya’ya dönmeleri gerektiğini belirten Kemal Kılıç’ın eşi Selvinaz Kılıç şunları söyledi: “Bize dediler ki ‘Uçamazsınız’. ‘Neden, engel ne?’ diye sorduk. ‘Eşinize oksijen tüpü gerekiyormuş, kabul edemeyiz. Uçağımızda oksijen tüpü yok’ dediler. Orada çalışan elemanlardan yetkili bana dedi ki, ‘Bugün uçamıyorsunuz, uçuşunuz yok. Gelin size yardımcı olalım’. Gittik, eşimin biletini kabul ettiler, benimkini yaktılar. Yeniden almak zorunda kaldım. Önce ‘Hastaneden yeni çıkış raporu lazım, İngilizce tercümesi gerekiyor, kaç milim oksijen lazım uçağa bildirmemiz gerekiyor’ dediler, şimdi de de ‘Uçağımızda oksijen yok, biz sizi kabul edemeyiz’ diyorlar. Herhangi bir cevap da alamıyorum. Ne yapacağımı bilemiyorum. İşe dönmem gerekiyordu, 1 haftaya erteledim. Çoluk, çocuğum orada. Yetkililerden eşime uçak ayarlanmasını istiyorum. Bir an evvel dönmek istiyoruz. Türk Hava Yolları’nın varmış, gerekirse İstanbul Havalimanı’ndan da uçarız.”

BAKMADAN GEÇME!