Offenbach’ta barış için çaldılar

Güncelleme Tarihi:

Offenbach’ta barış için çaldılar
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2022 15:48

Main nehri kıyısındaki Offenbach’ta düzenlenen Main Dünya Müzik Festivali’ne (MainWeltMüzik Festival) katılan beş ülkeden sanatçılar, halk şarkılarını birlikte söylediler, dünyaya barış mesajı verdiler. Offenbach Büyükşehir Belediye Başkanı Schwenke de müziğin düşünce ve ifade özgürlüğünün aracı olduğunu ve yasaklanmaması gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Offenbach’ta barış için çaldılar
ALMANYA’nın Offenbach kentinde sekizincisi düzenlenen ‘Main Dünya Müzik Festivali (MainWeltmusik Festival), bir kez daha farklı kültürlerin müziklerini, müzisyenlerini ve sevenlerini bir araya getirmeyi başardı. Müzisyen Hasan Yükselir ve arkadaşları tarafından düzenlenen festivale bu yıl beş ülkeden 21 sanatçı katıldı. Main nehri kıyısındaki metropollerden Offenbach’ın merkezindeki tarihi Büsing Sarayı’nın konser salonunda gerçekleştirilen festival yaklaşık altı saat sürdü. Türkiye, Almanya, Portekiz, Polonya ve Ukrayna’dan çeşitli müzik geleneklerinden eserlerin hep birlikte ve ayrı ayrı icra edildiği festivale Hessen Bilim ve Kültür Bakanlığı Müsteşarı Ayşe Asar, Offenbach Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Felix Schwenke ve Türkiye’nin Frankfurt Başkonsolosu Erdem Tunçer de katıldı.
Offenbach’ta barış için çaldılar
‘DEMOKRASİ İÇİN DE ACI BİR DÖNEMDİ’
Açılışı konuşmasını yapan Müsteşar Asar ve Başkan Schwenke, müziğin birleştici ve özgürleştici fonksiyonuna dikkat çekti. Festivali desteklemeyi sürdürecekleri belirten konuşmacılar, başta Genel Sanat Yönetmeni Hasan Yükselir ve Festival Başkanı Hülya Özkaya-Güler olmak üzere gönüllü olarak festivalin organizasyonunu gerçekleştiren ekibe teşekkür ettiler. Dr. Felix Schwenke konuşmasında, “Müzik dünyadaki her bir insana aittir, bunun tartışması yapılmaz. Kötü olan pandemi nedeniyle konserlerin yapılamamış olmasıdır. Kültür için acı bir dönem oldu. Bu aynı zamanda demokrasi için de acı bir dönemdi. Müzik, düşüncelerin özgürleşmesi için önemli bir araç. Dünyada hâlâ ifade özgürlüğüne bir araç olarak kullanılan müziği yasaklayan pek çok ülke var. Bu nedenle müziğin susması, demokrasinin ama aynı zamanda hayattan zevk almanın da yok edilmesi anlamına geliyor” dedi.
Offenbach’ta barış için çaldılar

Müsteşer Ayşe Asar da “Bu festival yalnızca bir müzik festivali değildir. Farklılıkları, çok çeşitliliği öne çıkaran bir festival. Biz bakanlık olarak bilim, kültür ve sanatla ilgiliyiz. O nedenle hep tiyatrolarda, sanat etkinliklerini yakından takip ediyorum. Toplumsal çeşitlilik, çok kültürlülük, ne yazık ki halen yeterince bu etkiknliklere yansıtılamıyor. Bu nedenle sahne ve seyircide farklılığın, toplumsal çeşitliliğin olduğu bu festival bizi çok memnun ediyor. Doğu ve batının bir araya gelerek muhteşem sonuç ortaya çıkarması, bizim perpektifimizi genişletmesi olağanüstü bir durum” diye konuştu.
Offenbach’ta barış için çaldılar
9 PARÇAYI UYUM İÇİNDE SÖYLEDİLER
Festivalin ilk konseri adını Alman kültürünün unutulmuş müzik enstrümanlarından ‘Waldzither’den (bir çeşit telli saz) alan Doğu Almanya (Leipzig) kökenli grupla başladı. Üyelerinin hepsi birden fazla entrümanı ustalıkla kullandığı sempatik Waldzitherpunk Grubu, Berthold Brecht’in ‘Çocuk Şarkısı’ ile başlattıkları konseri Alman halk müziğinin oldukça hareketli eski şarkıları ve kendi bestelerini seslendirdirerek tamamladılar. Onu, festivale katılan tüm müzisyenlerin birlikte sahne alarak oluşturdukları MainWeltmusik Orkestrası’nın konseri gerçekleştirildi. Festivalden önce sadece bir kez birlikte prova yapma şansı olan beş farklı gruptan, beş farklı kültürden yaklaşık 20 müzisyen Polonya, Ukrayna ve tabii ki Türk halk müziğinden hareketli dokuz parçayı inanılmaz mükemmellikte bir uyum içinde ve coşkuyla icra ettiler. Ortak orkestranın konseri, bundan önceki festivallerde olduğu gibi Anadolu‘nun yetiştirdiği büyük ozan Pir Sultan Abdal’ın eseri ‘Dostum Dostum’la tamamlandı. Yönetmen Hasan Yükselir, festivalin simgesi haline gelen ‘Dostum Dostum’un icraasına dinleyicilerin de katılımını sağladı. Ortak orkestrada Türkiye’den de Piyanist Utku Asan, Kültür Bakanlığı sanatçılarından Savaş Demir ve bağlama virtüözü Vural Güler de katıldılar.
Offenbach’ta barış için çaldılar
MÜTHİŞ BİR MÜZİK ZİYAFETİ
Daha sonra sahneye çıkan gruplar Trio Fado (Portekiz), Dikanda (Polonya) ve Luiku (Ukrayna) birbirinden güzel, hareketli ve renkli repertuarlarıyla müthiş bir müzik ziyafeti sundular. Özellikle Polonya ve Ukrayna gruplarının Orta ve Doğu Avrupa’dan, Balkanlar’dan azınlık kültürlerin müziklerini de içeren dans müzikleri festivali izleyen müzikseverlerin de katılımıyla sürdü. Seçim bölgesi Offenbach olan Hessen Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Tarık El-Wezir ile Büyükşehir Belediye Başkanı Schwenke’nin himayesinde gerçekleştirilen festivalin arkasında 1996 yılında Hasan Yükselir ve arkadaşları tarafından kurulan kültür ve sanat derneği ‘Su Arts’ bulunuyor. Almanya’da yaşayan farklı kültürlerden insanları müzik aracılığıyla bir araya getirmeyi ve böylece kurulan ilişkileri geliştirerek, barış içinde birlikte yaşamı desteklemeyi hedefleyen derneğin 2014 yılından bu yana gerçekleştirdiği festivale şimdiye kadar 50 ülkeden 250’ye yakın sanatçı katıldı.
Offenbach’ta barış için çaldılar
‘BİR BARIŞ ÇAĞRISI OLARAK DA ALGILANMALI’
Festivalin Genel Sanat Yönetmeni, usta sanatçı Hasan Yükselir, festival orkestrasının amacını, seslendirdiği eserlerle göstermeyi tercih ettiğine dikkat çekti. Sekizinci kez düzenledikleri festivalin aynı zamanda bir barış çağrısı olduğunu kaydeden Yükselir, “Almanya çok kültürlü bir ülke olduğundan birlikte yaşama kültürünü birlikte şarkı söyleme olarak değerlendirmenin hiçbir sakıncası yok. Yan yanayız, diz dizeyiz, göz gözeyiz. Bu halklar bir arada dostça, şarkılarla söyler, kardeşce, barış içinde yaşarlar. Biz de bunun bir tür örneğini gösteriyoruz. Farklı kültürlerin ortak dili müziktir. En küçük namenin kalbinde birşeyler uyandırıyorsa onun nereli olduğunun pek de önemi yok. Ortaya çıkan duygu bu ilişkilerin güzelliğini gösteriyor. Ukrayna halkının yanında olduğumuzu göstermek bağlamında da festivalimize davet ettik. Hem onların sesini buralarda duyurmak hem festivalin barış çağrısı olarak da algılanması açısından önemliydi” dedi.
Offenbach’ta barış için çaldılar

Offenbach’ta barış için çaldılar

BAKMADAN GEÇME!