Oder Nehri’nde neler oluyor?

Güncelleme Tarihi:

Oder Nehri’nde neler oluyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 2022 10:28

Almanya ile Polonya sınırındaki Oder Nehri’nde balık ölümlerinin nedeni hâlâ çözülemedi. Ancak gün geçtikçe facianın ne kadar büyük olduğu ortaya çıkıyor.

Haberin Devamı

TATLI Su Balıkçılığı Enstitüsü’ne göre yaşanan çevre felaketinde, nehirdeki balıkların yüzde 25 ila yüzde 50 arasında bir oranda telef olduğu belirtildi. Bilim insanlarının tahminine göre 200 ila 400 ton arasında balık, sebebi bilinmeyen bir nedenle öldü. Enstitünün bilimsel direktörü Uwe Braemick, Brandenburg Eyalet Parlamentosu’nun çevre komitesinde yaptığı konuşmada, “Balık ölümlerinde her ölü balığı bulamazsınız. Kurtarılan ve bertaraf edilen balık sayısının iki ila dört katı kadar balığın öldüğünü varsaymak zorundayız” dedi. Oder Nehri’nde yaklaşık 50 farklı tür balığın yaşadığını belirten Braemick, nehir üzerinde balıkçılık yapan işletmelerin maddi kayıplarının ciddi oranda olduğunu söyledi. “Balık sayısı potansiyelinin bu gelişmeden önce olduğu gibi yeniden gelişmesinin 2 ila 4 yıl alacağını varsayıyoruz” diyen Braemick, nehirdeki gelişimin daha uzun süreli izlenmesi gerektiğini savundu. Verilere göre 12 balıkçılık şirketi, Oder Nehri’nde yılda yaklaşık 50 ila 60 ton balık yakalayarak gelirlerinin yüzde 80’ini elde ediyordu.

Haberin Devamı

SU SEVİYESİ ÇOK DÜŞÜK
Oder Nehri’ndeki balık ölümlerinin nedeni hakkındaki belirsizlik ise devam ediyor. Brandenburg Çevre Bakanı Axel Vogel, daha önceki yıllarda da yüksek tuz seviyelerinin ölçüldüğünü, ancak böyle bir balık ölümünün tetiklenmediğini söyledi. Bu yıl su seviyesinin çok düşük ve sıcaklıkların da son derece yüksek olduğuna dikkati çeken Vogel, balıklar için zehirli olan yosun türünün büyümesinin bile tek başına balık ölümlerini tetiklemiş olamayacağını söyledi. Oder Nehri’nin her türlü zararlı maddeyi içerdiğini belirten Vogel, nehir için gözden geçirilmiş bir uyarı ve alarm planı aracılığıyla felaketlerin daha iyi önlenebileceğini belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!