O imamlarla ilgili flaş karar

Güncelleme Tarihi:

O imamlarla ilgili flaş karar
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2015 13:03

Suriye Irak gibi kriz bölgelerinde Almanya'dan gitme 650 civarında cihatçı bulunuyor. Bunların büyük çoğunluğu çakma imamlar aracılığıyla terör örgütlerine katılıyor.

Haberin Devamı

ALMANYA'DA büyük koalisyon ortağı SPD'nin iç politika üzerine yuvarlak masa toplantısı vardı. Bu toplantıya iç politika sözcüleri, içişleri bakanları ve senatörleri, polis sendikası temsilcileri katılıyor. Geçtiğimiz iç politika yuvarlak masa toplantısının gündemi cihatçılar üzerineydi. SPD'nin iç politika uzmanı, Berlin adalet ve içişleri eski senatörü Ehrhart Körting bu konuda hazırladığı çalışmayı toplantıya sundu.

O imamlarla ilgili flaş karar

Körting'in tezleri şöyle:

Almanya'dan yurtdışında 650 civarında cihatçı var. Bunların yaş ortalaması 30 civarında. Çoğunluğu göçmen kökenli Alman vatandaşı. Temsili olmayan bir araştırmaya göre 23 cihatçıdan 16'sı Alman vatandaşı. Yüzde 10'u reşit değil. Aralarında 15 yaş ve üzeri genç kızların sayısı artıyor. Almanya'dan giden cihatçılar öyle sanıldığı gibi terör örgütlerine internet üzerinden değil, genellikle imam eğitimi almamış, kendini imam ilan eden çakma imamlar aracılığıyla katılıyor. Bu çakma imamlar Kuran ve başka eserlerden seçtikleri tek taraflı yazıları kendi radikal görüşlerine temel gösteriyor ve gençleri bu tezlerle radikalleştiriyor. Terör örgütüne katılanların çoğunluğu ailede şiddet görmüş gençler.

Haberin Devamı

CAMİ DIŞINDA

Almanya'da camiler artık radikal görüşlere sahip imamlarla çalışmıyor. Radikkalleşme cami dışında, özel buluşma yerlerinde, özellikle selefi çevrelerde veya cezaevlerinde oluyor.

Radikkalleşmeyi kolaylaştıran unsurlar ise şöyle: İkiz kulelere 11 Eylül terör saldırısından sonra İslam üzerine tartışmalar ve Almanya'da eski Cumhurbaşkanı Christian Wulff'un 3 Ekim 2010 tarihinde yaptığı konuşmasında “İslam da Almanya'ya ait” söylemi üzerine eleştiriler, Müslümanlara dışlandıkları hissi verdi. Bu eleştiriler radikkalleşme sürecini kolaylaştırdı. Siyasetçilerin oy kaygısıyla burka yasağı gibi kampanyaları da radikkalleşmeye katkı sağlıyor.

CAMİLERE YARDIM

Körting'in radikalleşmeye karşı önlem önerileri ise şöyle: Müslümanlar üzerine konuşmak yerine Müslümanlarla konuş ilkesini toplumda yaymak.

En önemlisi ise' camilere sosyal çalışmalarında devletin maddi destek çıkması. Almanya'da Protestan, Katolik kiliseleri ve Yahudilere kıyasla İslam cemiyetlerine destek çok yetersiz. Camilerin mali durumu zayıf, aktif yardıma ihtiyaçları var. Yahudi cemaati, sinagoglar ve kiliselere tarihi nedenlerden ötürü devlet destek sunuyor. İyi bir uyum amacıyla bu desteği camilere de verebilir. Örnek: Bavyera eyaleti Yunan Ortodoks, Rus Ortodoks, Romanya Ortodoks gibi bir çok kiliseye maddi destek yapıyor. Müslümanlar için de kilise vergisi benzeri bir tarz vergi düşünülebilir. Siyaset bu soruları ciddi olarak ele almalı. Dışardan gelen imamlar Almanca bilmediği için dış dünyayla bağlantıları yok. İmamlar Almanya'da yetişmeli.'dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!