‘Nükleer enerjiye döneceğiz’

Güncelleme Tarihi:

‘Nükleer enerjiye döneceğiz’
Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 2023 09:36

Bavyera Eyalet Başbakanı, CSU Genel Başkanı Markus Söder, koalisyon hükümetinin nükleer santralları kapatma kararını eleştirerek ‘kardeş parti’ CDU’yla iktidara gelmeleri halinde, nükleer santralları yeniden faaliyete geçireceklerini söyledi.

Haberin Devamı

ALMANYA’da SPD, Yeşiller ve FDP’den oluşan koalisyon hükümeti ülkede faaliyette olan son üç nükleer santralın da kapılarına kilit vururken, Bavyera Başbakanı ve CSU Genel Başkanı Markus Söder, “Nükleer enerjiye geri döneceğiz” açıklamasında bulundu. Bavyera eyalet sınırları içinde üretim yapan Isar 2 nükleer santralını, Özgür Seçmenler lideri Hubert Aiwanger ve CSU Genel Sekreteri Markus Blume’yle birlikte ziyaret eden Söder, enerji tedariki gerçekleşmeden nükleer santralların kapatılmasını eleştirdi. Yeşiller’in anlamsız ve ideolojik politikası yüzünden Scholz hükümetinin yanlış bir karar aldığını belirten Söder, “Bu konuda son söz söylenmedi. Nükleer enerjinin maden kömüründen elde edilen enerjiden daha farklı olduğu bilimsel olarak saptanmıştır. Hükümetin bir B planı bile yok. Gelecek kış durumun ne olacağı belli değil. ‘Kardeş parti’ CDU ile yeniden iktidara gelince biz yapılan bu yanlışı düzeltip yeniden nükleer enerjiye döneceğiz” dedi.

Haberin Devamı

‘Nükleer enerjiye döneceğiz’

TAMAMEN YANLIŞ POLİTİKA
Bavyera Başbakanı Söder, Yeşillerli Federal Ekonomi ve Çevre Koruma Bakanı Robert Habeck’in enerji politikasını da eleştirdi. Ukrayna’da ve Fransa’daki nükleer santrallarda üretilen enerjiyi satın alarak Almanya’ya getirmek için ikili sözleşmeler yapan Habeck’in yanlış yolda olduğunu söyledi. Söder, “Kendi ülkendeki nükleer santralları kapat, ama başka ülkelerde aynı yöntemle üretilen enerjiyi satın alıp getir. Bu tamamen yanlış ve saçma bir politikadır” dedi.

‘ALMANYA İÇİN KARA BİR GÜN’
Aynı zamanda Bavyera Başbakan Yardımcısı olan Özgür Seçmenler lideri Hubert Aiwanger de, Scholz hükümetinin bu yanlış kararı yüzünden Alman ekonomisinin zarar göreceğini söyledi. Bavyera’nın enerji tüketiminin yüzde 15’inin Isar 2 nükleer santralından karşılandığını hatırlatan Aiwanger, bu kış ciddi sıkıntılar yaşanacağına dikkati çekti. CSU Genel Sekreteri Markus Blume de nükleer santralların kapatılmasını “Almanya için kara bir gün” olarak değerlendirdi. Huber de “Hükümetin bu kararına rağmen biz Bavyera’da nükleer enerji tekniğine yatırıma devam edeceğiz” dedi.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN SCHOLZ’A AÇIK MEKTUP
Aralarında Nobel ödüllü Max Planck Enstitüsü fizikçisi Klaus von Klitzing ve aynı dalda Nobel ödülü alan ABD’nin eski Başbakanı Barack Obama döneminde Enerji Bakanlığı yapan Stephen Chu’nun da bulunduğu 20’nin üzerinde bilim insanı ortakla bir ‘açık mektup’ yayınlayarak, Başbakan Olaf Scholz’a, “Almanya’daki, Avrupa’daki ve dünyadaki insanların çıkarı için nükleer santrallarda üretime devam edilsin” çağrısında bulundular. Son 3 nükleer santralda yılda 32.7 milyar kilovatsaat enerji üretildiğini ve bunun 10 milyon hanenin tüketimine kafi geldiği hatırlatılırken, aynı zamanda maden kömürü enerjisi kazanımından yılda 30 milyon ton karbondioksit tasarrufu yapılacağına da dikkati çektiler. Mektupta, nükleer santrallarda üretime devam edilmesinin Almanya’da enerji krizi yaşanması riskini önemli ölçüde azaltacağı da vurgulandı.

Haberin Devamı

ALMANLAR İSTEMİYOR
Alman kamu yayıncılık kuruluşu ARD’nin yaptırdığı ankete göre, Almanların yüzde 59’luk çoğunluğu nükleer enerjiden vazgeçilmesinin yanlış bir karar olduğunu düşünüyor. DW Türkçe’nin haberine göre ankete katılanların yüzde 34’ü ise bu adımı desteklediğini belirtti. Anket sonuçları, nükleer enerjiyle ilgili yaklaşımda önemli bir değişimi de gözler önüne serdi. 13 yıl önce yapılan ankette nükleer enerjinin terk edilmesini savunanların oranı yüzde 62 seviyesindeydi. Yapılan son ankette nükleer enerjiden vazgeçilmesini destekleyenler arasında 18-34 yaş grubu öne çıkıyor. Bu yaş grubunda yüzde 50’lik kesim hükümetin kararını desteklerken yüzde 39’luk kesim karşı görüş bildirdi. Orta yaş ve üstündeki grupta ise nükleer enerjiden vazgeçme adımını yanlış bulanlar çoğunlukta.

Haberin Devamı

DAHA PAHALI MI OLACAK
Nükleer enerji konusundaki görüşlerin partilere dağılımında ise Yeşiller seçmeninin yüzde 82’si ve Sosyal Demokrat Parti seçmeninin yüzde 56’sı, hükümetin nükleer enerjiyi terk etme planını destekliyor. Buna karşılık Hıristiyan Birlik partileri seçmeninin yüzde 83’ü ve Almanya için Alternatif partisi seçmeninin yüzde 81’i hükümetin bu adımına net bir şekilde karşı çıkıyor. Hür Demokrat Parti seçmeninin de yüzde 65’i nükleerden vazgeçme kararını yanlış buluyor. Nükleer enerji kullanımının devam etmesini savunanlar arasında, çevreci enerjilere geçişin enerji masraflarını daha da artıracağı endişesi ağır basıyor. Ankete katılanların yüzde 66’sı, enerjinin daha pahalı hale geleceği konusunda ‘endişeli’ ya da ‘çok endişeli’ olduğunu dile getirdi. ARD’nin 11-12 Nisan tarihleri arasında telefon ve internet üzerinden yaptığı ankete 1204 seçmen katıldı.

BAKMADAN GEÇME!