NRW' de söz seçmenin

Güncelleme Tarihi:

NRW de söz seçmenin
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2012 13:46

NRW Eyaleti'nde bugün Eyalet Parlamentosu seçimleri yapılıyor. Saat 08.00'de başlayan oy verme işlemi 18.00'de sona erecek. İlk tahminler 18.00'den itibaren açıklanmaya başlanacak. Çeşitli partilerden 30 Türk kökenli de parlamentoya girmeye çalışacak.

Haberin Devamı

ALMANYA'nın 18 milyonluk nüfusuyla en kalabalık eyaleti olan Kuzey Ren Vestfalya'da (NRW) bugün seçim var. Yaklaşık 100 bini Türk kökenli 13,2 milyon seçmenin bulunduğu eyalette 5 partiden 30 Türk kökenli milletvekilliğine aday.

Altı hafta önce SPD-Yeşiller koalisyonun yıkılması üzerine alınan erken seçim kararında son sözü artık seçmenler verecek.

SPD de CDU da iktidara talip
SPD ve Yeşiller 20 aylık azınlık hükümeti döneminde uyumlu bir birliktelik sağladıklarını belirterek, koalisyonu sürdürmek istediklerini açıkladılar. Muhalefetteki CDU ise SPD ve Yeşiler'in 20 aylık hükümetleri döneminde eyaleti borç batağına sürüklediğini, bu yüzden de artık hükümetten çekilmesi gerektiği görüşünü savunuyor.

Hangi parti ne durumda
NRW seçimlerinin sonuçları merakla beklenirken seçmenlerle seçim öncesi yapılan anketlerde ibreler sürekli SPD'yi işaret etti. CDU ise SPD'nin hemen arkasından geldi. Yeşiller oylarını korurken, Sol Parti'nin meclis dışı kalma olasılığı anketlere yansıdı. Federal düzeyde oy kaybeden ve yüzde beş barajını aşmasından kuşkulanılan FDP ise son haftalarda atılım yaparak, meclise yeniden gireceğinin sinyallerini verdi. Sürpriz parti ise Korsanların olması bekleniyor. Ancak anketlere göre Korsanlar başta aldıkları halk desteğini az da olsa kaybettiler. Ama yüzde beş barajını aşarak meclise girmeleri bekleniyor.

İşte koalisyon olasılıkları:
SPD- Yeşiller:
Büyük olasılıkla SPD ve Yeşiller hükümeti devam edecek. SPD'nin oy oranını artırması, Yeşiller'in de Korsanlar tarafından tırpanlanmaması durumunda hükümetteki mevcut yapı korunur ve kırmızı- yeşil koalisyon daha da güçlenmiş olarak iktidarını sürdürür.

CDU-FDP: Geleneksel CDU-FDP ortaklığı, FDP'nin geçen seçimlerde büyük oranda oy kaybetmesi sonucu NRW'de gerçekleşememişti. Bu kez de CDU'nun FDP'deki oy kaybından dolayı darbe alması bekleniyor. Ancak FDP'deki değişim rüzgarı sandığa yansır ve oyları artarsa beş yıl aradan sonra CDU ile FDP yeniden iktidara gelebilir.

SPD-CDU: Büyük koalisyon olarak da adlandırılan SPD-CDU ortaklığı NRW seçimleri sırasında siyasi kulislerde en çok konuşulan konulardan biri oldu. Her ne kadar SPD bu konuya sıcak bakmasa da kapıları tam kapamadı. CDU ise FDP'den fazla ümitli olmadığı için SPD ile ortaklığa yanaşabilir. Yeşiller, Korsanlara oy kaptırırsa SPD için başka olasılık da kalmamış olacak.

SPD- Korsanlar: SPD ile Korsanların koalisyon kurma ihtimali tamamen Korsanların sandıktan çıkaracakları oylara bağlı. SPD lideri Kraft, Korsanlarla ilgili pek renk vermese de olasılıkları seçim sonrasına ertelediğini açıklayarak açık kapı bırakmıştı. Tabi bu durum Yeşiller'in alacağı sonuçla da ilgili. Yeşiller yeteri kadar oy alırsa Korsanlara gereksinim de ortadan kalkacak.

CDU- Korsanlar: CDU ile Korsanların koalisyon kurması seçimin sürpriz bir sonucu olabilir. Ancak bu ihtimalin gerçekleşmesi için de iki partinin alacakları oy belirleyici olacak. Korsanların alacakları oy, CDU'yu iktidara getirecek noksanlığı tamamlarsa gündeme gelebilir. Ama CDU ve Korsanların programları büyük farklılık gösteriyor.

FDP-Yeşiller-Sol Parti: FDP ve Sol Parti'nin oy kaybına uğrayacakları tahmin ediliyor. Hatta Sol Parti'nin meclis dışı kalması bile mümkün. Yeşiller ise Korsanların güçlenmesinden endişe ediyor. Oy kaybetmesi beklenen küçük partilerin koalisyon kurma ihtimali düşük.

Seçimlerdeki Türk kökenli adaylar ve partileri
CDU:
Serap Güler, Uğur Doğan ve Sadettin Tüzün
SPD: İbrahim Yetim, Serdar Yüksel ve Ozan Atakanı
Yeşiller: Arif Ünal, Ali Baş, Gönül Eğlence, Ozan Aksu, Şaziye Altundal Köse ve Sait Keleş
Sol Parti: Ali Atalan, Hamide Akbayır, Özlem Alev Demirel ve Yasin Kut
BİG: Haluk Yıldız, Süleyman Arslan, Metin Sak, Zekiye Güneş, Mehmet Cambaz, Fehmi Yaman, Adem Akyüz, Mümin Uluç, Cem Özel, Mehmet Metin, Hayri Çalık, Gülüzar Özyön, Sadık Cicin ve Bayram Türksev

Seçimden notlar:
-18 yaşından büyük ve 27 Nisan 2012'den beri NRW'de yaşayan her Alman yurttaşı seçimde oy verebilecek.
-Oy vermek için oy pusulası ve kimlik kartıyla pusulada belirtilen adrese gitmek gerekiyor.
-Seçim lokalleri bugün saat 08.00'de açılacak, 18.00'de kapanacak.
-Resmi olmayan ilk sonuçlar saat 18.00'den itibaren belli olmaya başlayacak. Kesin sonuçlar pazartesi sabah açıklanacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!