NPD'ye CDU kalkanı

Güncelleme Tarihi:

NPDye CDU kalkanı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 06, 2008 16:49

Türkiye'de AKP'nin yasaklanması tartışmaları devam ederken Almanya'da aşırı sağcı Nazi yanlısı Almanya Nasyonal Demokrat Parti'nin (NPD) yasaklanması için gereken başvurunun yapılması suya düştü. Çünkü CDU ve CSU'nun iktidarda olduğu eyaletler, Anayasa düşmanı olarak niteledikleri NPD için suç unsuru sayılacak materyal toplanmasına yanaşmadı.

Haberin Devamı

ALMANYA'da politikacısından bilimadamına, hukukçusundan sokaktaki "normal" vatandaşa kadar, hemen hemen herkes Almanya Nasyonal Demokrat Partisi'nin (NPD) demokrasi ve Anayasa düşmanı bir parti olduğu görüşünde birleşmektedir.

Anayasa'ya karşılar

NPD'nin, Almanların tarihinden kara bir leke olarak hiçbir zaman silinmeyecek Almanya Nasyonal Sosyalist İşçi Partisi'nin (NSDAP) temel ilkelerini yeniden "yeşertmek" istediği de bilinmektedir. Nazilerin uzantısı konumundaki bu partinin; yabancı düşmanlığı, milliyetçi toplumsal model, popülist anti-kapitalizm söylemler ve otoriter yönetim ilkelerine sarılıp, demokratik hukuk ve Anayasal sistemi devre dışı bırakmayı hedeflediği de apaçık ortadır.

17 bin 597 suç işlediler

Federal İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan Anayasa Koruma Teşkilatı raporlarına göre 2006 yılında önemli bir bölümü NPD üyeleri ve yandaşları olmak üzere Almanya'da aşırı sağcılar tarafından 17 bin 597 suç işlenmiştir.

Haberin Devamı

Bunlardan ikisi adam öldürmeye teşebbüs, 919'u adam yaralama ve 19'u kundaklama suçudur.

İşlenen suçlar, NPD'nin tutumu, bu partinin Anayasa ve demokratik sisteme bakışı apaçık ortada olduğu halde, Almanya'da köklü partilerin yasaklama başvurusu tartışmalarıyla boğuştuğu görülmektedir.

Malzeme vermeye yanaşmadılar

Büyük koalisyon hükümetini oluşturan Hıristiyan Demokrat/Hıristiyan Sosyal Birlik Partileri (CDU/CSU) ile Sosyal Demokrat Parti'de (SPD) bu konuda ciddi bir görüş ayrılığı yaşanmakta olduğu son günlerde daha belirgin bir biçimde duyulmaya başladı.

SPD'nin NPD'nin yasaklanması için yeniden başvurulması önerisine CDU ve CSU'nun iktidarda olduğu eyaletlerin sıcak bakmadığı ortaya çıktı.

Federal İçişleri Bakanlığı, 31 Mart 2008 tarihine kadar tüm eyaletlerden NPD'nin faaliyetleri ile ilgili raporları teslim etmelerini istediği halde, CDU'nun iktidarda bulunduğu eyaletler ile CSU'nun tek başına iktidarda bulunduğu Bavyera ellerinde bulunan suç unsuru materyali teslim etmeye yanaşmadı.

İlk dava nasıl oldu?

NPD'nin yasaklanması için yeterli şans görülmemesi de buna gerekçe gösterildi. Almanya'da NPD'nin yasaklanması için SPD ile Yeşiller'den oluşan dönemin Schröder hükümeti, 30 Ocak 2001 tarihinde Federal Anayasa Mahkemesine başvurdu.

Haberin Devamı

Tam iki ay sonra da, yani 30 Mart 2001 tarihinde Federal Meclis ile Eyaletler Meclis ayrı ayrı NPD'nin yasaklanması için Federal Anayasa Mahkemesi nezdinde resmen girişimde bulundu. Yaklaşık 2 yıl süren incelemelerden sonra Federal Anayasa Mahkemesi, NPD'nin faaliyetleri ile ilgili suçlamaların önemli bir bölümünün Federal Anayasa Koruma Teşkilatı ile Eyalet Anayasa Koruma Teşkilatları'nın bu partinin içine soktukları "köstebekler"in de parmağı olduğuna dikkat çekerek, davayı durdurma kararı verdi.

Anlamak mümkün değil

Ancak, Federal Anayasa Mahkemesi o kararında, NPD'nin demokrasi ve Anayasa düşmanı bir parti olup olmadığını gözönünde bulundurmadı. Bu karardan sonra NPD “köstebeklerden” arındırıldığına göre, yeni bir yasaklama başvurusunda bulunulması için ortada ciddi bir engel kalmadığına göre, CDU ve CSU'nun iktidarda bulunduğu eyaletlerin tutumunu anlamak mümkün değildir. Bu durumda insanın aklına, istemeden de olsa, "Acaba Almanya'da muhafazakar kanat sağ kesimdeki potansiyel seçmenleri 'kazanmak' için mi böyle davranıyor?" sorusu gelmektedir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!