Nobel Ödülü Sahipleri Dünya Zirvesi

Güncelleme Tarihi:

Nobel Ödülü Sahipleri Dünya Zirvesi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 24, 2012 10:52

ABD’nin Chicago kentinde düzenlenen Dünya Zirvesi’nde biraraya gelen Nobel ödülü sahipleri, yoksulluk, cehalet ve kitle imha silahlarının yaygınlaşmasının yarattığı tehlikelere karşın dünya liderlerinin daha fazla çaba harcaması ve gençlere olanak tanınması durumunda dünya barışının sağlanabileceği mesajını verdi.

Haberin Devamı

Chicago kentinde 3 gün sürecek Nobel Ödülü Sahipleri Dünya Zirvesi’ne katılanlar arasında ABD eski Başkanı Jimmy Carter, eski Sovyetler Birliği Devlet Başkanı Mihail Gorbaçov ve Polonya eski Devlet başkanı Lech Walesa da bulunuyor.

Zirve sırasında Gorbaçov, Walesa ve Güney Afrika eski Devlet Başkanı F. W. de Klerk ile birlikte bir açık oturuma katılan Carter, son küresel süper güç olarak ABD’nin barışın sağlanmasını amaçlayan çabalara liderlik etmek ve dünyanın geri kalanına örnek olmak gibi sorumlulukları olduğunu söyledi.

ABD’nin bu sorumluluklara karşın "hemen savaşa gitme eğilimi içinde olduğu"nu ve hatta İran’da tekrar savaşa girmeyi düşündüğünü belirten Carter, "İnsanlık, savaşın son çare olduğunu, sorunların önce diyalogla çözülmesi gerektiğini artık anlamak zorunda. Bunun için genç insanların insan hakları, adalet ve çevreyle ilgili sorunlar konusunda çok daha duyarlı olması gerekli" dedi.

Nobel ödülü sahipleri, daha sonra kentte bulunan 600’den fazla devlet ilkokulu ve lisesinin yönetiminden sorumlu Chicago Devlet Okulları Yönetimi’ni ziyaret etti. Eski ABD Başkanı Bill Clinton’ın zirve katılımcılarının onuruna verdiği yemek sırasında Oscar ödüllü oyuncu Sean Penn’e depremde ağır hasar gören Haiti’de yaptığı çalışmalar nedeniyle "2012 Barış Zirvesi Ödülü" verildi.

Yemekte konuşan Clinton, dünya liderlerini cesur olmaya çağırarak, "Şu an bulunduğumuz yer ile olmamız gereken yer arasındaki uçurumu kapatmak için bir yol bulmalıyız" dedi. "Sesini Yükselt, Sesini Özgürlük ve Haklar için Yükselt" başlıklı zirve, Çarşamba günü sona erecek. Nobel Ödülü Sahipleri Dünya Zirvesi, ilk kez Kuzey Amerika’da yapılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!