Nevruz'u salonlarda kutladılar

Güncelleme Tarihi:

Nevruzu salonlarda kutladılar
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 2012 15:39

Avrupalı Türkler, her yıl 21 Mart’ta kutlanan Nevruz’ubu yıl hafta sonuna erteledi. Pazar günü derneklerde,sivil toplum kuruluşlarında buluşan Türkler,yumurta tokuşturdu, konserler verdi, halay çekti.

Haberin Devamı

Almanya’nın Bielefeld kentindeki Avrupa Türk Caferiler Derneği, Nevruz’u bu yıl DİTİB’e bağlı Merkez Camii salonunda kutladı.

Kutlamaya Münster Başkonsolosu Nafi Cemal Tosyalı ve yardımcısı Nizamettin Barutçu da katıldı. Avrupa Türk Caferiler Birliği ve Bielefeld Türk Azerbaycan Kültür Derneği Genel Başkanı Mehmet Irmak, “Biz yıllardan beri Nevruz’u bayram olarak kutluyoruz. Bugün de burada vatandaşlarımızla birlikte Nevruz geleneklerini yaşatmaya çalışacağız” dedi.

Bu tür etkinliklerin çok önemli olduğunu belirten Başkonsolos Tosyalı da, “Özellikle gençlerimiz ve çocuklarımıza geleneklerimizin, göreneklerimiz öğretilmesi açısından çok önemli. Herkesin Nevruz’u kutlu olsun” dedi. Etkinlikte Efkan Durmaz müzik grubunun söylediği Azeri şarkılarla Bielefeld Veliler Derneği’nin çocuk folklor ekibinin gösterisi davetlilerin büyük beğenisini kazandı. Türkiye’den katıldılar Azerbaycan Türk Kültür ve Dayanışma Derneği’nin Lahey’de düzenlediği 3’üncü Türk Dünyası Nevruz Şenliği’ne geniş katılım oldu. Azerbaycanlıların yanı sıra aralarında Nogay, Batı Trakya, Kerkük, Özbek, Uygur, Kırım ve Tatar Türklerinin de yer aldığı farklı Türk boylarına ait çalışma gruplarının destek verdiği şenliğe, CHP İstanbul milletvekili Ali Özgündüz, MHP Iğdır milletvekili Sinan Oğan ve Türkiye’nin Lahey Büyükelçiliği Müsteşarı Bleda Kacar’ın yanı sıra sivil toplum kuruluşlarının temsilcisi ile çok sayıda davetli katıldı. Konser ve folklor gösterilerinin de sahnelendiği şenlikte sahneye çıkarak katılımcılarla oynayan milletvekilleri, yumurta tokuşturdu.

MHP Iğdır Milletvekili Sinan Oğan, Nevruz’un birlik ve beraberlik bayramı olduğunu söyledi. Brüksel’deki Laeken Ehl-i Beyt Kültür Merkezi’nin (ACTIE) düzenlediği Nevruz kutlamaları, acıyı ve sevinci bir arada yaşattı. Kültür merkezi yönetim kurulu üyesi Hüseyin Bağcı’nın sunumu ile gerçekleşen gece, Şeyh Yakup Kumak’ın Kuran-ı Kerim okumasıyla başladı. ACTIE Başkanı İsmail Dorbar, davetlilerin Nevruz’unu kutlayarak, Laeken Ehl-i Beyt Kültür Merkezi olarak, Türkiye’de yaşanan şehit haberlerinden büyük üzüntü duyduklarını belirtti. Programa Şeyh Tevekkül Erol, Şeyh Yakup Kumak, Şeyh Veli Koca, Brüksel Hükümeti Devlet Bakan Emir Kır, Milletvekili Mahinur Özdemir, Schaerbeek Belediye Başkanı Yardımcısı Sait Köse, Nezahat Namlı, MR Grup Başkanı Sadık Köksal, Schaberbeek Meclis Üyesi Derya Alıç, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve kalabalık davetli katıldı. Tiyatro ekibinin sahnelediği Nevruz skeçleri davetlilerden bol bol alkış aldı.

Program sonrası yedilevin denilen kuru yemişler ve kırmızı yumurtalar davetlilere ikram edildi. Almanya’da yaşayan Azerbaycanlılar Köln’de bir araya gelip hem Nevruz’u kutladı, hem de eğlendi. Köln’deki Ezgi Saray’da düzenlenen gecede ünlü Azeri sanatçı Cavit Tebrizli sahne aldı. Bol müzikli ve eğlenceli etkinliğe ayrıca Iğdır, Bakü ve Tebriz ve Almanya’nın çeşitli kentlerinden de çok sayıda misafir katıldı. Azerbaycanlı sanatçıların şarkılarıyla başlayan etkinlikte Savaş Nart yönetimindeki Köln Kafkas Dansları Grubu gösteri sundu ve finalde sahneye çıkan Cavit Tebrizli’ye yoğun ilgi oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!