‘Neukölln kompleksi’ araÅŸtırma komisyonu

Güncelleme Tarihi:

‘Neukölln kompleksi’ araştırma komisyonu
OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 12, 2023 13:51

Aşırı sağcıların, yıllardır göçmenlerin yoğun olarak yaşadığı Berlin’in Neukölln ilçesinde gerçekleştirdiği bir dizi saldırıyla ilgili soruşturma devam ederken Eyalet Parlamentosu’nda kurulan bir komisyon bu konuyu ele aldı. Komisyonun ana konusunu ise aşırı sağ olayları araştırmakla görevlendirilen birimde yer alan bir polis memurunun, bilgileri aşırı sağcılara sızdırdığı iddiaları yer alıyor.

Haberin Devamı

‘NEULKÖLLN kompleksi’ olarak adlandırılan soruşturmayla ilgili, Berlin Eyalet Parlamentosu’nda oluşturulan komisyonun toplantısı öncesinde birkaç kişi parlamento önünde pankart açarak ırkçılığı protesto etti. ‘Burak’ın anısına’ yazılı pankart açan göstericiler yaklaşık 10 yıl önce Neukölln’de ırkçı saldırgan tarafından öldürülen ve katili hâlâ bulunmayan Burak Bektaş’ı andı. Aşırı sağcılar 2009’dan bu yana Neukölln ilçesinde cinayet, kundaklama ve Nazi sembollerinin grafitilerini çizerek propaganda yapmak gibi birçok suç işledi. Bu suçlar arasında 2012 yılında Burak Bektaş’ın öldürülmesi ve Sol Parti milletvekili (o zamanlar Sol Parti üyesi) Ferat Koçak’ın evine yapılan kundaklama girişimi de yer alıyor. Bunu dışında aşırı sağla mücadele eden birçok kişi ve derneğe yönelik tehdit ve saldırılar da bulunuyor. Ancak bu ilçede faili meçhul olarak kalan aşırı sağcı eylemlerle ilgili güvenlik birimleri bünyesinde yürütülen soruşturmalardan yıllardır bir netice çıkmıyor. Şimdi ise OG REX olarak adlandırılan polis bünyesindeki eski Sağcı Aşırıcılık Operasyon Grubu’nun üyesi bazı polislerin gizli kalması gereken bilgileri aşırı sağcılara sızdırdıklarından şüpheleniliyor.

Haberin Devamı

Â

‘Neukölln kompleksi’ araştırma komisyonu

NOBERT M. SUÇLAMALARI REDDETTİ
Güvenlik birimleri son olarak, eylül ayında, aralarında suçlanan eski polisin de bulunduğu üç polis memurunun evi ve işyerinde arama yaptı. Suçlamaların odağında evinde arama yapılan Norbert M. yer alıyor. Norbert M.’nin resmi yetkisi olmadan bir muhbire bilgi aktardığından şüpheleniliyor. Die Welt gazetesi, Norbert M.’nin kendi başına bir muhbir bulmaya çalıştığını iddia etti. İç istihbaratın bilgilerine göre ise iddia edilen muhbirin neonazi olmadığı ve onların arasında sızmak isteyen bir solcu olduğu kaydedildi. Ancak komisyonda ifade veren Norbert M., suçlamaları reddetti ve bilgileri kimseye aktarmadığını söyledi. Komisyonda adı geçen bir diğer polis memuru ise Stefan K. aynı şekilde işyerinde arama yapılan polis memuru Stefan K.’nın işyerinde kendisine ait kilitli bir dolapta, özel bir silah çekmecesinin anahtarının bulunması dikkatleri çekti. Savcılık Sözücüsü Sebastian Büchner, yapılan aramalarda el konulan veri taşıyıcılarının şu anda analiz edildiğini ancak tespit edilen özel silah deposu hakkında bilgi verilemeyeceğini kaydetti. Stefan K. 2017 Nisan ayında resmi görevde olmadığı bir dönemde sarhoşken bir Afgan sığınmacıyı dövdüğü gerekçesiyle hüküm giymişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!