Nerede yanlış yapılıyor

Güncelleme Tarihi:

Nerede yanlış yapılıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2012 00:00

UEFA 60. doğum gününü bahane ederek 2020 Avrupa Futbol Şampiyonasını Türkiye´ye vermedi.

Haberin Devamı

Bunun yerine şampiyonanın Türkiye´nin de dahil olduğu 13 şehirde yapılmasını patron Platini komite üyelerinin de onayını alarak yürürlüğe geçirdi. Komite içerisinde çatlak sesler çıksada fikir babası Platini olduğu için bu karar artık uygulanacak.

Türkiye´ye de sus payı olarak yarı final ve final sözünün verildiği söyleniyor gerçi, bu bana pek inandırıcı gelmiyor. 2016 Avrupa Şampiyonası için Platini´nin ülkesi Fransa ile kıyasıya yarıştığımızda başkanın taraflı tutumu henüz hafızalarımızdan silinmedi.

Oylamadan sonra ise inceden bir 2020 sözü verildiği de yine hafızalarımızda saklı duruyor. Polonya ve Ukrayna´nın stadyumları silbaştan inşa ederek organize ettiği bir şampiyonayı pekala Türkiye´de gerçekleştirebilirdi. Asıl organizasyon gerçeğine dönecek olursak şunu açıkca belirtmek istiyorum. Bu tür organizeler buna olimpiyatlar da dahil olmak üzere, turnuvanın veya oyunların gerçekleştiği ülkeye has bir oluşumdur.

Bu heyecan aylar öncesinden tüm ülkeyi sarar, hazırlıklar yapılır, gelecek olan turistin ülke ekonomisine sağlayacağı gelirden en büyüğünden en küçüğüne kadar herkes yararlanır. Dışarıda simit satan okul çağındaki çocuklar bile.

Son Avrupa şampiyonasında mesafenin ne kadar önemli olduğunu gördük. Yüzölçümleri büyük iki ülkenin aynı anda üstlendiği bu şampiyonada yaşanan zorlukları herkes gördü. Ulaşım yetersiz kaldı, hızla bitirilmeye çalışılan başta stadyum olmak üzere birçok yer inşaat halinde şampiyonayı karşıladı.

Aynı şeylerin 2014 Brezilya´da da yaşanacağı söyleniyor. Burada 13 şehrin en iyi stadları kullanılacak bundan şüphemiz yok. Ben inanmıyorum ki krizle boğuşan bir Avupanın başta İspanya, Yunanistan, İtalya ve Portekiz olmak üzere yeni stad yatırımlarına yöneleceğini. Çünkü burada ortaya çıkacak olan rakamlar milyar Eurolar ile ölçülüyor.

UEFA´nın heryıl organize ettiği Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi finalleri zaten iki ülkenin en gözde stadlarında yapılıyor. Kısaca Platini´nin aldığı bu karar bana göre herhangi bir yenilik veya revizyon değil. Şapkadan sürekli tavşan çıkaran sihirbaz gibi yine aynı numarayı ısıtarak futbolseverin önüne koyuyorsunuz. Maç izlemek için insanlarıa koca kıtayı baştan aşağıya dolaştırmak yerine neden bir ülkeyi kültürü ve sporu ile doyasıya yaşatmıyorsunuz?
Platini´nin bir yarası var ama Türkiye´nin de nerede yanlış yaptığını henüz çözebilmiş değilim.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!