Nefesler tutuldu, gözler TV düellosunda

Güncelleme Tarihi:

Nefesler tutuldu, gözler TV düellosunda
Oluşturulma Tarihi: Eylül 04, 2005 00:00

İki başbakan adayı da nefeslerin tutulduğu TV düellosuna evde hazırlanacak. Angela Merkel´in ise canlı yayından önce eşiyle birlikte uzun bir yürüyüş planladığı belirtildi.

Haberin Devamı




TV Düellosu
Almanya, 18 Eylül´de yapılacak erken genel seçime kilitlenirken, Alman seçmenlerin gözleri bu akşam başbabakan adaylarının katılacağı televizyon düellosuna çevrildi. Seçmenler, CDU Başbakan adayı Angela Merkel ile SPD´nin başbakan adayı Gerhard Schröder arasında yapılacak tartışmayı Alman tarihinde ilk kez aynı anda canlı yayınlayacak olan 4 televizyon kanalından izleme frsatı bulacak. TV düellosunu, televizyon kanallarının ünlü sunucuları yönetecek. ZDF adına Maybrit İllner, ARD adına Sabine Christiansen, RTL adına Peter Klöepel ve SAT 1 adına Thomas Kausch, başbakan adaylarını, sorularıyla terletecek.

Evde hazırlanıyorlar

Başbakan Gerhard Schröder, yaklaşık 90 dakika sürmesi planlanan televizyon düellosuna Hannover´deki evinde, ailesinin yanında hazırlanacağını söyledi. Hükümet Sözcüsü, Schröder´in evinde, dosyaları gözden geçireceğini ve daha sonra Berlin´e geçeceğini belirtti. Merkel´in yakın çevresi ise Birlik partilerinin başbakan adayının da dosyalarını eve götürdüğünü ve hazırlıklarını evde tamamlayacağını açıkladı. Merkel´in ise televizyondaki canlı yayından önce eşiyle birlikte uzun bür yürüyüş yapmak istediği de kaydedildi.

Stoiber ile de burada tartışmıştı

Avrupa´nın en büyük televizyon stüdyolarından biri olan SAT 1´in Berlin Adlershof´taki stüdyosunda yapılacak olan TV düellosu saat 20.30´da başlayacak. Başbakan Gerhard Schröder, bundan üç yıl önce yapılan genel seçimlerde o dönemin Birlik partilerinin başabakan adayı olan CSU Genel Başkanı Edmund Stoiber ile aynı stüdyoda televizyonda milyonlarca seçmenin önünde düelloya katılmıştı. Schröder, o dönemde başlayan Irak savaşına karşı olan açıklamalarıyla, uzmanlar tarafından tartışmanın galibi ilan edilmişti.

Düello gündemi meşgul etti

Bu yıl yapılacak erken seçimlerin belli olmasından sonra, başbakan adayları arasındaki televizyon düellosu önceki seçimlere göre çok daha fazla gündemi meşgul etti. Başbakan Gerhard Schröder, erken seçim sinyalinden sonra Berlin´de düzenlediği ilk basın toplantısında birlik partilerinin adayıyla televizyonda iki kez tartışmaya açık olduğunu belirtti. FDP Genel Başkanı Guido Westerwelle ise, bir gazeteye verdiği demeçte, Schröder´in ``polemikler uzmanı’’ olduğunu belirterek, Angela Merkel´e televizyonda tartışma konusunda dikkatli olması uyarısında bulundu. Medya, uzun süre iki tartışmanın yapılıp yapılmaycağını tartışırken, Angela Merkel, Schröder ile ancak bir tartışmaya katılacağını açıkladı.

Sağır ve dilsizlere el işareti yok

Televizyon tartışmasının 4 televizyon kanalı tarafından yayınlanacak olması ise yeni bir tartışmayı da beraberinde getirdi. Özel televizyon kanalları RTL ve SAT 1 televizyonlarının, Meclis televizyonu olarak da bilinen Phoenix´in canlı programı yayınlamasına izin vermemesi, sağır ve dilsizlerin, iki başbakan adayı arasındaki tartışmayı izleme şanslarını suya düşürdü. Alman Sağır ve Dilsizler Birliği Almanya genelinde bu yönde engelli 100 bin civarında seçmenin bulunduğunu açıklarken, telvizyon kanalarının çözüm bulmasını talep etti.

Spekülasyonlar son ana kadra yapıldı

Bugün yapılacak tartışmada hangi adayın daha üstün gözükeceği konusunda spekülasyonlar ise devam ediyor. N 24 haber kanalı adına Emnid şirketi tarafından hangi adayın daha başarılı olacağı yönünde bir anket yapıldı. Ankete katılanların yüzde 50´si Başbakan Gerhard Schröder´in genel konularda daha fazla kabiliyetli olduğunu belirtirken, Merkel´i ise Schröder´e göre daha güvenilir buldu.

Hessen Eyaleti Başbakanı Roland Koch, televizyon düellosunun seçimleri etkilemeyeceğini belirtti. Başbakan Grhard Schröder´i ``oyuncu’’lukla suçlayan Roland Koch, seçmenlerin, Schröder´in 7 yıllık ikidarından sonra bu oyunculuğa kanmayacağını ifade etti.

Televizyon düellesonu değerlendiren FDP Genel Başkanı Guido Westerwelle ise, ``Gerhard Schröder daha iyi gözekecektir ama Angela Merkel, daha iyi argümanlar sunacaktır’’ dedi.

Murat TOSUN/FRANKFURT

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!