Müzede tuvalet parası yolsuzluğu

Güncelleme Tarihi:

Müzede tuvalet parası yolsuzluğu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2009 10:09

Trabzon'da Ayasofya Müzesi’nde ziyaretçilerden yasadışı olarak tuvalet parası alındığı iddia edildi.

Haberin Devamı

Ayasofya Müzesi’ndeki tuvalet parası tartışması, müzenin temizliğini yürüten taşeron firmanın çalışanı Serkan Gülay’ın işten ayrıldıktan sonra Trabzon Valiliği, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile savcılığa yaptığı ihbarla başladı. Şikayet dilekçesinde, müzeye temizlik işlerini yürütmek üzere girdiğini belirten Serkan Gülay, “Bana asli görevimi yaptırmadılar. Müze Müdürü’nün emri olduğunu söyleyerek beni günde 8 saat tuvaletin başında oturttular, tuvalete gelen tüm yerli ve yabancı turistlerden para almam gerektiğini söylediler. Topladığım paraları akşam götürüp müzenin görevlisine veriyordum” ifadelerini kullandı.

SORUŞTURMAYA GEREK GÖRÜLMEDİ

Şikayet üzerine 28 Ekim 2008’de dosyayı inceleyen Trabzon İl İdare Kurulu, Trabzon Müze Müdürü Nilgün Salihoğlu ve müzede görevli memur Nevzat Beldüz hakkında ’soruşturma iznine gerek olmadığı’ kararını verdi. İl İdare Kurulu kararında, “Yapılan ön inceleme sonucunda, bahse konu tuvaletleri kullananlardan para talep edilmediği, miktarının yüksek olmaması ve parası olmayanlardan ücret için ısrarcı olunmaması koşuluyla tuvaletlerin ücretli olmasına ilişkin Kültür Bakanlığı Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün 10.07.1992 tarih ve 4562 sayılı yazısına dayanılarak, tuvaletlere konulan kutulara para atılmak suretiyle ücret alındığı, alınan ücretlerin komisyon marifetiyle sayıldığı ve elde edilen gelirlerin de temizlik, bakım ve onarım için harcandığı anlaşılmaktadır” denildi. Kurul tüm bu gerekçeleri gözönünde bulundurarak müze müdürü ve görevli memur hakkında soruşturma izni verilmemesi görüşünü de kararın sonunda belirtti.

Haberin Devamı


DELİL FOTOĞRAFLAR

Eski müze çalışanı Serkan Gülay, İl İdare Kurulu’nun bu kararının gerçeklerin üzerini kapattığını kaydederek şu iddialarda bulundu:
“Kararda, kilitli kutu olması ve paraların oluşturulan komisyonca sayılması gerektiği belirtiliyor. Delil olarak sunduğum fotoğraflarda, ‘WC 50 YKR’ yazan bir kağıt asılı olan masada kesinlikle kutu bulunmuyor ve turistler paraları masanın üzerine atıyor. Ayrıca bazı turistler tuvalet ücretinin ne kadar olduğunu soruyor ve görevlinin yönlendirmesiyle 50 Ykr ödüyorlar. Yani, ortada ne bir kilitli kutu vardır, ne de paraları teslim alan bir komisyon söz konusudur. Burada yıllardır haksız para alınmaktadır ve yüzlerce şikayet olmasına rağmen olay hep örtbas edilmiştir. Ayasofya Müzesi’nin yıllık ortalama ziyaretçi sayısı 75- 80 bindir. Benim orada bulunduğum süre içinde yıllık haksız kazanç miktarı 30 bin YTL’ye kadar ulaşıyor ve bu gelir birilerinin cebine iniyordu.”

Haberin Devamı


VALİ YENİDEN İNCELETİYOR

Trabzon Valisi Nuri Okutan’ın ise, İl İdare Kurulu kararının medyaya yansıması üzerine konunun yeniden incelenmesi talimatını verdiği bildirildi. Vali Okutan’ın danışmanlarına, “Gözden kaçmış bir karar. Bu olayın hemen yeniden incelenmesini istiyorum” dediği belirtildi.
Bu arada Ayasofya Müzesi’ndeki tuvaletlerden para toplanması uygulamasının da tartışma konusu olduğu gerekçesiyle sona erdirildiği ifade edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!