Müslümanların imamları

Güncelleme Tarihi:

Müslümanların imamları
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2022 09:37

Almanya’nın Köln kentinde Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Merkez Camisi’nde geçen hafta cuma namazı öncesi ilk kez hoparlörden ezan okundu. Türklerin ve Türkiye kökenlilerin yoğun olarak yaşadığı Köln-Ehrenfeld kesimindeki Venloer Caddesi’ndeki Merkez Camisi’nde yaşanan bu ilk, her ne kadar sadece cuma günleri 12.00-15.00 saatleri arasında 5 dakikayı ve 60 desibeli geçmeme koşuluyla iki yıllık geçici bir proje olsa da Almanya’da ‘hoparlörden ezan okunması’ tartışmalarını yeniden gündeme getirdi.

Haberin Devamı

Müslümanların imamları
KATOLİK Kilisesi de Protestan Kilisesi de hoparlörden ezan okunmasının din özgürlüğünün bir ifadesi olduğunu vurgularken, olumlu bir yaklaşım sergiledi.
Tabii haklı olarak bu özgürlüğe Türkiye’deki kiliselerin de sahip olması gerektiğini de savundu Katolik ve Protestan din adamları.
Zaman zaman şaşırtıcı çıkışlar yapan Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Genel Başkanı Friedrich Merz de kiliselerde nasıl çanlar çalıyorsa camilerde ezan okunmasının da din özgürlüğünün bir ifadesi olduğunu vurguladı ve Türkiye’deki Katolik ve Protestan kiliselerinde de çan sesleri duyulmasına izin verilmesini beklediklerini dile getirdi.
Almanya’nın çeşitli kesimlerinde 30’un üzerinde camide yıllardır hoparlörden ezan okunmasına izin verildiği halde, Köln Merkez Camisi’ndeki bu ilki eleştiren ve tepki gösterenler de oldu.
“Bu aşırı İslamcıların güç ve gövde gösterisidir. Onları daha da cesaretlendirecektir. Almanya’da toplumsal bölünmelere yol açacaktır” görüşünü savunanlar da oldu.
Almanya’daki bazı medya organları da daha önceki dönemlerde olduğu gibi yine ‘yangına körükle gitmeyi’ yeğledi.
DİTİB’in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Almanya’ya uzayan kolu’ olduğunu özellikle vurgulayıp, hoparlörden ezan okunmasına izin verilmesine ateş püskürdüler.
Hatta “Erdoğan’ın imamları” diyenler ve yazanlar bile oldu.

Haberin Devamı

ALMAN YASALARINA UYGUN BİÇİMDE KURULDU
Evet...
DİTİB, Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlıdır.
Diyanet İşleri Başkanlığı da Cumhurbaşkanlığı’na.
Ama merkezi Köln’de bulunan DİTİB, 135 derneğin katılımıyla 5 Temmuz 1984 tarihinde Alman Dernekler Yasası’na uygun bir biçimde kurulmuştur.
Amaç, Almanya genelinde kendi bünyesindeki derneklerin faaliyetlerini koordine etmek, dini, sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlerle Almanya’daki Türk ve Türkiye kökenli toplumu desteklemektir.
DİTİB, Almanya’nın eski Başbakanı Angela Merkel döneminde hayata geçirilen Almanya İslam Konferansı’na yıllarca aktif katkılarda bulunmuştur.
DİTİB bünyesinde Almanya’da şu anda 857 cami ve bine yakın dernek bulunmaktadır.

Haberin Devamı

İMAMLAR DA BURALADIR
Evet...
Almanya’da politik sorumluluk taşıyanlar yıllarca bu ülkede yaşayan göçmen kökenlilerin dinleriyle ilgilenmediği için diğer dini kuruluşlar gibi DİTİB’in imamları da Türkiye’den gelmiştir.
DİTİB bünyesindeki camilerde şu anda imam olarak görev yapan, yüksek öğrenimlerini Almanya ve başka Avrupa ülkelerinde tamamlamış 200’e yakın din adamı vardır.
Bunların çok büyük bir bölümü de Alman vatandaşıdır.
Nasıl artık bu ülkede yaşayan Türkler, Türkiye ve diğer göçmen kökenliler ‘buralı’ olmuşlarsa bu imamlar da ‘buralıdır’.
Yani DİTİB’in imamları ‘Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imamları değil, bu ülkede yaşayan Müslümanların imamıdır’.
Almanya’da farklı çevreler gibi bazı medya organları ve gazeteciler kabul etseler de etmeseler de bu gerçeği değiştiremeyeceklerdir.
Kaldı ki, Alman Anayasası’nın temel haklarla ilgili 4’üncü maddesinde “Din ve vicdan özgürlüğü ile din ve dünyevi inanç özgürlüğüne dokunulamaz. Dinin rahatsız edilmeden uygulanması güvence altındadır” denilmektedir.
Alman Anayasası’nın bu maddesi, Almanya’daki geçerli yasalara göre kurulmuş, Almanya’daki Müslümanların oluşturduğu en büyük kuruluşların başında gelen DİTİB ve bünyesindeki dernekler için de geçerlidir.
Bu gerçek hiçbir zaman unutulmamalı, göz ardı edilmemelidir.
Alman medyası artık Suriye’de, Irak’ta teröristler tarafından öldürülerek şehit olan Türk askerlerini “Erdoğan’ın askerleri” olarak nitelemekten de vazgeçmelidir.
Çünkü onlar Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın askerleri değil, Türkiye’nin askerleridir...
Onlar Türk askerleridir.
Onlar Türk ulusunun askerleridir.

BAKMADAN GEÇME!