Müslüman bayramı tatil olsun

Güncelleme Tarihi:

Müslüman bayramı tatil olsun
Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 2012 09:48

Almanya Adalet Bakanı Sabine Leutheusser Schnarrenberger, Müslümanların Almanya’da dini bayramlarını yaşayacak bir düzenlemeye gidilmesini talep etti.

Haberin Devamı

Almanya Adalet Bakanı Sabine Leutheusser Schnarrenberger, Müslümanların en önemli dini bayramlarını Almanya’da yaşayabilmeleri için tatil uygulaması talep etti.

Süddeutsche Zeitung Gazetesi’nin web sayfasına demeç veren Adalet Bakanı Leutheusser Schnarrenberger şöyle dedi: “Bizim uyum politikasında yeni düzenlemelerle iyileştirmelere gitmemiz lazım. Bu konuda daha yapılacak çok iş var. Özellikle Almanya’da yaşayan 3 milyon Müslüman kökenli göçmenler konusunda iyileştirmeler gerekiyor. Elbette İslam Almanya’nın bir parçası. Ama birlikte yaşamın temeli değerler kararıyla anayasadır. Siyasetin görevi anayasal güvence altındaki birçok din özgürlüğü ve dünya görüşünün garanti altında kalmasını, herkesin eşit şansa sahip olmasını ve toplumda sesini duyurmasını garanti altına almaktır.”

Hamburg Eyaleti’nin Müslüman cemiyetlerle ortaklaşa imzaladığı sözleşmeyi örnek olarak gösteren Adalet Bakanı konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bunun Bavyera Eyaleti’nde de uygulanması için ciddi ciddi üzerinde durmalıyız. Ben yasal olarak bir sürü yeni bayram tatili yürürlüğe girsin demiyorum. Burada hoşgörü söz konusu. Şu bir gerçek ki, Müslümanlar için bazı dini bayramların çok büyük önemi var. Hıristiyanların Noel bayramı gibi. Almanya’da hoşgeldin kültürü bunu dikkate almalı. Müslüman bir işçi ya da öğrenci böyle bir önemli bayramı yaşayabilmesi için izinli olabilmeli. Biz de öte yandan Müslüman cemiyetlerden daha açıkça anayasaya sahip çıkmalarını, ‘Evet bu anayasa bizim ülkemizin ve birlikte yaşamanı temeli’ demesini beklemeliyiz.”

Bir gün olabilir

BAVYERA Eyalet Meclisi Başkanvekili SPD’li Franz Maget, “Müslümanların önemli dini bayramları İsrail bayramlarıyla eşit duruma gelmeli. Müslümanlara önemli dini bayramlarında bir gün tatil hakkı tanınmalı” dedi.

CSU karşı çıktı

FEDERAL Hükümetin küçük ortağı Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU), Adalet Bakanı’nın Müslümanlar için de dini bayram tatili talebine sert tepki gösterdi. CSU Bavyera Eyalet Meclisi Grup Başkanı Georg Schmid, “Bir yanda Hıristiyan kültürüyle yoğrulmuş Bavyera Eyaleti’nde bazı dini bayramları kaldırmak isterken, öte yanda İslam dini bayramını yürürlüğe koyamazsınız. CSU’ya karşı bunu yapamazsınız” dedi.

Başpiskopos destek verdi

BAVYERA Bavyera Başpiskoposu Heinrich Bedford Strohm, “Din özgürlüğünün ciddiye alınması gerekir” diyerek, Adalet Bakanı’nın önerisine sıcak baktığı mesajını verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!