Münih'te İslam Akademisi kuruluyor

Güncelleme Tarihi:

Münihte İslam Akademisi kuruluyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 30, 2007 21:41

Almanya'nın Münih kentinde Almanca dilinde imam yetiştirecek bir İslam Akademisi projesi projesi başlatıldı. Konu Bavyera İçişleri Bakanlığı ile projeyi hazırlayan Penzberg İslam Cemaati arasında görüşülüyor.

Haberin Devamı

ALMANYA’nın Münih kentinde Almanca dilinde imam yetiştirecek bir İslam Akademisi ve külliye kurma projesisi için Bavyera İçişleri Bakanlığı ile projeyi hazırlayan Penzberg İslam Cemaati arasındaki tartışma sürüyor. Bakanlık, Penzberg Cemaati Başkanı Bayram Yerli’yi Milli Görüş üyesi olmakla, cami hocası İdriz Benjamin’i ise Milli Görüş’e olumlu yaklaşmakla suçladı. Bu suçlamalarda istihbarat teşkilatının bazı olayları birbirine karıştırdığı ortaya çıkınca iki taraf masaya oturarak anlaşmazlığı gidermeye çalıştı.

Türk ve Boşnakların kurduğu Penzberg Camii hocası İdriz Benjamin bu gelişmeleri Hürriyet gazetesine şöyle değerlendirdi: '1990’dan 1992 yılına kadar Penzberg’te Milli Görüş inisiyatifiyle bir mescit kurulmuş. Ben o zaman yoktum. 1992 sonunda bu mescit kapanmış, bina yıkılmış, teşkilat feshedilmiş. 1993’te Boşnakların savaştan dolayı Almanya’ya göç etmesiyle Penzberg’te Müslümanların sayısı artıyor ve Türklerle birlikte 1993’te farklı bir isim altında, başka bir yönetimle yeniden bir teşkilat kuruluyor. Biz işte bu teşkilatın devamıyız. Bizden önceki teşkilat Milli Görüş listesine geçtiği için listede kalmış. Biz 1.5 yıl önce Milli Görüş teşkilatına bizi listeden çıkarmaları için resmen başvurduk. Ama ordan bir cevap gelmedi. Şimdi bunu bir kez daha talep edeceğiz. Eğer cevap gelirse, o cevabı Bavyera İçişleri Bakanlığına göndereceğiz. Gelmezse daha önceki yazdığımız yazıyı göndereceğiz. Cemaat Başkanı Bayram Yerli de Milli Görüş’ten ayrıldığını gösteren belgeyi sunacak. İçişleri Bakanlığıyla bu konuda mutabakata vardık.'

Benjamin, kendisinin de 2006 yılında yaptığı konuşmada Milli Görüş hakkında olumlu konuştuğu ve caminin açılışına Milli Görüş yetkililerini de davet ettiği suçlamalarına karşı 'Ben bu konuşmamda hatta Milli Görüş’ü eleştirdim. Milli Görüş’ün Türkiye’de bir siyasi partiye yakınlığı devam ettiği sürece burada gerçek bir entegrasyon olamaz dedim. Ama bu konuşmam Milli Görüş’e olumlu bakmışım gibi lanse edildi" dedi.

PROJENİN PEŞİNDEYİZ

İdriz Benjamin İslam akademisinin Almanya’da Müslümanların entegrasyonunu teşvik edeceğini vurguladı ve proje hakkında şu bilgileri verdi: 'Bu bir külliye. İçinde müze olacak, İslam Akademisi, kültür merkezi, kütüphane ve mescit olacak. Farklı ülkelerden imamların Almanya’ya ithali yerine burada Almanca dilinde imamların yetişmesi sağlanacak. Çünkü gelecek nesiller Almanca’ya daha vakıflar. Ayrıca camiler eskiden olduğu gibi sadece bir millete hitap etmiyor. Bu projeyi, daha önce Penzberg camiine maddi destek veren Arap Emirliklerinin 3. büyük emiratı Şarcah emiri El Kasımı destekleyecek. Emir el Kasımı, Münih’teki yetkililerin kabul etmesi durumunda destek vermeye hazır olduğunu söyledi. Bu proje Münih’in Sendling semtinde inşa edilmek istenen çifte minareli camiye bir rakip değil, hatta tamamlayıcı bir unsur olacak.'


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!