Münih’te ikinci cami sıkıntısı

Güncelleme Tarihi:

Münih’te ikinci cami sıkıntısı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 2011 12:34

DİTİB tarafından Münih’e yapılmak istenen ancak maddi nedenlerle vazgeçilençifte minareli cami projesinden sonra, gözler ZİEM’in inşa etmek istediği ikincicami projesine çevrildi. Ancak bu proje de finansman sorunu yaşıyor.

Haberin Devamı

ALMANYA’nın Münih kentine DİTİB tarafından yapılmak istenen, ancak maddi nedenlerle vazgeçilen çifte minareli cami projesinden sonra, şimdi gözler Avrupa İslam Kültür Merkezi’nin (ZİEM) cami projesine çevrildi. ZİEM’in projesi de finansman sorunu yaşıyor. Penzberg Camii imamı, Makedonya Türklerinden Benjamin İdriz’in öncülük ettiği cami projesine belediye meclisindeki tüm siyasi parti grupları destek veriyor. Ancak kent merkezinde Herzog Wilhelm Caddesi üzerindeki, belediyeye ait arsada yapılması planlanan cami projesi de finansman sorunu nedeniyle tehlikeye gireceğe benziyor. Maddi sıkıntı nedeniyle cami yeri için daha ucuza mal olacak, başka alternatif arsalar düşünülüyor. İçinde kütüphane, müze, eğitim salonları, akademi ve ibadethanenin bulunacağı Avrupa İslam Kültür Merkezi’nin 30 milyon euroya mal olacağı hesaplanıyor. Ancak projeye henüz sponsor bulunamaması, belediye meclisinde sabırsızlığa yol açıyor. Münih’in üçüncü belediye başkanı Yeşillerli Hep Monatzeder, 15 Eylül’de Benjamin İdriz’le projenin geldiği son noktayı görüşecek.

ÇOK UMUTLUYUM
Proje sahibi ZİEM’in Başkanı Benjamin İdriz, Ramazan’da Abu Dabi’ye giderek, projenin finansmanı için görüşmeler yaptığını söyledi. Görüşmelere bayram sonrası devam etme sözü aldığını kaydeden İdriz, “Sponsor bulmakta çok umutluyum. İzlenimlerim çok olumlu. Görüşmelerim olumlu geçti. Önümüzdeki iki ya da üç hafta içinde durum açıklık kazanacak. 30 milyon euro elbette sponsorlar için de büyük bir miktar. Belki önce arsayı satın alırız” dedi. İdriz, caminin öngörüldüğü gibi Herzog Wilhelm Caddesi’ndeki arsaya mı yapılacağı sorusuna, “Başka birkaç alternatif daha var. Başka alternatiflere de açığız. Mutlaka Herzog Wilhelm caddesinde olacak diye bir kaide yok. 15 Eylül’de Hep Monatzeder’le projedeki gelişmeleri görüşeceğiz” yanıtını verdi.

PARTİLERDEN DESTEK TAM
Benjamin İdriz’in öncülük ettiği, imam yetiştirmek için bir akademiyi de içeren Avrupa İslam Kültür Merkezi projesini Münih Belediye Meclisi’ndeki tüm siyasi partiler destek veriyor. Projeyi başta SPD ve Yeşiller olmak üzere, FDP ve DİTİB’in cami projesine kuşkuyla bakan CSU da destekliyor.


ZİEM’in cami projesinin kent merkezinde,
otopark olarak kullanılan bu alana yapılması planlanıyordu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!