Münih’in göbeğinde çifte minareli cami tartışması

Güncelleme Tarihi:

Münih’in göbeğinde çifte minareli cami tartışması
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2006 00:00

Münih’te tarihi kilisenin yanına yapılacak çifte minareli ve kubbeli cami yoğun tartışma yarattı.

Haberin Devamı

Münih Belediye Meclisi caminin yapılmasına onay verirken, Bavyera Eyalet Başbakanı Edmund Stoiber’in camiyi yaptırmayız sözleri belediye ile eyalet hükümetini karşı karşıya getirdi. Münih’in SPD’li Büyükşehir Belediye Başkanı Christian Ude cami projesinden geri adım atmayacaklarını söyledi. Ude, gerekirse mahkemeye gideceklerini açıkladı.

Münih’in merkez semtlerinden Sendling’de Gotzinger meydanındaki tarihi kilisenin yanına DİTİB tarafından inşa edilmesi planlanan çifte minareli ve kubbeli cami tartışması bitmiyor.

Münih Belediye Meclisi cami inşaatına onay vermesine rağmen Eyalet Başbakanı Edmund Stoiber’in "Bunu engelleyeceğiz" sözleri yoğun tepki topladı. Münih Büyükşehir Belediye Başkanı Christian Ude, cami inşaatıyla ilgili yetkinin belediyeye ait olduğunu, buna Eyalet Başbakanının karışımayacağını söyledi.

Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU) lideri ve Bavyera Eyalet Başbakanı Edmund Stoiber camii inşaatına çok hızlı karar verildiğini, bu nedenle inşaat ruhsatını engelleyeceklerini kaydetti ve şöyle dedi:

’’Böylesine duyarlı bir konuda hızlı karar verilemez.
İnşaatla ilgili izlenecek yöntemin şeffaf ve açık olması gerekir. İnşaata karşı mevcut gerekçeler bulunuyor. İnşaat ruhsatı verilmesini engeleyeceğiz. İmar planı çalışmalarını da idari denetim yoluyla zorlaştıracağız."

Mahkemeye gideriz

Cami inşaatına izin veren ve destekleyen Münih Anakent Belediye Başkanı Christian Ude (SPD), Stoiber’in bu açıklamasına sert tepki gösterdi. Ude, Eyalet Başbakanı Stoiber’in tavrını yerel yönetimlerin yetki alanına yasadışı bir müdahale olarak niteledi ve bunun yabancıların sırtından seçim yatırımı yapmak için söylenmiş sözler olduğunu vurguladı.

Ude şöyle dedi: "Soiber’in taktiklerinin cezasını maalesef yine azınlıklar çekiyor. Böylesine hassas bir konuda daha duyarlı bir yaklaşım beklerken yine alışıldığı gibi konunun seçim yatırımına dönüştürülmesini sakıncalı görüyorum. İmar Dairesi’nin aldığı kararları gerekirse İdari mahkeme önünde de savunacağız.’’

Cami yapılacak

Münih Beleiye Meclisinin Türk kökenli üyesi ve cami projesine başından itibaren destek veren Yeşillirli Sedef Özakın ile SPD’li Yaşar Fincan da bu caminin Stoiber’e rağmen inşa edileceğini açıkladı.

Sedef Özakın "Stoiber’in bu camiyi yaptırmam sözleri yabancı düşmanlarının ekmeğine yağ süren bir tavır. Artık Bavyera Eyaletinde Stoiber’in zamanı doldu. Konu bulamadığı için son dönemlerde yabancıların sırtından politik çıkar sağlamaya çalışıyor. Camiden okula kadar tüm konusu yabancılar.

Bunun uyuma hiçbir katkısı olmaz. Bu tür açıklamalar barış ve hoşgörü içinde yaşayanların arasına nifak sokmak anlamına gelir. Camii inşaatı konusunda hukuksal bir savaş başlatılırsa, bu sadece zaman kaybına yol açar, ama caminin yapımına engel olamaz’’ dedi.

Erkan MISIRLI / MÜNİH

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!