Muhalefet Scholz'u topa tuttu

Güncelleme Tarihi:

Muhalefet Scholzu topa tuttu
Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 2011 12:11

Hamburg'da tek başına iktidara gelen SPD'li Senato ve Belediye Başkanı Olaf Scholz, bir saatlik hükümet açıklamasının sadece bir dakikasını göçmenlere ayırdı. Scholz'ü topa tutan muhalefet partileri ise "Göçmen kökenli bakan zamanı çoktan geldi" sözünü yerine getirmemek suçladı.


HAMBURG
'DA 20 Şubat'ta yapılan seçimler sonrası tek başına iktidara gelen Sosyal Demokrat Partili (SPD) Senato ve Belediye Başkanı Olaf Scholz'un eyalet parlamentosundaki hükümet açıklaması sonrası muhalefetten ağır eleştiri aldı.

Aralarında Federal Parlamento Milletvekili Aydan Özoğuz'un eşi Michael Neumann'ın da Eyalet İçişleri Senatörü olarak bulunduğu yeni Senato'nun SPD'nin 62 oyuyla onaylanmasından sonra Olaf Scholz kürsüye çıkarak 68 sayfalık hükümet açıklamasını okudu. Bir saatte kürsüde kalan Scholz, 68 sayfalık hükümet açıklamasında sadece bir sayfaya yer verdiği göçmenler hakkında yaklaşık bir dakika konuştu.

ENKAZ DEVRALDIK
Scholz açıklamasında önceki CDU-Yeşil Alternatif Liste Senatosu'ndan bir enkaz devraldıklarını belirterek, “Hamburg 28 milyar Euro borç altında. Tüm çabamız yeni borçlanma yapmadan modern, çağdaş ve tüm toplumun refahını gözönünde bulunduran bir Hamburg yaratmak yönünde olacak” dedi. Scholz, göçmenlerle ilgili şunları söyledi:

“Uyum tartışmaları geçen yıl sürdü. Ancak yeni bir şey söylenmedi. Çok kültürlü toplumlar multi-kulti şenlikler dünyası değildir. Ama sosyal enkaz tehdidi altında batakhaneler de değildir. İki tarafta da iyi niyetli çabalar toplumu ileri götürür. Biz bu yönde çalışmak istiyoruz. Bunun için Uyum Kurulu'nun çalışmalarını da devam ettireceğiz. Göçmenlerin Alman vatandaşlığını teşvik etme çalışmalarına özel ağırlık vereceğiz. Ancak o zaman her alanda eşit hakka sahip olarak, paylaşımdan faydalanabilirler. Ayrıca bir an önce yurtdışında edinilen diplomaların tanınması için çalışacağız. Bir mühendisin diploması tanınmadığı için taksi şoförlüğü yapıyorsa, bu işte düzeltilmesi gereken bir yanlışlık var demektir."

WERSİCH: MÜSTEŞAR DA MI YOKTU
Ana muhalefet partisi CDU Grub Başkanı Dietrich Wersich, uyum konusuna da değindiği konuşmasında, “Sayın Scholz seçim öncesi yabancı basına verdiğiniz 'göçmen kökenli bakan zamanı çoktan geldi' açıklamalarının uygulaması hani? Kentimizdeki o kadar yetenekli göçmen kökenli arasında bir tane senatör adayı bulamadınız mı? Hadi diyelim bulamadınız. En azından müsteşarlık görevi için de mi göçmen kökenli yoktu? Biz sıkı bir muhalefetle Hamburglulara verdiğiniz sözlerin takipçisi olacağız” dedi.

TÜRK VEKİLLER NE DEDİ

Alirıza Şimşek (SPD):
Scholz tam doğru konulara vurgu yaptı. Özellikle eğitim ve yabancı diplomaların tanınması konusundaki söyledikleri çok önemli.

Filiz Demirel (Yeşil Alternatif Liste): Hükümet açıklamasında yeni bir şey yok. Kabinede göçmen kökenlinin bulunmaması büyük bir eksiklik. SPD daha ilk günde kendi söylemlerinden uzaklaştı.
Haberin Devamı


Mehmet Yıldız (Sol Parti): “Göçmenlere teşvikten bahsedildi, ama ne senatör ne de müsteşar olarak bir göçmen kökenli atandı. Yerel oy hakkı ve çifte vatandaşlığı es geçildi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!