Muhafazakarlar arayışa geçti

Güncelleme Tarihi:

Muhafazakarlar arayışa geçti
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 2010 11:49

Almanya'da Hıristiyan Birlik Partisi CDU'nun sağ kanadında yer alan Alman Sürgünler Birliği (BdV) Başkanı Erika Steinbach'ın yönetimden istifası, CDU'da “muhafazakar değerlerin korunması” tartışması başlattı. Steinbach, "CDU'nun sağında kurulacak yeni bir parti yüzde 5 barajı aşar" dedi.

Haberin Devamı

ALMANYA'NIN Başbakanı Angela Merkel'in genel başkanlığını yaptığı Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi'nde (CDU) yeni bir profil tartışması ve profil arayışı başladı.


CDU'nun sağ kanadında yer alan Alman Sürgünler Birliği (BdV) Başkanı Erika Steinbach'ın kendi görüşlerinin son dönemlerde dikkate alınmadığını gerekçe göstererek Merkez Karar Yürütme Kurulu'ndan (MKYK) istifa etmesi üzerine “muhafazakar değerlerin korunması” talebi yoğunlaştı. CDU'lu Federal Meclis İçişleri Komisyonu Başkanı Wolfgang Bosbach, “muhafazakarların partide kendilerini vatansız hissetmelerini engellemeliyiz” diyerek, bu değerlerin daha iyi savunulmasını istedi. Parti arkadaşı Norbert Geis da, “CDU'daki muhafazakar unsur daha belirgin bir biçimde ön plana çıkarılmalı” diyerek, partiye sırtlarını dönen seçmenlerin yeniden kazanılmasını talep etti.

Haberin Devamı

Yüzde 5 rahat
CDU yönetiminden istifa eden Erika Steinbach, ilk etapta partinin politikasında bir değişiklik yapılması için mücadele edeceğini söyledi. Steinbach, “Avrupa'nın diğer ülkelerine baktığımda, insanların Hıristiyan Demokratlara alternatif arayış içinde olduğunu görüyorum” diyerek dolaylı bir biçimde yeni bir parti kurma sinyalleri de verdi. Erika Steinbach, CDU'nun sağında kurulacak yeni bir partinin yüzde 5 barajını rahat bir biçimde aşacağına işaret ederken, şu aşamada böyle bir şey düşünmediğini de dile getirdi.


Erika Steinbach, Sarrazin konusunda CDU'nun solcu çevrelerin söylemlerini paylaştığını belirtirken, “Bu yanlış bir tutumdu. Muhafazakar kanat seçmeninde CDU'nun göç ve uyum konusunda Bir şey yapmak istemediği gibi bir intiba uyandırıldı” dedi.


Eski CDU'ludan yeni parti
Bu arada CDU Berlin Eyaleti Meclisi Grubu'ndan ihraç edilen ve İslam dinini eleştirmesi ile tepki çeken Rene Stadtkewitz, "Die Freiheit" (Özgürlük) adlı parti kurdu. CDU’dan istifa ettiğini açıklayan Marc Doll ve "Piratenpartei" adlı partinin eski yönetici Aaron König ile birlikte yeni partisini tanıtan Stadtkewitz, hedeflerinin gelecek yıl yapılacak olan Berlin Eyalet Meclisi seçimlerinde yüzde 5 barajını geçmek olduğunu ifade etti.

Haberin Devamı

Müslümanları eleştiren, "Almanya kendini yok ediyor" kitabıyla da ülkenin gündeminde olan ve Almanya Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyeliğinden istifa eden Thilo Sarrazin ile görüşmek istediğini ifade eden Stadtkewitz, ancak Sarrazin’in Sosyal Demokrat Parti’den (SPD) ayrılarak yeni partiye geçeceğine inanmadığını, Sarrazin’in siyasi kariyerini sonlandırdığını kaydetti.


Stadtkewitz, Hollanda’da İslam ve yabancı karşıtı tutumuyla tanınan aşırı sağcı Özgürlükler Partisi (PVV) lideri Geert Wilders’i Berlin’e davet etmiş, CDU Berlin Eyalet Meclisi Grubu Stadtkewitz’in bu daveti geri çekmemesi nedeniyle meclis grubundan ihraç etmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!