Mölln vahşetinin ilk uzun belgeseli

Güncelleme Tarihi:

Mölln vahşetinin ilk uzun belgeseli
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 2008 09:20

Yönetmen Malou Berlin, 16 yıl önce üç yurttaşımızın iki neonazinin kundakladığı evde yanarak can verdiği Mölln vahşetiyle ilgili belgeselin çekimlerine başladı.

Haberin Devamı

Vahşet üzerine ilk uzun metrajlı belgesel olacak filmde kaybettiğimiz Bahide Arslan, Yeliz Arslan ve Ayşe Yılmaz'ın yakınları ve olayı yaralı olarak atlatanların portresi çizilecek.

Tüm dünyada nefret uyandıran Möln vahşetinden 16 yıl sonra, tüm belgeseli çekiliyor. Yönetmen Malou Berlin proje adı „Yangın Sonrası' olan belgeselin çekimlerine başladı. Yönetmen Berlin'in yanı sıra Susanne Dzeik (kamera), Rene Paulokat (ses) ve Gerit Ziegler'den (prodüksiyon) oluşan ekip, vahşetten yakınlarını kaybeden ve yaralı kurtulan Arslan ailesinin portrelerinin belgeselin temelini oluşturacağını açıkladılar.

22'yi 23'e bağlayan Kasım 1992'de Lars Christiansen ve Michael Peters isimli iki neonazinin kundakladığı Mühlenstrasse'deki evde yaşamlarını yitiren Bahide Arslan (51), Yeliz Arslan (10) ve Ayşe Yılmaz'ın (14) geride bıraktıkları yakınlarıyla Mölln, Hamburg ve memleketleri Samsun'da çekimler yapılacağını söyleyen Malou Berlin, filmin 90 dakikalık olacağını söyledi.

Belgeselin yaşanan vahşetin polisiye ve siyasi yönünden ziyade Arslan ailesinin bugünkü yaşamını ve aile üzerinde halen bulunan vahşetin etkilerini anlatacağını ifade eden yönetmen Berlin, „Ben berlin'de yaşıyorum. 16 yıl önceki vahşet beni derinden etkiledi. Türk arkadaşlarımın gibi ben de şoke olmuştum.

O dönemde konu hakkında kitap yazmaya karar verdim. Kitabı yazmak için olayı ağır yaralı olarak atlatan İbrahim Arslan ile görüşürken, o bana 'Neden kitap? Belgesel film çekin. Daha hiç kimse çekmedi' dedi. Yaptığım araştırmada gerçektende Mölln vahşeti üzerine sadece bir 20 dakikalık polisiye belgeseli nitelikteki bir filmden başka bir şey olmadığını gördüm ve film çekmeye karar verdim.

Filmde söz vahşeti ağır yaralı atlatan Bahide Arslan'ın torunu İbrahim, gelini Havva'nın yanı sıra oğlu Faruk Arslan ve diğer yakınlarının olacak. Onlar bugün nasıl yaşıyorlar, vahşetin etkileri nelerdir? Bu amaçla İbrahim, Havva ve Faruk Arslan ile çekimleri tamamladık' dedi.

TÜRKİYE ÇEKİMLERİ İÇİN DESTEK ARIYOR

Belgeselin Almanya ayağına ilişkin çekimlerin önemli bölümlerinin bittiğini söyleyen Malou Berlin, vahşet kurbanlarının memleketi Samsun'daki çekimler için maddi kaynak sorununu tam olarak çözemediklerini ifade ederek, sponsor arayışı içinde olduklarını kaydetti.

Berlin, „Samsun'da yapılacak olan çekimlere Arslan ailesinin Almanya'daki fertleriyle beraber gideceğiz' diye konuştu. Vahşette annesi, kızı ve yeğenini kaybeden Faruk Arslan, tüm dünyada büyük nefret uyandıran vahşet hakkında şimdiye kadar hiç bir belgesel hazırlanmadığını kaydederek, „İlk kez bu belgeselde bizim görüşlerimiz, 16 yıl sonraki yaşamımız anlatılacak' dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!