Modern Vatandaşlık Yasası resmi gazetede

Güncelleme Tarihi:

Modern Vatandaşlık Yasası resmi gazetede
Oluşturulma Tarihi: Mart 26, 2024 14:20

Almanya’da yaşayan göçmen kökenlilerin ve Türklerin uzun yıllardır hayalini kurduğu çifte vatandaşlığa imkân tanıyan ‘Modern Vatandaşlık Yasası’ 27 Haziran’dan itibaren yürürlüğe giriyor. Önce Federal Meclis ardından Eyaletler Meclisi’nde onaylanan yasa, Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’in imzalamasından sonra bugün itibariyle resmi gazetede yayımlandı. Yasa, Steinmeier’in imzasından 3 ay sonra yasa yürürlüğe giriyor.

Haberin Devamı

FEDERAL hükümetin hazırladığı ‘Modern Vatandaşlık Yasası’nda temel değişiklikler şunlar:
* Vatandaşlığa geçiş süresi kısaltılıyor. Buna göre, geçerli yasadaki sekiz yıl yerine beş yıllık bir ikamet süresinden sonra Alman vatandaşlığına geçmek mümkün olacak. Hatta özel entegrasyon başarıları durumunda üç yıl sonra bile Alman vatandaşlığına başvurulabilecek.
* Özellikle Almanya’da yaşayan Türk toplumunu yakından ilgilendiren gelişme ise çoklu vatandaşlığa imkân tanınması. Yasanın yürürlüğe girmesinden sonra Alman vatandaşlığına geçecek bir kişi Türk vatandaşlığından çıkmak zorunda kalmayacak. Aynı şekilde önceki dönemde Alman vatandaşlığına geçtikten sonra Türk vatandaşlığını kaybedenler de yeniden Türk vatandaşı olabilecek.
* Yabancı bir ebeveynin çocuğunun Almanya’da doğum yoluyla otomatik olarak Alman vatandaşlığına geçmesi için gerekli olan ‘ebeveynlerden birinin Almanya’da ikamet süresi de’ sekiz yıldan beş yıla indirilecek. Çocuklar için opsiyon düzenlemesi tamamen kaldırılacak.
* Ancak vatandaşlığa kabul için bir ön koşul getirildi. Alman vatandaşı olacaklar Anayasa’nın özgür demokratik temel düzenine bağlı olduklarını beyan edecekler. Yani ‘Yahudi karşıtı, ırkçı veya diğer insanlık dışı eylemlerin’ Anayasa’nın insan onuru güvencesiyle bağdaşmadığını ve özgür demokratik temel düzenini ihlal ettiğini açık hale getirecek.

Modern Vatandaşlık Yasası resmi gazetede

Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier

Haberin Devamı

* Yasa tasarısı ayrıca vatandaşlığı veren kurumların, başvuran kişinin Yahudi karşıtı, ırkçı ya da diğer insanlık dışı nedenlere dayanan cezai mahkumiyetleri olup olmadığını savcılıklardan öğrenebilmesine olanak tanıyor.
* Ayrıca çok eşli evlilik durumunda ya da kişinin Anayasa’da belirtilen kadın ve erkek eşitliğini göz ardı ettiğinin belli olması halinde vatandaşlığa geçişi kabul edilmeyecek.
* En önemli konulardan biri ise başvuru sahibinin kendi geçimini sağlıyor olması. Sosyal yardım veya iş arayanlar için verilen İşsizlik Parası adındaki temel yardım alanlar vatandaşlığa kabul edilmeyecek. Ancak bu konuda istisna da uygulanacak. Buna göre son iki yıl içinde en az 20 ay tam zamanlı bir işte çalışmış olan kişiler ve tam zamanlı çalışan bir kişi ve bir çocukla birlikte bir aile içinde yaşayan kişiler de diğer şartları yerine getirmesi durumunda Alman vatandaşlığına geçebilecek.
* 1974’ten önce Federal Almanya Cumhuriyeti’ne veya 1990’dan önce eski Doğu Almanya’ya giriş yapmış olan misafir işçiler ve sözleşmeli işçiler için de istisnalar getiriliyor.
* Yasa tasarısına göre, misafir işçiler ve sözleşmeli işçiler vatandaşlığa kabul sınavına girmek zorunda değil. Bu durumda olanların sadece sözlü olarak Almanca dil becerilerini kanıtlamaları yeterli olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!