Minareden sonra sınırdışı

Güncelleme Tarihi:

Minareden sonra sınırdışı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 2010 10:51

Aşırı sağcı İsviçre Halk Partisi SVP, başlattığı yeni bir girişimle halkın yabancılar ve ilticacılar konusunda ne düşündüğünü ortaya koymak istiyor.

Haberin Devamı

İSVİÇRE'nin minare karşıtlığı ve yabancı düşmanı duruşuyla tanınan aşırı sağcı Halk Partisi (SVP), yeni bir ayrımıcılığa daha imza atmaya hazırlanıyor. İsviçre halkının yabancılar ve ilticacılar hakkında neler düşündüğünü ortaya koymak isteyen SVP, içinde 10 sorunun yer aldığı formu ülke genelinde evlere bir gazeteyle birlikte dağıtmaya başladı. Dün posta yoluyla evlere ulaştırılan sorgu formuyla ilgili açıklama yapan SVP, "Bu yolla halkımız, yabancılarla ilgili konulardaki görüşlerini dile getirme fırsatı yakalamış olacak" dedi. SVP Genel Sekreteri Silvia Baer, yaptıkları aksiyonun maliyeti hakkında bilgi vermedi.

Referanduma hazırlık
SVP, soru formundan alacağı neticeye dayanarak, İsviçre'deki sosyal sistemi suiistmal eden ve şiddete başvuran yabancıların sınır dışı edilmesini öngören bir referandum girişiminde bulunup bulunmamaya 28 Kasım 2010 tarihinde karar verecek.

İsviçre'de suç işleyen yabancıların geri yollanması Federal Komisyon tarafından geçen şubat ayında reddedilmişti. SVP'nin isteği ile federal meclis komisyonuna getirilen suç işleyen yabancıların geldikleri ülkelere geri gönderilmesi yolundaki önerisi Federal Komisyon'da reddedilerek meclise gönderilmesine gerek olmadığı yolunda karar almıştı.

İnsan haklarına aykırı
SVP, sürekli gündeme getirdiği suç işleyen yabancıların geldikleri ülkelere geri yollanması, bu suçluların burada cezalarını çekmesinin İsviçre ekonomisine olumsuz etki yaptığını ve bu suçluların cezalarını çektikten sonra serbest kalınca kısa bir süre içinde tekrar suç işlediklerini, onun için bu kişileri geldikleri ülkelere yollanmasının gerektiğini savunarak teklifi Federal Komisyon'a getirmişti. Komisyon, teklifin insan haklarına ve uluslararası anlaşmalara ters düştüğünü, suç işleyenlerin cezalarını burada çektikten sonra nerede yaşamak istediklerini kendilerinin karar vermesi gerektiğini açıklamıştı.

Formda yer alan sorular
- İsviçre'nin AB ile "kişilerin serbest dolaşım" konusundaki görüşmeler kesilip, ülkemizi koruyan yeni görüşmeler başlatılsın mı?
- Serbest dolaşımla ilgili görüşmeler kesilip, yeni görüşmeler de başlatılmasın mı?
- Vatandaşlık başvuruları reddedilen yabancılara itiraz hakkı kaldırılsın mı?
- İsviçre vatandaşlığına geçen yabancılar için bir deneme süresi verilsin mi?
- Uzun süreyle sosyal yardım alan yabancıların yerleşme izinleri iptal edilsin mi?
- Sadece dilimizi bilen yabancılar aile birleşimi yoluyla ülkemize gelsin mi?
- Suç işleyen yabancılar, sınır dışı edilsin mi?
- Göç yoluyla gelecek olan yabancılar, ülkemize olan bağlılıklarını yazılı beyan etsinler mi?
- Yasa dışı yollardan ülkemize gelen yabancılar sınır dışı edilsin mi?
- Sosyal sistemimizi suiistimal ve yabancılar kanununu ihlal eden yabancıların ihbar edilebileceği bir telefon hattı kurulsun mu?

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!