Mimar ve mühendislere yakışan 100’üncü yıl etkinliği

Güncelleme Tarihi:

Mimar ve mühendislere yakışan 100’üncü yıl etkinliği
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2023 14:51

Cumhuriyetimizin 100’üncü yılını bilimsel ve kültürel etkinliklerle kutlayan kurumlar arasında merkezi Frankfurt’ta olan Türk Mühendis ve Mimarlar Birliği Almanya (TMMB) da yer alıyor. TMMB’nin cumhuriyetin kuruluşunun ve aynı zamanda Ankara’nın başkent oluşunun 100’üncü yılı dolayısıyla Frankfurt’taki kültür merkezlerinden ‘Zentrum am Bügel’de gerçekleştirdiği geniş kapsamlı konferans ve etkinlikte modern Ankara’nın ilk yıllarındaki kentleşmeye katkısı olan Alman mimarlar ve eserleri tanıtıldı.

Haberin Devamı

‘ERKEN Cumhuriyet Dönemi Ankarası’nda Alman Mimarlar’ başlıklı geniş kapsamlı konferansın gerçekleştirildiği mekânda açılan sergiyi Frankfurt Türk Kültür Merkezi’nde ziyaret etmek mümkün. ‘Cumhuriyetin Başkenti Ankara’da Alman Mimarlar’ sergisi 16 Aralık’a kadar devam edecek. TMMB’nin düzenlediği konferans ve sergide 1920’lerden itibaren Carl Christoph Lörcher, Hermann Jansen, Werner Issel, Martin Elsaesser, Bruno Taut, Bernhard Pfau ve Paul Bonatz gibi mimarların Ankara’daki inşa sürecine katkıları ele alındı. Yeni Türkiye Cumhuriyeti’nin modernleşme göstergesi olarak kabul edilen, Ankara’nın yapılı çevresinin oluşum sürecinde Alman mimarların rolünün incelendiği konferansta, aynı zamanda Türkiye ile Almanya arasında geçmişten gelen bağlar da vurgulandı.

Mimar ve mühendislere yakışan 100’üncü yıl etkinliği

Mimar ve mühendislere yakışan 100’üncü yıl etkinliği

Mimar ve mühendislere yakışan 100’üncü yıl etkinliği
Mimar ve mühendislere yakışan 100’üncü yıl etkinliği
‘ALMANYA’DAN SEVGİLERLE’
ODTÜ Mimarlık Bölümü’nde Mimarlık Tarihi öğretim üyesi Prof. Dr. T. Elvan Altan’ın ‘Erken Cumhuriyet Dönemi Ankara’sında Alman Mimarların Planları ve Tasarımları’ konulu konuşmasıyla başlayan konferans, yine aynı bölümden Kültürel Mirası Koruma öğretim üyesi Dr. Özgün Özçakır’ın ‘Kültürel Miras Nesnesi Olarak Alman Mimarların Ankara’daki Eserleri ve Korunması’ başlıklı sunumuyla devam etti. Bir grup kent gezgini tarafından kurulan ‘Urbanwalks.ankara’nın kurucularından, bu arada bir Ankara ansiklopedisi de yazan Cem Dedekargınoğlu ise, bu proje için geliştirdikleri ‘Almanya’dan Sevgilerle’ adlı kent yürüyüşünden söz etti ve bu yürüyüş rotası üzerindeki binaları tanıttı. TMMB’nin Cumhuriyet’in ve Ankara’nın başkent oluşunun 100. yılında, kuruluş ve inşa dönemini irdeleyen bu etkinlikleri, dönemin kentleşme bilincini de içeren temel değerlerini yaygınlaştırmayı, bu eserlerin kültürel miras öğeleri olarak günümüzde korunması ve geleceğe aktarılması yönünde farkındalık yaratarak toplumsal belleği güçlendirmeyi ve kültürel sürekliliğe katkı sağlamayı hedefliyor.

BAKMADAN GEÇME!