Milletvekili sayısını azaltma önerisi

Güncelleme Tarihi:

Milletvekili sayısını azaltma önerisi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2011 14:46

İtalya’da merkez sağ hükümetin küçük ortağı Kuzey Birliği Partisi’nden Normları Sadeleştirme Bakanı Roberto Calderoli’nin, senatör ve milletvekili sayılarını azaltacak anayasa değişiklikleri gündeme getirmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

Başbakan Silvio Berlusconi liderliğindeki merkez sağ hükümetin koalisyon ortağı Kuzey Birliği Partisi, geçen Perşembe Senato’dan Cuma günü de Temsilciler Meclisi’nden onay alan tasarruf paketini birtakım anayasa değişiklikleriyle desteklemek niyetinde.

Normları Sadeleştirme Bakanı Calderoli’nin gündeme getirdiği anayasanın bazı maddelerinde değişiklik teklifi, tasarruf paketinde en çok eleştirilen konulardan biri olan politikacılara dokunulmamasına cevap vermeyi amaçlıyor.

Calderoli’nin bugün yapılacak ön bakanlar kurulu toplantısında gündeme getirmeyi planladığı değişikliklerde, halen 315 sandalyeli Senato ile 630 sandalyeli Temsilciler Meclisi’nin sandalye sayılarını 250’ye indirerek, parlamenter sayısını toplam 500 yapmak hedefleniyor. Aylık 15 bin euro civarında olan milletvekili maaşlarında da birtakım düzenlemelere gidilmesi öngörülüyor.

Milletvekili maaşlarının meclisteki oturumlara katılma sıklıklarına göre ayarlanması düşünülüyor. İdari anlamda da anayasada değişiklikler öngören teklifte, senatonun yetkisinin azaltılarak, hükümet için yapılan güven oylamasının sadece Temsilciler Meclisi’nde yapılması öngörülüyor. Cumhurbaşkanı seçilebilme yaşını 50’den 40 indiren düzenlemede, senatör seçilebilme yaşı da 21’e çekiliyor. Değişikliklerde, başbakana bir bakanı görevden alıp, yerine yenisini aday gösterme yetkisinin de verilmesi yer alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!