Milletvekili sayısı sabit kalacak

Güncelleme Tarihi:

Milletvekili sayısı sabit kalacak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 2022 10:38

Almanya’daki seçim sistemi nedeniyle sabit olmayan milletvekili sayısı, son seçimlerden sonra 736’ya çıktı. SPD, Yeşiller ve FDP’den oluşan koalisyon hükümeti seçim sisteminde yapılacak değişiklikle milletvekili sayısını 598 olarak sınırlandırılmak istiyor. Ancak mevcut sistemin en çok yaradığı CDU/CSU, iktidarın bu önerisine karşı çıkıyor.

Haberin Devamı

HÜKÜMET, seçim bölgesi sayısının azaltılmasına CDU/CSU karşı çıktığı 299 seçim bölgesinin sabit kalacağı bir öneri sundu. Buna göre, direkt adayların belirlendiği ilk oylarda bir parti çok fazla direkt aday çıkartma hakkı elde ederse, o zaman en az oyu alan direkt aday veya adayları Meclis’e giremeyecek. Böylelikle diğer partilere de ‘dengeleme’ amacıyla ilave milletvekili hakkı tanınmayacak ve Meclis’teki milletvekili sayısı 598’i geçmeyecek. Öneriyi, Federal Meclis tarafından seçim yasasında reform yapmak ve parlamento çalışmalarını modernize etmek için kurulan komisyondaki Sebastian Hartmann (SPD), Till Steffen (Yeşiller) ve Konstantin Kühle’den (FDP) sundu. Hartmann, bunun kişisel önerileri olduğunu belirtirken, “Böylelikle gereksiz büyük, işlevsiz ve masraflı Meclis dönemi sona erecek” dedi.

Haberin Devamı

‘DEĞERSİZLEŞTİRİYORLAR’
Ancak CDU/CSU bu öneriyi eleştirdi. CSU milletvekili Michael Frieser, Frankfurter Allgemeine Zeitung’a yaptığı açıklamada, teklifin, ‘aslında zaten kazanılmış olan seçmenlerin tahsis edilmemesinin iyi bilinen bir modeli’ olduğunu söyledi. CDU/CSU Meclis Grubu Sekreteri Thorsten Frei, koalisyonu, seçim bölgesi fikrini değersizleştirmekle suçladı. CDU’lu politikacı, üç milletvekilinin seçim komisyonunun görüşmelerini bu şekilde aktarmalarını da eleştirdi. Aşırı sağcı parti AfD ise hükümetin, kendilerinin geçtiğimiz yasama döneminde yaptığı öneriyi yeniymiş gibi sunduğunu belirtti.

BAKMADAN GEÇME!