Miğde ağrısı aileyi golfcü yaptı

Güncelleme Tarihi:

Miğde ağrısı aileyi golfcü yaptı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2008 15:46

Almanya'nın Koblenz yakınlarında yaşayan iki çocuklu Sarı ailesi profesyonel golf ile adlarını duyurdu. Ailenin 13 yaşındaki kızı Yasemin Sarı, eyalet, Almanya birinciliklerinden sonra İskoçya'da düzenlenen dünya Avrupa şampiyonasında birinci oldu.

Haberin Devamı

Almanya'nın Koblenz yakınlarında bulunan Jakobsberg Golf kulübünde golf öğretmeni olarak çalışan Yusuf Sarı, eşi Hülya, kızları Yasemin (13) ve oğulları Deniz Can Cem (11) profesyonel golf sporunda dünya çapında adlarını duyurdu. Baba sayısız ödül yanı sıra Jamaika'da düzenlenen dünya kupasında ikinci oldu. Anne Hülya golf kulübünün düzenlediği yarışmada peş peşe üç defa kadınlar kategorisinde birinciliği elde etti. Yasemin'in ve Deniz'in ise dört yaşından bu yana çok sayıda şampiyonlukları var. İki kardeş, eyalet birincisi ve eyaletin asları arasına girdi. Yasemin iki defa Almanya bir defa Avrupa birinciliğine sahip. Yasemin geçtiğimiz aylarda Amerika'da düzenlenen dünya şampiyonasında ise sakatlığına rağmen en iyi 170 golfcü arasından ilk 20'ye girmeyi başardı. ABD özel okulları Yasemin'in peşine düştü. Aileyi antrenman yaptıkları golf sahasında ziyaret ettik. Yoğun tempoya sahip aile hakkında anneden golf maceralarını dinledik.

Avrupa genelinde ve özellikle Almanya'da yaşayan Türkleri çok değişik meslek ve spor dallarında tanıdık. Ancak ilk defa bir aileyi bir spor alanında böylesi başarılı bir şekilde karşımıza çıkıyor. Ailece golf oynuyorsunuz. Sadece hobi olarak değil, profesyonel alanda boy gösteriyorsunuz. Çocuklar adeta anne karnında golf ile tanışmış. Baba burada golf öğretmeni. Aileyi ve golf merakını sizin ağzınızdan öğrenelim?

"Eşim Yusuf üç yaşında Almanya'ya gelmiş. Kendisi Kırklarelili. Ben 11 yaşında Almanya'ya geldim. Tekirdağlıyım. Almanya'da işçi ailesi çocuklarıyız. Eşim otomobil tamirciliği üzerine meslek eğitimi yaptıktan sonra bu sektörde çalıştı. Bende çalışıyordum. Eşim aşırı stresten dolayı miğdesinden rahatsız oldu. Doktor eşime, 'İşini değiştir' tavsiyesinde bulundu. Bunun üzerine inşaat sektöründe çalışmaya başladı. Ancak rahatsızlığı burada da devam etti. O sıralarda 28 yaşlarında idi".

Golf hayatınıza nasıl girdi?

"Aslında golf bu miğde rahatsızlığından sonra tam anlamıyla hayatımıza girdi. Eşimin oturduğu bölgede golf kulübü varmış. Eşim boş zamanlarında golf kulübünde çalışmış. Golf oynamış. Golf yapanların çantasını taşımış, yardımcı olmuş. Harçlığını kazanmış. Golf ile amatör bir şekilde ilgilenmiş. Miğde ağrısından sonra eşimle birlikte, 'Ne yapabiliriz' diye düşünmeye başladık. Eşim golf öğretmenliği dalında meslek eğitimi yapmaya karar verdi. Üç yıllık meslek eğitimini tamamlayınca bu işe başladı. Yani miğde ağrısı sonucunda bu işe profesyonel bir şekilde adım atılmış oldu"

Sizin merakınız nereden kaynaklanıyor?

"Eşim ile birlikte turnuvalara gittim. Spor beni sardı. Kendimi bu sporun içinde buldum. Çocuklar ise zaten annelerinin karnında golf sahasındaydı".

Çocuklar oldukça başarılı. Golf sporuna siz mi yönlendirdiniz?

"Golf ile ilgilendiğinizde bu spor bütün vaktinizi alıyor. Yarışmalardı, turnuvaydı derken hafta içi ve sonunda devamlı golf sahalarındasınız. Zaten mekanlar çok güzel ve doğanın göbeği. Çocuklar buralarda büyüdü. Kendileri ilgi duydu. Biz oynasınlar, zaman geçirsinler. Sokakta olacaklarına doğanın içinde olsunlar istedik. Ancak çocuklar bu işi oldukça ciddiye aldılar. Profesyonel bir şekilde ilgilenmek istediler. Başardılar da"

Anne ve babanın ödülleri var. Çocuklarda bir hayli başarılı. Bize aldığınız ödüllerin en önemlilerini sayar mısınız?

"Eşimin Jamaika'da düzenlenen dünya turnuvasında ikinciliği var. Ben kulübün düzenlediği turnuvada üç yıl boyunca peş peşe birinci oldum. Her iki çocuğum dört yaşından itibaren katıldıkları yarışmalarda genelde altın madalya aldılar. Altın madalyayı bir puanla kaçırdıkları da oldu. İkisi de Rheinland Pfalz Eyaleti as gurundalar. Deniz yaşına göre çok başarılı. Yasemin ise 13 yaşında olduğu için daha fazla yarışmalara katılabildi. İki Almanya, bir Avrupa birinciliği var. Amerika'ya davet edildi. Dünya kupasında Almanya'yı temsil etti. Ancak turnuva öncesi talihsiz bir kaza geçirdiği için ayağı haftalarca alçıda kaldı. Yinede turnuvaya katılmaktan vaz geçmedi. Ağrı kesicilerle katıldığı turnuvada dünyanın en iyi 170'i arasında ilk 20'ye girdi. Bu dikkat çekti. Amerika'da Florida'da özel bir spor okulu ona burs teklif etti. Ancak biz kızımızdan ayrılamadık. Teklifi red ettik"

Golf sporu zenginlerin sporu olarak bilinir. Sizlerle görüşmek için buradayım. Haftanın ortası olmasına rağmen birçok golf meraklısı burada. Zengin ve bol zamanı olanların sporu olduğu izlenimi doğuyor. Bu doğru mu?

"Artık değil. Golf sahaları çoğaldı. İmkanlar arttı. Almanya'da golf orta gelirlinin sporu haline geldi. Yılda 500 Euro ödeyerek yapacağımnız bir üyelikle Almanya'nın her yerinde bulunan kulüplerde golf oynamanız mümkün. Sadece günlük kullanma ücreti ödersiniz. Beş yüz Euro çok para değil. Bir paket sigaranın beş Euro olduğunu düşünürseniz, her gün bir paket sigara içtiğinizde üç ayda 500 Euro ile kendinizi zehirliyorsunuz. Golf malzemelerini de 600 Euro'ya temin etmeniz mümkün. Yani bu zengin sporu değil artık"

Golf sporunu spor olarak görmeyenler var. Buna ne dersiniz?

"Golf bütün bedeninizle, beyninizle ve ruhunuzla yapılan bir spordur. Yüzde yüz konsantre olamayan kişi başarılı olamaz. 18 delik var. Bunları tamamlamanız için 8 ile 10 km arası yol yapıyorsunuz. Açık havadasınız. Oyun 4 ile beş saat arasında sürüyor. Her vuruş yüzde yüz konsantre istiyor. Spor değil diyen bir defa denesin, sonra tekrar konuşalım"

Siz neden golfu tercih ettiniz?

"Dağ başında yeşillikler arasında kafanızı dinliyorsunuz. Bu sporda kendinizle başbaşasınız. Her vuruş yüzde yüz konsantre istiyor. Günlük hayatın stresinden kurtulmayı, kafanızı boşaltmayı öğreniyorsunuz. Spordan sonra eve gittiğinizde vücudunuz ve zihniniz dinlenmiş bir şekilde başınızı yastığa koyuyorsunuz".

Türkler arasında bu sporu yapanlarda artış var mı?

"Son zamanlarda dikkatimizi çekiyor. Gençler ve çocuklar ilgi duymaya başladı."

Golf sporuna merak saranlara ne gibi tavsiyelerde bulunursunuz?

"Malzemeleri uygun fiyata temin etmek mümkün. Sonra bir kulübe VGC üyeliği, yanı uzaktan üyelik şeklinde üye olarak Almanya genelinde bütün kulüplerde oynama hakkını elde edin. Böylelikle yıllık 500 Euro'ya üye olmuş olursunuz. Sonra mutlaka ders alınmalı. İlk altı ay haftada iki saat, daha sonra da haftada bir saat minimum ders alınmalı. Bir yıl içinde turnuvalara katılma düzeyinde sporu öğrenmiş olursunuz. Elbette ilgi gösterirseniz"
TÜRK BAYRAÐI DİKKAT ÇEKİYOR

Bütün aile fertlerinin Türk ve Alman bayrağı ile golf oynaması dikkatimi çekti.

"Biz ailece Alman vatandaşıyız. Ancak anavatanımıza bağlılığımızdan bir şey kaybetmedik. Çocuklar 18 yaşına kadar hangi vatandaşlığı seçeceklerine karar verecekler. Turnuvalarda kulüpler kendi trikolarını giymeyi şart koşmadığı sürece iki vatanımızın bayrağı ile oynuyoruz. Kızım Amerika'da Almanya adına dünya kupası için mücadele ettiği sırada da Türk ve Alman bayrağı ile yarıştı. Çocukların gönlü Türkiye için de sahalara çıkmakta. 2012 yılında dünya golf turnuvası Türkiye'de gerçekleşecek. Kızımın en büyük hayali Anavatanında Türkiye için golf oynamak. Türkiye buna fırsat tanırsa bu bizim için büyük bir mutluluk olacaktır"







Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!