Meslek eğitiminde fırsatlar diyarı Baden-Württemberg

Güncelleme Tarihi:

Meslek eğitiminde fırsatlar diyarı Baden-Württemberg
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2015 15:04

2015-2016 meslek eğitimi döneminin başladığı eylül ayı itibariyle Baden-Württemberg Eyaleti’nde 40 bini aşkın genç meslek eğitim sözleşmesi imzaladı.

Haberin Devamı

İŞ HAYATINA İLK ADIM

Gençler, aldıkları meslek eğitimiyle, iş hayatına ilk adımlarını atıyorlar. Bu yolu tercih eden gençlerin üçte ikisini aşkın bölümü başarıyla iş hayatına giriyor. Eyalet İstatistik Dairesi’nin verilerine göre, kalifiye elemanların işsiz kalma ihtimali, mesleksiz olanlarla kıyaslandığında dört kat daha düşük.
Baden-Württemberg Eyaleti Maliye ve Ekonomi Bakanı Nils Schmid, konuyla ilgili şunları söylüyor: “Meslek eğitimi, gençlerin hayata bakış açılarını değiştiriyor, ekonomimiz için gerekli olan kalifiye elemanların yetişmesini güvence altına alıyor.”

Meslek eğitiminde fırsatlar diyarı Baden-Württemberg


KENDİMİ İŞİME VERİYORUM

Sıvacı olan babasına işte ara sıra yardımcı olan Talip, bu sayede baba mesleğine ısındı ve bu dalda meslek eğitimine başladı. Özellikle binaların dış cephelerinin mantolamasında kullanılan strafor levhaları titizlikle ölçüp kesmeyi ve duvar kaplamayı çok sevdiğini anlatan Talip, “Çalışırken kendimi tamamen işime verebiliyorum” diyor.

TECRÜBEM ARTTIKÇA GÜVENİM DE ARTIYOR

Sabrina ise sayılarla uğraşmayı sevdiği için bankacılık meslek elemanı olmaya merak saldı. İlk etapta bu dalda staj yaptı, ardından da meslek eğitim yeri bulmak için kolları sıvadı. Bu işte çalışırken banka müşterileriyle diyaloğa girmek ona çok farklı geliyor ve heyecan veriyordu. Çalışırken zaman zaman zor anlar yaşadığını itiraf eden Sabrina, iş tecrübesi arttıkça özgüveninin de arttığını belirtiyor.

İNSANLAR İÇİN ÇALIŞMAKTAN HOŞLANIYORUM

Marcial da insanlarla diyaloğa çok önem veriyor. Teknik konulara da ilgi duyan genç, lise eğitiminden sonra Sağlık ve Hasta Bakım Uzmanlığı mesleğini yapmaya karar verdi. İnsalarla ve insanlar için çalışmaktan hoşlandığını anlatan Marcial, ileride bu dalda yüksek öğrenim kapısının açık olduğunu vurguluyor.

Gençleri meslek eğitimine yönelten birçok neden var. Talip, Sabrina ve Marcial, meslek eğitimi gören gençlerden sadece üçü. Bu yılki meslek eğitim döneminin başladığı eylül ayı itibariyle Baden-Württemberg Eyaleti’nde 40 bini aşkın genç, sanayi, ticaret ve hizmet sektörlerinde meslek öğrenme yolunda ilk adımı atıp eğitim sözleşmesi imzaladı.

Gençlerin önünde resmi olarak tanınan, inşaatlarda kullanılan kepçe veya vinç gibi ağır iş makine operatörlüğünden bilişim uzmanlığı ve tercümanlığa, boyacılıktan sosyal danışmanlığa, metalden özel parça hazırlayan freze makine opertörlüğüne kadar 330 meslek dalı arasında tercih yapma şansı bulunuyor.

SORUMLULUK VE ÖZGÜVEN

Sağlık ve Hasta Bakım Uzman adayı Marcial, çırak olarak çalışma ekibinde yer almak için çaba gösterdiğini belirterek, “Bana verilen küçük görevleri tek başıma yerine getirmek öğretici oluyor” diyor. Talip ise bu sayede gençlerin hem sorumluluk almayı öğrendiklerini hem de sorumluluk hislerinin güçlendiğini söylüyor. Hata yapmanın ve işleri aksatmanın getireceği ağır faturanın bilincinde olduğunu belirten Talip, “Kendimi şimdi daha sorumlu hissediyorum” diyor. Meslek eğitimi sadece sorumluluk almayı öğretmekle kalmıyor, aynı zamanda gençlerin, başarı elde ettikçe özgüvenlerinin de artmasını sağlıyor.

850 EURO’DAN BAŞLIYOR

Meslek öğrenen gençler, ister okula gitsinler isterlerse bir işletmede çalışsınlar, çırak aylığı alıyorlar. Örneğin endüstriyel mekanik dalında meslek öğrenen bir genç, birinci eğitim yılında 850 Euro’dan başlayan çıraklık aylığını, ikinci ve üçünçü yılda zamlı olarak alıyor. Ağır iş makinesi operatörlüğünde ise çırak aylığı bin 300 Euro’yu bulduğuna sevinen gençler, “İnsan kendi parasını kendisi kazanınca mutlu oluyor” diye duygularını ifade ediyorlar.

FIRSAT KAPILARI AÇIK

Talip, sıvacılık mesleğini öğrenme kararından pişmanlık duymadığını, hatta çıraklıktan sonra ustalığa adım atmak istediğini, ileride de kendi işyerini kurmayı hayal ettiğini söylüyor. Sabrina da, severek yaptığı bankacılık meslek elemanı eğitiminden sonra, bu dalda kendini geliştirmek için birçok fırsat kapısının açık olduğunu söylüyor: “En azından çalıştığım kuruluşta kendimi geliştirmek için çok sayıda seçeneğim var. Bize bu konuda çok destek veriliyor.”

Bankacılık meslek elemanı eğitimini tamamlayanların, mesleki geliştirme eğitimlerine katılarak banka meslek uzmanlığına (Bankfachwirt) ve akabinde banka işletmeciliğine kadar yükselebilir. Meslek eğitiminden sonra üniversitede işletme bölümünde öğrenim görme imkanı da bulunuyor.

Meslek eğitiminde fırsatlar diyarı Baden-Württemberg



BAŞVURULAR ARTIYOR

Meslek eğitim danışmanları, göçmen kökenli gençleri ve ailelerini, Almanya’daki meslek eğitimi sistemi ve meslekler hakkında kendi anadillerinde bilgilendirirken, meslek sahibi olmanın getirdiği fırsat ve avantajları da anlatıyorlar. Danışmanlar, bilgilendirme hizmetiyle de kalmıyor, gençlere meslek eğitimi için uygun işletme bulmada da yardımcı oluyor ve eğitim süresince desteklerini esirgemiyorlar. Bu nedenle meslek danışmanları özellikle sonbahar aylarında büyük bir iş yoğunluğu yaşıyorlar. Bu dönemde Baden-Württemberg Eyaleti’nde bir yandan onbinlerce genç meslek eğitimine başlarken, aynı zamanda gelecek yıl için uygun bir meslek eğitimi yeri arayışına giren gençlerin başvuruları artıyor.

DAHA FAZLA BİLGİ İÇİN:

Türk kökenli gençler ve aileleri, internette meslek eğitimiyle ilgili A’dan Z’ye tüm bilgilere ulaşabilir. Çeşitli meslek eğitim dalları, uygun meslek seçimi ve başvuru yöntemini öğrenmek için www.meslek-bw.de internet adresini tıklamak yeterli.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!