Mesleğe dönüş kararı sevindirdi

Güncelleme Tarihi:

Mesleğe dönüş kararı sevindirdi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2009 15:30

Almanya'da Bakanlar Kurulu'nun yurtdışında alınan diplomaların eşit sayılmasına onay vermesi, yıllardır kendi mesleğini yapamayıp mağdur olan binlerce Türk'e umut oldu.

Haberin Devamı

Almanya'da aralarında çok sayıda Türk'ün de olduğu yaklaşık 500 bin kişiyi ilgilendiren kararı değerlendiren vatandaşlar "Diplomalarımız tanınmadığı için yıllardır mesleğimizi yapamıyoruz. Başka işlerde çalışmak zorundayız. Umarız Almanya somut adımlar atıp artık bu mağduriyeti ortadan kaldırır" dediler. Almanya'da alınan ve 1 Ocak 2011'de hayata geçmesi beklenen uygulama Avrupa'daki diğer ülkelerdeki Türkler'i de heyecanlandırdı.

Biz de bekliyoruz

Örneğin Fransa'da yaşayan ve diploması kabul edilmediği için sıkıntı çeken Türkler "Almanya'dan sonra Fransa'nın da benzer adımlar atmasını bekliyoruz. Biz de kendi mesleğimizi yapmak istiyoruz" diye konuştular.
Almanya, yüzbinlerce kişinin yurtdışında aldıkları diplomaları eşit sayılmadığı için nitelikleriyle bağdaşmayan işlerde çalışmalarını engellemeyi amaçlıyor. Yurtdışında yapılan meslek eğitimi diplomalarının aynı şekilde ülke genelinde eşit sayılması da öngörülüyor. Eğer uygulama hayata geçerse herkes, başka bir meslekte çalışsa bile yurtdışında aldığı diplomanın eşit sayılması hakkına sahip olacak.

Çay eksperi ama kebap satıyor

TÜRKİYE'de üniversite bitirip Almanya'ya gelenler, diplomaları tanınmadığı için yıllardır başka işlerde çalışmak zorundalar. Karadeniz Üniversitesi Çay Eksperliği bölümünü bitiren Şanlıurfalı Salih Dağ (36), diplomasını Alman makamlarına tanıtmak için uzun yıllar zorlu bir mücadele verdiğini ancak başarılı olamadığını belirtti. Köln Weidengasse'deki Mangal Restora'nın sahibi Dağ, "Kendi alanımızda iş yapamadık. Şuan gastronomi alanında çalışıyorum. Diplomaların tanınması gerçekten büyük bir mağduriyeti ortadan kaldıracak. Bence tanınmaması insan haklarına da aykırı. Çünkü Türkiye'deki eğitim sistemi bugün Avrupa'daki eğitim sistemine eşdeğer düzeyde" dedi.

Almanya'nın menfaatine

Boğaziçi Üniversitesi'nde Turizm Otelcilik'ten mezun olan Süha Ağdanıç (45), diploması Almanya'da tanınmadığını için antika ve hediyelik eşya dükkanı açtı. Ağdanıç “İstanbul Üniversitesi'nin kuruluşu savaş dönemine denk gelir ve bu üniversiteyi Alman profesörler kurmuştur. Kendi kurdukları üniversiteden mezun olan kişilerin diplomasını tanımıyorlar. Almanya'nın kalifiye insanlara ihtiyacı var. Beyin göçü yaşanıyor ve Almanya'nın bu sorunu biran önce çözmesi gerekiyor. Diplomaların tanınması Almanya'nın menfaatinedir”diye konuştu.

NE DEDİLER?

Herkesi kapsamalı


Sol Parti Federal Meclis milletvekili ve Partisinin Göç ve Uyum Sözcüsü Sevim Dağdelen, atılan adımı eksik olarak değerlendirdi. Dağdelen “Hükümet 10 yılı aşkın süredir Almanya’da yaşayanları kapsam dışında tutmayı planlaması yanlış. Hükümet bu girişimiyle söz konusu haksızlığı gidermekten ziyade, Alman ekonomisinin duyduğu iddia edilen işgücü açığını gidermeyi ve nüfusun hızla yaşlanmasından doğan sorunu gidermeyi planlıyor. Sadece son 10 yılda değil bu ülkeye yerleşmiş bütün göçmenlerin geldikleri ülkelerde kazandığı meslek ve eğitim diplomalarının tanınması gerekiyor” dedi.

Hepsi tanınmalı

Almanya Türk Toplumu Genel Başkanı Kenan Kolat ise hükümetin attığı adıma temkinli yaklaşarak “Almanya dışında elde edilmiş diplomaların tanınması konusunda başvuranların üç ay içinde bir yanıt almaları güvence altına alınmalıdır. Diploma tanınmadığı taktirde eşdeğerlerin sağlanması için bir kalifikasyon programına katılma hak verilmelidir. Bunun dışındaki düzenlemeler göz boyamadan ileri gitmez” dedi.

Sözde değil özde

Yeşiller Berlin milletvekili ve Partisinin Berlin Eyaleti Eğitim Politikaları Sözcüsü Özcan Mutlu sözde değil özde icraat olmasını savunarak “Geç kalınmış bir karar. Yıllardır insanlar mağdur edildi. Şimdi de sözde değil özde icraat istiyoruz. Diplomalar tanınırken bir kısımın dışarıda tutmak yeni mağduriyetler yaratıyor. Diplomaların tamamı koşulsuz kabul edilmelidir. Kısıtlamalar kabul edilemez” dedi.

Diplomaları tanımakla Almanya kazançlı çıkar

ALMANYA'da bakanlar kurulunun yurtdışından edinilen diplomaların tanınmasında kolaylık yapılması yönündeki kararını değerlendiren Almanya Türk Sanayici ve İşverenler Derneği (ATİAD) Başkanı Prof. Recep Keskin, "Bu durumdan Almanya kazançlı çıkacaktır" dedi. Almanya'da halen bir milyon civarında kalifiye eleman açağı bulunduğuna işaret eden Keskin bu rakamın önümüzdeki bir kaç yıl içinde iki katına çıkacağını kaydetti. Konuyu iki yıldır takip ettiklerini belirten Keskin, önümüzdeki hafta Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Maria Böhmer'le bir araya geleceklerini ve önerilerini sunacaklarını söyledi. Keskin, "Almanya'da meslek diplomalarının tanınması tek bir merkezden yapılmalı. Türkiye'den alınan meslek diplomaları derhal tanınmalı. Bu taleplerimizi doğrudan bakan Böhmer'e ileteceğim" diye konuştu.

Fransa’da yaşayan ve çeşitli dallarda diplomalı Türkler, Fransız hükümetinin Türkiye’den alınan diploma sertifikaları tanımaması nedeniyle kendi mesleklerinde çalışma imkanları yok. Türkiye’de üniversite mezunu doktor, dişçi, avukat veya kuaför ,muhasebe gibi çeşitli meslek dallarında diploma sahibi olan türklere kendi meslek dallarında Fransa’da çalışma izni verilmemesi ülkede yaşayan Türk’ler için sorun olmaya devam ediyor.

Fransa’nın Nancy kentinde yaşayan evlenerek 11 yıl önce Eskişehir’den Nancy’e gelen 35 yaşındaki Murat Çapan bu sorunu yaşayan türklerden birisi “ Yıllar önce evlendiğm eşim ve Aile Birleştırmesi yasasından faydalanarak Fransa’ya geldim. 10 yıl boyunca Eskişehir’de kendi adıma açmış olduğum kuaför salonunu kapatarak Nancy kentine geldim.

Amacım buradada aynı mesleğime devam etmek istiyordum, fakat Türkiye’de almış olduğumuz ve Meslek ve sanatkarlar odası tarafından verilen usta berber diplomalarının Fransa’da tanınmaması nedeniyle zor günler yaşadım. Türkiye’den yeni geldiğim için Fransıza bilmiyordum. Kendi meslek dalında iş yeri açabilmem için Fransa’daki berberlik staj ve kurslarına katılmam gerekiyordu.Dilimin yetersiz olması nedeniyle bunu yapamayınca bende hiç bir tercübem olmayan dalda döner dükkanı açarak ailemin geçimini sağlamaya başladım.

10 yıldır Nancy kentinde döner dükkanı işletiyorum. Kendi sevdiğim ve diplomam tanınmadığı için çalışamadığım kuaförlük mesleğinde inşallah bu uygulama değişirse bir gün kendi adıma bir işyeri açmayı çok istiyorum “ dedi.

Gene Fransa’nın Nancy kentinde muhasebecilik yapan Sedat Taşbunar’da Türkiye’deki muhasebe diplomalarının tanınmaması nedeniyle Fransa’da yeniden okuyarak muhasebe diploması alan Türk’lerden birisi “ Türkiye’de muhasebe dalında alınan diploma ve sertifikaları Fransız hükümeti tanımadığı ve eş değer vermediği için Türkiye’den mezun olan bir kişinin bu mesleği Fransa’da icra etmesi imkansız, İşte bende bu nedenle fransa’da yeniden muhasebe dalında okuyarak elde ettiğim fransız diploması ile çalışma hakkına sahip oldum, Türkiye ve Fransa’daki tıcaret mevzuat ve kanun ve uygulamalarının farklı olması nedeniyle Türkiye4den diplomalı olan bir kişinin Fransa’da muhasebe dalında çalışması çok zor “ dedi.

Fransa’nın Nancy kentinde yaşayan evlenerek 11 yıl önce Eskişehir’den Nancy’e gelen 35 yaşındaki Murat Çapan” Amacım buradada aynı mesleğime devam etmek istiyordum, fakat Türkiye’de almış olduğumuz ve Meslek ve sanatkarlar odası tarafındna verilen usta berber diplomalarının Fransa’da tanınmaması nedeniyle zor günler yaşadım.Kendi meslek dalında iş yeri açabilmem için Fransa’daki berberlik staj ve kurslarına katılmam gerekiyordu.Dilimin yetersiz olması nedeniyle bunu yapamayınca bende hiç bir tercübem olmayan dalda döner dükkanı açarak ailemin geçimini sağlamaya başladım” dedi

Fransa’nın Nancy kentinde muhasebecilik yapan Sedat Taşbunar’da “ Türkiye’deki muhasebe diplomalarının tanınmaması nedeniyle Fransa’da yeniden okuyarak muhasebe diploması alan Türk’lerden birisi “ Türkiye’de muhasebe dalında alınan diploma ve sertifikaları Fransız hükümeti tanımadığı ve eş değer vermediği için Türkiye’den mezun olan bir kişinin bu mesleği Fransa’da icra etmesi imkansız” dedi

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!