Merkez Bankası Başkanı: Faizler yükselmeli!

Güncelleme Tarihi:

Merkez Bankası Başkanı: Faizler yükselmeli
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2022 13:41

Federal Merkez Bankası (Bundesbank) Başkanı Joachim Nagel, Euro bölgesindeki kilit faiz oranlarında daha fazla keskin artıştan yana olduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

BAŞKAN Joachim Nagel Süddeutsche Zeitung’a verdiği demeçte “Yüzde 10 enflasyon ve sadece yüzde 1.25 faiz varsa, o zaman benim için harekete geçme zamanı demek. Evet, faiz oranları önemli ölçüde yükselmeye devam etmeli” dedi. Avrupa Merkez Bankası (ECB) Konseyi’nde yer alan ve kilit faiz oranlarında söz sahibi olan Nagel, önümüzdeki yıl Almanya’da yüksek enflasyon bekliyor. “2023 için Avrupa Merkez Bankası ECB personeli, Euro bölgesi için yüzde 5.5 enflasyon öngörüyor. Ben Almanya’da ise bu oranın yüzde 6 civarında olmasını daha gerçekçi buluyorum” dedi.

FEDERAL MERKEZ BANKASI GÜVEN KAYBI YAŞAMAZ
Federal Merkez Bankası Başkanı, yüksek enflasyonun kurumun itibarını zedeleyebileceği yönündeki değerlendirmeleri şu sözlerle reddetti: “Bundesbank’a, güvenin kaybolacağını düşünmüyorum, ECB’ye bile güvenin kaybolduğunu görmüyorum.” Nagel, merkez bankasının insanların endişelerini çok ciddiye aldıklarını vurgulayarak, “Misyonumuz fiyat istikrarı ve bu nedenle enflasyonun tekrar düşmesi için para politikası ile tepki vereceğiz, yapacağız” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘GEÇİCİ BİR DURGUN VE YÜKSEK İFLAS’
Nagel, Avrupa merkez bankalarını yalnızca daha yüksek faiz oranlarını düşünmeye değil, aynı zamanda elindeki devlet tahvillerini azaltmaya da çağırdı. “Para politikamızı sağlam bir şekilde uygulamalıyız. Bundesbank Başkanı, uzun vadede Eurosystem’in de tahvil varlıklarını azaltmak zorunda kalacağını söyledi. Nagel, Almanya’nın ekonomik beklentileri hakkında şunları söyledi: “Muhtemelen geçici bir durgunluk ve dolayısıyla daha yüksek iflas rakamları göreceğiz, ancak bugünün perspektifinden bir iflas dalgası beklemiyorum.”

 

BAKMADAN GEÇME!